Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sätt SD:s antivaxxare i karantän, Åkesson

Hur många ovaccinerade? Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, har inte fått gehör för sin vaccinationslinje i den egna riksdagsgruppen. Det är illa.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Roger Richthoff är försvarspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

Så uppenbarade sig ännu ett skäl till varför Sverigedemokraterna inte bör sitta i en kommande regering – de kan sprida samhällsfarlig smitta.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Sverigedemokraten Roger Richthoff är ingen vanlig flumtomte i fladdrande tunika. Han är riksdagsledamot. Ändå lät han nyligen påskina att covid-vaccineringen skulle vara ett försök att förgifta svenskarna. 

”Tänker på vaccinering av barn i skolorna nu. Idag kan många bli så påverkade att de aningslöst tar en första giftspruta mot covid-19,” skrev han på Facebook.

Richthoff har under senare tid spridit ett flertal artiklar med felaktigheter om vaccin. Det är illa, särskilt som han representerar SD i Försvarsutskottet. Antivaxxarbudskap sprids av bland andra Ryssland och Kina i syfte att undergräva förtroendet för andra länders vaccin och för att destabilisera västliga demokratier. 

Att länder som vill Sverige illa får draghjälp från riksdagsledamöter i försvarsutskottet är minst sagt allvarligt.

Roger Richthoff är dock inte den enda ledamoten i SD:s riksdagsgrupp som tycks vara skeptisk mot vaccin. Nyligen lades Mattias Karlsson in på sjukhus, svårt sjuk i covid – som han på grund av ”hektiskt schema” inte hunnit vaccinera sig mot. Partiets vice gruppledare, Mattias Bäckström Johansson, uppger att han ”inte har nån möjlighet” att svara på hur många ovaccinerade det finns i gruppen. Men han är själv en av dem.

Vaccinmotståndet rimmar illa med Sverigedemokraternas egen politik. Under pandemin har Jimmie Åkesson varit regeringens hårdaste kritiker. ”Det är en massaker”, sa Åkesson till Aftonbladet i juni förra året, och syftade på Sveriges höga dödstal. 

SD förespråkade att Sverige skulle harmoniera sin strategi med grannländernas: Stänga skolor, kräva munskydd, spåra-testa-isolera mer. Partiet krävde till och med statsepidemiolog Anders Tegnells avgång. 

Det är inte lätt att förstå logiken: Covid är en farlig sjukdom, som vi måste göra allt för att stoppa – utom att vaccinera oss?

Partiledare Jimmie Åkesson har själv visserligen varit föredömligt glasklar. När en opinionsundersökning i januari visade att SD:s väljare var mer skeptiska till vaccinet än andra väljargrupper, gick han snabbt ut med att: ”Man ska vaccinera sig. Om inte för sin egen skull så för sina medmänniskors skull och för sin familjs skull.”

Och, i det här fallet, för landets skull. Ett stort covidutbrott i riksdagen skulle kunna få följder för rikets styre. Därför vore det rimligt att SD-ledningen kräver att ledamöter och anställda som nobbar vaccinet i möjligaste mån jobbar på distans.

Antivaxxarna i riksdagsgruppen visar varför SD vore en mardrömspartner i en koalitionsregering – inte nog med att de inte klarar av att följa partilinjen, de riskerar dessutom att sprida både kinesisk desinformation och sjukdomar.

Vilken cirkus.