Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sanna Rayman

Raymans alternativa lista över årets nyord

Varje år släpper Språkrådet en nyordslista med nya ord och begrepp från året som gått. En nyhet i årets ordlista var Alternativa Fakta, det vill säga felaktig information som presenteras som sann.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det har emellertid visat sig att själva den nyordslista som det har rapporterats om i veckan innehåller en del faktafel vad gäller förklaringarna av de nya orden. Jag har lyckligtvis kommit över den verkliga listan (blink, blink) – med de korrekta betydelserna. Väl bekomme!


Killgissa

Att gissa vem som döljer sig bakom de nödtorftigt maskerade beskrivningarna i den senaste #Metoo-artikeln.


Fejkade nyheter

Nyheter som publiceras innan de omfattas av Socialdemokraternas partilinje. Till exempel: Omfattningen av invandringen är fullt hanterlig, tills Magdalena Andersson säger annorlunda. Svenska värderingar är en onödig faktor i integrationen tills S driver något annat. Etc.


Blockkedja

Ett innovativt system av munkavlar ägnat att främja yttrandefriheten på internet, konstruerat av Svenska institutet. Tekniken var så, ehum, framgångsrik att det rapporterades om den också internationellt.


Cringe

När politiker som har varit på studiebesök i förorten börjar säga Orten i debatter. Se även halalturism.


Direktare

När en kulturpersonlighet åker till bokmässan – utan att skriva en debattartikel om det först.


Fidget spinner

Annat ord för meningslöst skräp.


Framtidsfullmakt

Det som alla partier vill att vi ger dem i september.


Funktionsrätt

Rätten till ett fungerande samhälle pga skyhög skatt. Dessvärre bitvis ur funktion.


Grit

Proteinhittepå av insekter och sojamög. Kan troligen fås ”pulled” och intryckt i ett briochebröd från närmsta food truck.


Halalturism

När politiker åker till förorten och sedan börjar säga Orten i debatter. Se även Cringe.


Hyberavdrag

Ett avdrag som partier vars medvind ger dem hybris bör göra när de läser opinionsmätningar. MP glömde detta i valet 2014, C ligger i riskzonen framöver.


Klickfarm

Svenska Akademien.


Kompetensutvisning

Centralt begrepp i politiken. Ta till exempel i slutet av juli, då oppositionen försökte kompetensutvisa Peter Hultqvist från regeringen, men Stefan Löfven i stället valde att kompetensutvisa Anders Ygeman till ett gruppledarskap. Det hela hade förstås sin grund i en mer genomgripande kompetensutvisning, som drabbat hela det politiska livet under en längre tid.


Plogga

Otrygg i motionsspåren? Nu kan du jogga ihop med beväpnade poliser. Denna folkhälsoinsats erbjuds i bland annat Kungsbacka, Oskarshamn samt i ett par Stockholmsförorter.


Postfaktisk

Ord som ungdomar använder när de vill låta akademiska. Tex: ”Nu är det postfaktiskt så att du har pålagt mig en åsikt som jag aldrig framtillvisat. Det får stå för dig!”


Veganisera

Veganisering inträffade första gången redan kring julen 2001, när Göran Persson och S ville plocka ungdomspoäng via en flört med veganrörelsen och Attac genom att uttala sympatier för veganism och Tobinskatt. Givetvis helt utan att verka för eller praktisera någondera. I år har Henrik Schyffert föryngrat sig på motsvarande sätt i programmet Köttets lustar. Cringe!


Viralgranska

Att glo på sitt Facebookflöde på arbetstid och kalla det omvärldsbevakning.


Läs också: Plötsligt är svansen viktigare än argumenten 

Jaha, nu passar det med svenska värderingar?