När medborgarna får plocka valsedlar inför öppen ridå hotas valhemligheten. Det är särskilt viktigt att sådant åtgärdas i denna tid av hög politisk konfliktnivå. Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅNNär medborgarna får plocka valsedlar inför öppen ridå hotas valhemligheten. Det är särskilt viktigt att sådant åtgärdas i denna tid av hög politisk konfliktnivå. Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
När medborgarna får plocka valsedlar inför öppen ridå hotas valhemligheten. Det är särskilt viktigt att sådant åtgärdas i denna tid av hög politisk konfliktnivå.  Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Riksdagsledamoten Maria Abrahamsson (M) konfronterade justitieminister Morgan Johansson (S) om valhemligheten 2015. Ministern lovade att titta närmare på saken. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅNRiksdagsledamoten Maria Abrahamsson (M) konfronterade justitieminister Morgan Johansson (S) om valhemligheten 2015. Ministern lovade att titta närmare på saken. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksdagsledamoten Maria Abrahamsson (M) konfronterade justitieminister Morgan Johansson (S) om valhemligheten 2015. Ministern lovade att titta närmare på saken.  Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Morgan Johansson och regeringen tänker inte gå vidare med utredningsförslag som skulle värna valhemligheten. Är demokratiska brister i vallokaler oviktiga i statens ögon? Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅNMorgan Johansson och regeringen tänker inte gå vidare med utredningsförslag som skulle värna valhemligheten. Är demokratiska brister i vallokaler oviktiga i statens ögon? Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Morgan Johansson och regeringen tänker inte gå vidare med utredningsförslag som skulle värna valhemligheten. Är demokratiska brister i vallokaler oviktiga i statens ögon? Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sanna Rayman

Ta valhemligheten på allvar, Stefan Löfven

Publicerad

Det var på valdagen, i september 2014. Jag stod i kön in i vallokalen när jag hörde en kvinna längre fram fräsa åt någon som plockade åt sig en valsedel från varje parti: 

– Man ska spara på skogen! Är du Sverigedemokrat eller?

Expressen getinglogga
Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

När det blev min tur tog jag alla valsedlar. 

Att vi i Sverige måste ta valsedlar inför öppen ridå har kritiserats av internationella valövervakare och föranlett frågor från EU-kommissionen till regeringen. Våren 2015 interpellerade riksdagsledamoten Maria Abrahamsson (M) Morgan Johansson och fick ur honom ett löfte om att titta närmare på saken. ”Hurra!”, utropade undertecknad och gissade att vi skulle få en stärkt valhemlighet i nästa val.

Jag borde inte ha ropat hej. En utredning tillsattes visserligen och i höstas kom förslaget: placera valsedlarna bakom insynsskyddade valskärmar för att undvika yttre påverkan och obehag. Ekot rapporterade och några obekymrade väljare intervjuades: ”De får väl se det då”, sade en om risken att andra ser vilka sedlar man väljer. 

Ja, har man bara ”rent mjöl i valkuvertet” är väl lite insyn i valsedelsplockandet inget problem? 

Jo. Redan vår förhöjda politiska konfliktnivå understryker nödvändigheten i att skydda alla valhandlingars hemlighet och frihet.

Demokrati på undantag - av utrymmesskäl?

Häromveckan meddelade justitieminister Morgan Johansson att regeringen inte tänker gå vidare med förslagen. Nya skärmar blir för dyrt (250 miljoner kronor) och många remissinstanser är emot. Sant. När man bläddrar bland remissvaren är det tydligt att kommuner samt berörda myndigheter, exempelvis Valmyndigheten, är negativa. 

Bitvis ter sig reaktionerna auto-konservativt gnälliga. Borås kommun klagar på att de nya skärmarna ska kräva stort förvaringsutrymme, ”till skillnad från de befintliga valskärmar som går att packa ihop mycket enklare”. Ibland synliggörs politiska prioriteringar, som när en enig kommunstyrelse i Jönköping avstyrker förslaget, så när som på en SD-ledamot som reserverar sig – säkert medveten om hur skamfaktorn påverkar just hans parti. 

Att många kommuner bortser ifrån denna principiella faktor och istället diskuterar praktikaliteter är ingen demokratisk höjdpunkt. 

Kritiken är dock inte utan insikter. Norrköpings kommun är ”positiv till betänkandets intention”, men varnar för scenarier med omvänd effekt, försämrad tillgänglighet etcetera. Helsingborgs stads valnämnd har flera relevanta synpunkter, men den viktigaste är att ”frågan bör utredas med ett betydligt större inslag av representanter för kommunernas valnämnder”.

Regeringen rycker på axlarna

Det är lätt att hålla med. Efter ett års utredande fick vi ett förslag som relevanta myndigheter finner orimligt. Varför i herrans namn konsulterades de inte längs vägen? 

Att regeringen inte går vidare med förslagen må vara hänt. Men att rycka på axlarna och sucka ”för dyrt”? Jaså, nu passar det att vara snål? 

Nej, ta demokratin på allvar och uppdra berörda myndigheter att fokusera på förbättrad valhemlighet i vallokalerna 2018. Skapa avskildhet där det är möjligt, låt inte lämmeltågsköer snigla sig förbi valsedlarna, förbjud fotograferande i båsen och andra avarter. Avsätt resurser. Lagstifta mot dåligt uppförande i vallokalen. Signalera att staten ser allvarligt på alla försök att sänka det demokratiska taket i vallokalen. 

För det gör den väl? 

 

Läs också:

Det är svårt att lära gamla kulturmän sitta

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Sanna Rayman är fristående kolumnist på Expressens ledarsida. Till vardags är hon debattchef på Dagens Samhälle.

Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag