Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Satsa hellre på snabbtest än att införa besöksförbud

Äldreforskaren Ingemar Skoog kommenterar besökförbudet på äldreboenden.
Snabb- eller antigentest är inte lika bombsäkra som PCR-tester, men de är billiga och kan användas ofta. Ett perfekt komplement, särskilt när testkapaciteten slår i taket.
Foto: LAURENT GILLIERON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Tyskland lyckades bättre än andra med att skydda äldreomsorgen, nu fortsätter man med snabbtester.
Foto: ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK / ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Nu införs besöksstopp på många äldreboenden, men det borde vara den sista utvägen. Det finnas annat som kan och bör göras först.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Covid-19 har än en gång kopplat greppet om Sverige och precis som i våras har smittan letat sig in i äldreomsorgen. Antalet smittade har fördubblats på en vecka, från 235 till 429 smittade, enligt Socialstyrelsen. I våras var det mycket värre, men trenden är förskräckande.

I såväl Stockholm som Göteborg infördes besöksförbud på äldreboenden under onsdagen. Tidigare har enstaka boenden ”stängts” bland annat i Uppsala, Skövde och Dorotea.

Detta är faktiskt olagligt. Varken kommuner eller enskilda boenden har rätt att porta besökare eftersom boenden klassas om de äldres hem. Däremot kan regeringen besluta om nationellt besöksförbud, vilket den gjorde i våras. Men i oktober hävdes det. 

Det var rätt beslut. Att hindra äldre från att träffa anhöriga, månad efter månad, är grymt, särskilt som många är i slutet av sin levnadsbana.

Att akut införa lokala besöksförbud kan också vara rätt; nöden har ingen lag. Men det måste ändå vara den sista utvägen. Andra åtgärder kan och bör prövas först. 

Dessa så kallade antigentester ger svar på 15 minuter. De som testar positivt kan alltså skickas hem direkt.

Personalen måste testas regelbundet och ofta. Enligt en studie i tidskriften Infection Ecology & Epidemiology hade 23 procent av personalen i Stockholms äldreomsorg antikroppar mot corona i april. Nästan hälften av dem uppgav att de inte hade haft några sjukdomssymptom, skriver Dagens Medicin. 

Vare sig alla verkligen var asymptomatiska eller gick till jobbet med lindriga symptom, är personalen säkerligen en smittkälla för de äldre.  

Bolaget Familjeläkarna, som ansvarar för många äldreboenden i Stockholms län, ska på försök börja snabbtesta personalen på några boenden. Dessa så kallade antigentester ger svar på 15 minuter. De som testar positivt kan alltså skickas hem direkt. 

Angela Merkel går snabbare fram än Sverige: Tyska staten har redan beställt miljontals snabbtester som ett led i landets framgångsrika kamp mot smittspridning bland äldre. Alla boenden får gratis tester att använda på personal, patienter och besökare. På så sätt kan man undvika besöksförbud. 

De sköraste äldre måste skyddas bättre denna gång. Helst utan att bestraffas med total isolering.

Snabbtesterna är inte lika säkra som PCR-tester, men de är billiga och kräver varken vård- eller labbresurser. Dessutom är deras användningsområde främst ett annat: att fånga upp smittsamma personer innan de har utvecklat några symptom. 

Det är bokstavligt talat en livsviktig uppgift inom äldreomsorgen. Över huvud taget måste testverksamheten runt samhällets allra sköraste växlas upp kraftigt. I Danmark testas all personal inom äldreomsorgen regelbundet. I Finland så testar man direkt alla boende och all personal när man upptäcker ett fall av covid-19 på ett äldreboende. Sverige måste lära och ta efter.

Det får heller inte råda någon tvekan om att personal och besökare inom äldreomsorgen regelmässigt ska använda munskydd och visir vid närkontakt med brukare. Här måste Folkhälsomyndigheten skärpa sina rekommendationer. 

De sköraste äldre måste skyddas bättre denna gång. Helst utan att bestraffas med total isolering.

Johan Styrud är positiv till besöksförbud på äldreboenden

Johan Styrud, ordförande Stockholms läkarförening & överläkare Danderyds sjukhus om smittspridning på äldreboenden