Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sätt åt charlatanerna som vill ”bota” homosexuella

Stolta. Prideparaden i Stockholm, som hade gått av stapeln under lördagen om det inte vore för pandemin, brukar vara landets största demonstration.
Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Extremt homohat. Westboro Baptist Church i USA har gjort sig (ö)känd för sina demonstrationer med homofoba budskap.
Foto: WBC/FACEBOOK/SPLASH / SPLASH NEWS/STELLA PICTURES

Omvändelseterapi – där HBTQ-personer ska ”botas” från sin läggning – är rena övergreppet. Men ingen vet hur utbrett problemet är i Sverige.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Sverige ligger i världstopp när det gäller hur stor andel av befolkningen som anser att homosexualitet ska vara accepterat i samhället. Hela 94 procent håller med, enligt senaste mätningen från forskningsinstitutet Pew. Prideparaden i Stockholm, som hade gått av stapeln under lördagen om det inte vore för pandemin, brukar vara landets största demonstration med 50 000 i tåget och en halv miljon åskådare. 

Det är lätt att tro att kampen för homosexuella, bisexuella och transpersoners rättigheter redan är vunnen vad Sverige anbelangar. Eller att homofoba attityder, hatbrott och kränkningar kommer att försvinna med tiden. Tyvärr är det inte så. 

”Korrigerande” våldtäkter och sexuella övergrepp påstås kunna göra lesbiska och bisexuella kvinnor hetero.

Ungdomar utsätts fortfarande för omvändelseförsök. Det berättar RFSL, som möter dem i sin stödverksamhet. Omvändelseterapin kan ta olika former, från exorcism och demonutdrivning, till förbön och påtvingade samtal med präster, imamer, läkare eller psykologer. Försöken att ”bota” homosexuella går ibland över i våld. ”Korrigerande” våldtäkter och sexuella övergrepp påstås kunna göra lesbiska och bisexuella kvinnor hetero. 

Även riksdagsledamoten Robert Hannah (L), som driver frågor om hedersvåld mot HBTQ-personer, har blivit kontaktad av ungdomar som utsatts, berättar han i P1 Morgon. Han ser att omvändelseförsök ofta sker i religiösa miljöer, och bland alla religioner: ”Det handlar om allt ifrån unga i svenska frikyrkor till ungdomar i svenska förorter.”

Särskilt illavarslande är rapporterna om att läkare och psykologer kan vara inblandade i omvändelseförsöken.

Det är inte mer än sex år sedan Uppdrag granskning avslöjade att flera präster i Svenska kyrkan erbjöd förbön för att ”korrigera” homosexuella lustar. Praktiken är sannolikt vanligare i samfund som, till skillnad från Svenska kyrkan, ser homosexualitet som en synd. 

Särskilt illavarslande är rapporterna om att läkare och psykologer kan vara inblandade i omvändelseförsöken. År 2017 gick Sveriges Psykologförbund ut med en avrådan till sina medlemmar mot att försöka ändra patienters sexuella läggning, då det inte är ”förenligt med aktuell kunskap och internationella professionella riktlinjer och kan skada klienten”. Läkare och psykologer som utför omvändelseterapi borde anses olämpliga.

I dag vet ingen hur utbrett problemet med omvändelseterapi är i Sverige. Därför är det goda nyheter att regeringen i veckan gav Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) i uppdrag att göra en kartläggning. Utan insikter i var och hur försöken att pressa ungdomar att ge upp sin sexuella läggning sker är de omöjliga att komma åt.

MUCF ska presentera kartläggningen över omvändelseterapins utbredning i Sverige i mars 2022. Det är viktigt att det inte stannar vid en pappersprodukt. 

Om religiösa samfund försöker pressa HBTQ-personer att ”korrigera” sin sexualitet bör dessa som ett första steg förlora sina statsbidrag.