Sätt fart nu, pratministrar

Regeringen vill visa handlingskraft efter sommaren bilbränder. Men beskeden från inrikesminister Anders Ygeman och justitieminister Morgan Johansson är märkligt vaga. Foto: Jörgen Hildebrandt

Regeringen börjar visa krisinsikt efter bilbränderna. Men Ygeman och Johansson måste gå från ord till handling.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Semestern är över i Rosenbad. På onsdagen kallade regeringen till sig medierna för att visa handlingskraft efter sommarens våg av bilbränder, ett brott som blivit en symbol för ökande oroligheter och kriminalitet i utanförskapsområden.

Presskonferensen blev en lätt märklig tillställning. Å ena sidan betonade både justitieminister Morgan Johansson och inrikesminister Anders Ygeman vilket oerhört allvarligt brott det är att bränna bilar.

Å andra sidan tycktes statsråden vilja tona ner problemet. Antalet bilbränder är relativt konstant år från år, sa Ygeman. Men om man fokuserar på anlagda bränder, vilket man får förmoda är det som statsråden vill beivra, är ökningen tvärtom mycket kraftig, vilket har påpekats av ekonomen Tino Sanandaji.

Antalet räddningsinsatser för anlagda bränder i personbilar har fyrdubblats sedan 1998 och har ökat med närmare 40 procent bara sedan 2010, enligt MSB. Ifjol skedde 1 428 sådana uttryckningar. Det är fyra stycken. Varje dag.

 

De långtgående reformförslagen till trots framstod regeringen därför som vacklande. Varför snabbt damma av gamla utredningar från allianstiden och kalla till presskonferens om inget egentligen har hänt?

Det viktigaste beskedet från presskonferensen var att justitieministern nu argumenterar för att införa jourdomstolar – i synnerhet för ungdomsbrott, en fråga som Expressens ledarsida drivit länge.

Det är också bra att regeringen förordar fler typer av påföljder, som att ungdomar kan dömas till att stanna hemma under kvällar och helger med fotboja.

Vidare är det rimligt att regeringen vill höja straffen för skadegörelse. Det finns ingen logik i att den som bränner en bil får ett lägre straff än den som stjäl en bil.

Men trots att retoriken är tuff är många av förslagen märkligt vaga. För vad innebär det egentligen att regeringen "överväger" att införa jourdomstolar? Att S förhandlar om kriminalpolitiken med MP via medierna?

 

Ett ännu större problem är att många av åtgärderna ligger långt fram i tiden. Morgan Johansson försökte ducka frågan om vad regeringen kan göra för att förändra situationen här och nu: "Det är polisen som fångar bovarna, vi kan bara ge dem verktygen."

Men regeringen borde agera på betydligt mer resoluta sätt än att bara tänka högt om reformförslag och lova nya utredningar.

Problemet med polisens bristande närvaro i lokalsamhällen är till exempel bara till del en organisationsfråga. Det är också en finansieringsfråga. Regeringen måste återkomma med skarpa förslag i höstbudgeten.

Att polisen i sin värsta kris i modern tid fortsätter att ledas av en chef – Dan Eliasson – som levererar groda efter groda och har ytterst lågt förtroende bland medarbetarna är också regeringens ansvar.

Det är dags för ministrarna att sluta prata och börja agera.

 

Läs också:

Det får vara slutgullat med Anders Ygeman

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!