Samhället får inte acceptera att landets bibliotek förstörs. Det måste bli följdverkningar för dem som ägnar sig åt hot och vandalism. Foto: Johan Carlen
Samhället får inte acceptera att landets bibliotek förstörs. Det måste bli följdverkningar för dem som ägnar sig åt hot och vandalism. Foto: Johan Carlen

Sätt åt dem som sabbar biblioteken

Publicerad

Samhället får inte acceptera att ungdomar, till och med vuxna människor, stör och förstör på landets bibliotek. Patentåtgärderna "dialog" och "lokal" räcker inte - här måste vuxenvärlden dra en gräns i sanden.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Oroligheter, polisingripanden och förkortade öppettider på bibliotek runtom i landet, skrev journalisten Paulina Neuding om i en krönika i Svenska Dagbladet nyligen. Hon samlar ihop en rad exempel, främst från lokala medier. Exempelvis citerade Neuding Alingsås Tidning från i mars: "På grund av den stökiga situationen på Vårgårda bibliotek kommer polisen att fortsätta med sina besök på biblioteket."

Rapporterna fortsätter att komma. I Hässleholm har "massiv förstörelse" skett i kulturhuset: "Hissar har vandaliserats, utrustning som är avsedd för släktforskning har förstörts och mindre bränder har anlagts i parkeringshuset", skrev Kristianstadsbladet på fredagen.

I torsdags berättade SVT om oroligheter på biblioteket i Hässelby villastad utanför Stockholm. Gäng med ungdomar och unga vuxna förstör, skräpar ner och beter sig hotfullt. Flera bord har man tvingats byta ut för att de har förstörts. Numera stänger biblioteket redan klockan 15, av säkerhetsskäl.

I inslaget hörs snart två nyckelord inom svensk ungdomspolitik: "dialog" och "lokal". Stadsdelen "för en dialog med skolungdomen" och ordföranden i stadsdelsnämnden, Kadir Kasirga (S), säger milt att man nu ska starta en "träffpunkt" för ungdomarna, med datorer, läxhjälp och en liten kaffehörna.

Mjuka åtgärder har förvisso sin plats bland ordningsskapande åtgärder. Men här träder bilden fram, som så ofta, av en vuxenvärld som delar ut "godismutor" för att den är för feg för att sätta gränser.

Det finns ingen bra ursäkt för att ha sönder möbler eller hota människor. Och fanns sådana, skulle "brist på lokal med kaffehörna" inte höra till dem. Samhället måste sätta ner foten mot destruktiva och hotfulla personer, i synnerhet när det handlar om att värna omistliga offentliga institutioner som bibliotek. Men det är givetvis inte bokälskande bibliotekarier som ska stå i frontlinjen, vilket de blir tvungna till när politiker fegar.

I Hässelby ringer biblioteket efter väktare när läget blir kritiskt. Men det kan ta 40-45 minuter innan väktarna dyker upp, säger bibliotekarien Einar Ehn. Det duger inte. Så länge oroligheter sker får man väl se till att ha väktare på plats. Övervakningskameror borde också kunna övervägas, även om de inte är invändningsfria. Det alternativ Hässelby har valt - sämre biblioteksöppettider - är dock det sämsta.

När biblioteket blir en "no go"-zon, åt vilket håll är ett samhälle på väg?

Det måste bli följdverkningar för personer som ägnar sig åt hot och vandalism, även rättsliga om det finns fog för det. Eftergivenhet är inte bra för bråkmakarna, för samhället eller för skatteviljan, som är en förutsättning för både bibliotek och ungdomslokaler.

Och, som bibliotekarie Ehn säger, det är inte rätt att beteenden på gränsen till kriminalitet "normaliseras bara för att det sker i förorten."

Sätt åt dem som sabbar biblioteken

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag