Sanna Rayman

Raymans alternativa lista över årets nyord

Publicerad

Varje år släpper Språkrådet en nyordslista med nya ord och begrepp från året som gått. En nyhet i årets ordlista var Alternativa Fakta, det vill säga felaktig information som presenteras som sann.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Det har emellertid visat sig att själva den nyordslista som det har rapporterats om i veckan innehåller en del faktafel vad gäller förklaringarna av de nya orden. Jag har lyckligtvis kommit över den verkliga listan (blink, blink) – med de korrekta betydelserna. Väl bekomme!

 

Killgissa

Att gissa vem som döljer sig bakom de nödtorftigt maskerade beskrivningarna i den senaste #Metoo-artikeln.

 

Fejkade nyheter

Nyheter som publiceras innan de omfattas av Socialdemokraternas partilinje. Till exempel: Omfattningen av invandringen är fullt hanterlig, tills Magdalena Andersson säger annorlunda. Svenska värderingar är en onödig faktor i integrationen tills S driver något annat. Etc.

 

Blockkedja

Ett innovativt system av munkavlar ägnat att främja yttrandefriheten på internet, konstruerat av Svenska institutet. Tekniken var så, ehum, framgångsrik att det rapporterades om den också internationellt.

 

Cringe

När politiker som har varit på studiebesök i förorten börjar säga Orten i debatter. Se även halalturism.

 

Direktare

När en kulturpersonlighet åker till bokmässan – utan att skriva en debattartikel om det först.

 

Fidget spinner

Annat ord för meningslöst skräp.

 

Framtidsfullmakt

Det som alla partier vill att vi ger dem i september.

 

Funktionsrätt

Rätten till ett fungerande samhälle pga skyhög skatt. Dessvärre bitvis ur funktion.

 

Grit

Proteinhittepå av insekter och sojamög. Kan troligen fås ”pulled” och intryckt i ett briochebröd från närmsta food truck.

 

Halalturism

När politiker åker till förorten och sedan börjar säga Orten i debatter. Se även Cringe.

 

Hyberavdrag

Ett avdrag som partier vars medvind ger dem hybris bör göra när de läser opinionsmätningar. MP glömde detta i valet 2014, C ligger i riskzonen framöver.

 

Klickfarm

Svenska Akademien.

 

Kompetensutvisning

Centralt begrepp i politiken. Ta till exempel i slutet av juli, då oppositionen försökte kompetensutvisa Peter Hultqvist från regeringen, men Stefan Löfven i stället valde att kompetensutvisa Anders Ygeman till ett gruppledarskap. Det hela hade förstås sin grund i en mer genomgripande kompetensutvisning, som drabbat hela det politiska livet under en längre tid.

 

Plogga

Otrygg i motionsspåren? Nu kan du jogga ihop med beväpnade poliser. Denna folkhälsoinsats erbjuds i bland annat Kungsbacka, Oskarshamn samt i ett par Stockholmsförorter.

 

Postfaktisk

Ord som ungdomar använder när de vill låta akademiska. Tex: ”Nu är det postfaktiskt så att du har pålagt mig en åsikt som jag aldrig framtillvisat. Det får stå för dig!”

 

Veganisera

Veganisering inträffade första gången redan kring julen 2001, när Göran Persson och S ville plocka ungdomspoäng via en flört med veganrörelsen och Attac genom att uttala sympatier för veganism och Tobinskatt. Givetvis helt utan att verka för eller praktisera någondera. I år har Henrik Schyffert föryngrat sig på motsvarande sätt i programmet Köttets lustar. Cringe!

 

Viralgranska

Att glo på sitt Facebookflöde på arbetstid och kalla det omvärldsbevakning.

 

Läs också: Plötsligt är svansen viktigare än argumenten 

Jaha, nu passar det med svenska värderingar?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Sanna Rayman är fristående kolumnist på Expressens ledarsida. Till vardags är hon debattchef på Dagens Samhälle.

Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag