Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sanna Rayman

Våga vägra absurda krav på jämställdhet

Tanken på att kompensera en folkvald grupps sammansättning är förstås fånig, skriver Sanna Rayman apropå rapporteringen om könssammansättningen i den nya riksdagen.
Foto: MELKER DAHLSTRAND / RIKSDAGEN

Det viktiga är inte att uppnå 50-50-målet. Det viktiga är att du niger och bockar inför det.

Den nya riksdagen är något mer jämställd än förut, rapporterar Sveriges Radio. 188 ledamöter är män och 161 kvinnor. Men ack, 53,9 procent versus 46,1 procent är inte tillräckligt jämställt - åtminstone inte om männen är fler. 

I inslaget intervjuas Miljöpartiets gruppledare i riksdagen, Jonas Eriksson. MP har snedast könsbalans av alla riksdagspartier – av 16 ledamöter är bara fyra män, alltså endast 25 procent. 

”Att det är många fler kvinnor än män, det ser inte jag som något problem”, säger Eriksson, samtidigt som han försäkrar att målsättningen såklart var en jämn könsfördelning. 

Bara det faktum att han ställs till svars för obalansen är dock intressant. För några år sedan hade MP:s kvinnoövervikt rentav lyfts fram som jämställdare än det mesta. Att man alls problematiserar när det är skevt åt ”andra” hållet visar – glädjande nog – en begynnande förmåga att reflektera över frågans komplexitet när man ger sig på att skildra den.

Jämställdhet i riksdagen

Jonas Eriksson böjer sig emellertid omedelbart för Ekots fråga om inte arbetet hade blivit ”bättre” om MP hade haft en ”bra könsfördelning”. Absolut, säger han och lovar att ”försöka kompensera det och extra noga tänka på att ta in alla olika perspektiv som vi inte genom representation har i vår riksdagsgrupp”. 

Löftet här är alltså att kompensera ett valresultat? Eftersom valresultatet blev lite fel? Det är komiskt, men det är också en effekt av en jargong som har blivit så gängse att alla bara spelar med. Jonas Eriksson accepterar glatt kritiken. Ekot å sin sida accepterar lika glatt ickesvaret att Miljöpartiet ska ”ta in” de uteblivna perspektiv som mansunderskottet innebär. 

Man hade önskat att reportern insisterade på att få veta hur. På vilket sätt ska ytterligare 25 procents ”manliga perspektiv” på saker och ting inhämtas? Kvittar kvinnor ut sig inför överläggningarna i gruppen? Kanske kan någon skicka dit sin pojkvän ibland? 

En tanke är annars att man lånar in några män från Kristdemokraternas riksdagsgrupp. För i Dagens Nyheter kunde man häromdagen läsa om KD:s riksdagsgrupp, som innehåller blott 27,3 procent kvinnor. Inte bra! Här vore det alltså fördelaktigt om ett par män kunde pipa över till Miljöpartiet ibland. Samtidigt kunde MP låna ut en kvinna eller två till KD, för kompletterande kvinnliga perspektiv

En bonus i sammanhanget är att MP samtidigt skulle kompenseras för avsaknaden av konservativa perspektiv, samtidigt som KD får en dos gröna och radikala utblickar. Praktiskt!

Kompensera folkvalda

Tanken på att kompensera en folkvald grupps sammansättning är förstås fånig. Just därför går medier aldrig så långt som att kräva svar på ”hur”. Alltihop ter sig smått rituellt. Efter några räkneövningar placeras mikrofonerna under näsan på politiker – som i sin tur skrapar med foten och uppvisar ”probleminsikt”. Det viktiga är inte att uppnå 50-50-målet. Det viktiga är att du niger och bockar inför det.

En himla skön grej vore om någon hade vägrat spela med. Om Jonas Eriksson istället hade sagt: 

”Jadu, Ekotreportern. Vi hade många utmärkta kvinnor och män på våra listor, men nu valde väljarna de här finfina individerna och det vore orimligt av mig att sitta och vara bekymrad över det. De är miljöpartister och det är det viktiga för oss. Resten får demokratin sköta.” 


LÄS MER:

Tagga ner! Varje val är inte ett ödesval, baby


Fotnot: I spelaren ovan visas det senaste avsnittet av Ledarsnack - ett åsiktsprogram från Expressen ledare. Denna gång med klanexperten Per Brinkemo.

Detta är en text av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.