Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sanna Rayman

Var och varannan håla har fått ”storstadsproblem”

Det är fasansfullt vad de unga Emporia-rånarna gjorde med sina unga offer.
Foto: KVÄLLSPOSTEN
Till Fryshuset i Malmö söker sig skakade barn som sett filmer och bilder av mordoffer i sina sociala medieflöden. Här en brottsplatsundersökning efter ett mord i Malmö.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

När den organiserade brottsligheten vinner mark är det unga människors marker och miljöer den sätter prägel på först. 

Visste du att det finns smarta akutlägesfunktioner i mobiler? Jag utforskade dem i somras, efter att ha läst om ett otäckt rån på köpcentret Emporia i Malmö. Man ställer in ett snabbkommando som omedelbart skickar GPS-koordinater och en filmad snutt ljud och bild från telefonen per sms. Exempelvis till mamma och pappa. 

De är bra att ha, såna där funktioner. Bra att ha om man till exempel åker till en galleria med sin kompis och råkar bli knivhotad, bortförd, grovt misshandlad, torterad och sedan släppt under dödshot. Ja, jag vet. Det där sms:et känns futtigt när man tänker på det så. Vad kan ett meddelande egentligen förhindra? Men en GPS-koordinat är bättre än ingenting. 

Ökat våld bland unga

I tisdags var det den internationella dagen för ickevåld. Men unga människors vardag kännetecknas snarare av mer än av mindre våld just nu. Visst, när vi diskuterar det ökande dödliga våldet handlar det förstås primärt om grov organiserad brottslighet, inte om tonåringar i allmänhet. Problemet är bara att otryggheten som följer av det där inte går att isolera. 

När den organiserade brottsligheten vinner mark är det unga människors marker och miljöer den sätter prägel på först. Det är inte i villaområdena som den öppna droghandeln plötsligt blir allt mer synlig – utan på de platser där unga finns. Det är ingen slump att anmälningarna om hot och våld i skolan har fördubblats på fem år. 

Var och varannan håla har idag ”storstadsproblem”. Som till exempel öppen droghandel. Nej, kanske har just den otryggheten ännu inte nått Gnosjö, men väl Sigtuna, Örebro, Sölvesborg, Nybro, Mörbylånga, Österåker, Nyköping, Eskilstuna, Åstorp, Gävle, Uddevalla, Helsingborg och Jönköping. Till exempel. 

Alla har de fått hantera drogförsäljning vid busstationer, på idrottsplatser, runt fritidsgårdar och i skolor. Och det är unga som är målgruppen, både som kunder och som hjälpredor och kurirer. Ju mer utbredda problemen blir, desto större är sannolikheten att de når också din 15-åring. Nej, alla dras inte in och blir regelrätta kriminella. Men bara att gå omkring och veta att riskerna, våldskapitalet och otryggheten finns där, som en invand realitet i vardagen är obehagligt nog. 

Alltför många unga människor har den här otryggheten bara runt hörnet. ”Känner någon som..” 

Unga blir vittnen till våld

Till Fryshuset i Malmö söker sig skakade barn som sett filmer och bilder av mordoffer i sina sociala medieflöden. Herregud – de borde gå till kuratorn för att angsta över sexdebut och mobbning, inte bära trauman över lik de sett på Snapchat!

Emporia-rånarna sparkade sina offer i ansiktet med full kraft. Att läsa om vad de gjort är fasansfullt. De satte eld på sina offers hår. De tryckte glödande cigaretter under deras ögon. De var 14 och 15 år när de gjorde detta, bara en åtalas. Bakom sig har de flera års grov brottslighet, våldsbrott som ofta har filmats och lagts ut i sociala medier eller skickats till bekanta. I förhören använder femtonåringen ett tugg som ofta förekommer när vuxenvärlden pratar om ungdomsbrottslighet: 

"Min vuxna framtid kommer att drabbas hårt. Jag kommer som vuxen känna hat till rättssystemet."

Det hoppas jag verkligen. 


Fotnot: I tv-spelaren ovan visas det senaste avsnittet av Ledarsnack. Denna gång om hur våldsbejakande islamister tillåts bedriva skolor i Sverige.


Läs också:

Därför är kultur relevant för våldtäkter, Jerzy Sarnecki

Detta är en text av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.