Byråkraternas förebild borde vara Prussiluskan. Här i en parad i Stockholm i samband med 60-årsfirandet av Pippi Långstumps. Foto: ROGER SCHEDERIN
Byråkraternas förebild borde vara Prussiluskan. Här i en parad i Stockholm i samband med 60-årsfirandet av Pippi Långstumps. Foto: ROGER SCHEDERIN
Sanna Rayman

Prussiluskan måste vara byråkraternas förebild

Publicerad

I Sverige tenderar vi att vilja dra slipsen av allt högtravande. Men när man går in i mötesrum för att fördela skattemedel ska tyngden kännas. Härinne är vi alla Prussiluskor, vår inre Pippi lämnar vi utanför.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

”Bara för att man är vän eller känner en person så behöver man inte vara jävig.”

Orden är Cecilia Langemarks. Hon är chef för Konstnärsnämndens enhet för stipendier och bidrag till enskilda konstnärer och pressas för stunden av en reporter från Sveriges Radios granskningsprogram Kaliber. Det hon säger låter oroväckande. Är detta en vanlig attityd bland våra kulturstödsgivande instanser? 

I granskningen framkommer att ledamöter i Konstnärsnämndens arbetsgrupp för musik har delat ut 2,3 miljoner kronor i statliga bidrag och stipendier till musikkonstnärer som de har personliga kopplingar till. Det visar sig även att Konstnärsnämndens policy stämmer illa med lagen, eftersom man slår fast att vänskap inte nödvändigtvis konstituerar jäv. ”Fel, rakt upp och ned”, säger Olle Lundin, professor i Förvaltningsrätt, som intervjuas i programmet.

Få klavertramp i Konstnärsnämnden  

Åh nej. Tar det aldrig slut? Transportstyrelsen, polisen – finns det ingen ände på lagtrotsandet? Har vi plötsligt blivit Italien eller vad är det frågan om? 

Nej, så illa är det nu inte. Svårigheten i just kultursammanhangen är att om landet är litet så är kulturbranscherna yttepytte. Visst finns det många musiker, men syftet med att ha expertgrupper är ju att bedömningarna ska göras av kunniga individer i ett kulturområdes olika genrer. Och så snart du kliver ner på genrenivå har kretsen genast krympt betänkligt och det blir svårt att ducka jävstillfällena, i synnerhet om man samtidigt vill behålla genreexpertisen i rummet. Vilket förmodligen förklarar varför Konstnärsnämnden har försökt odla en tulipanaros i sina policydokument.

I det här fallet bör vi emellertid glädja oss snarare än misströsta. För även om Kaliber hittar fall – närmare bestämt 16 olika beslut – där tre olika ledamöter är med och klubbar stipendier som de troligen inte borde ha medverkat till, så är den andra sidan av myntet desto mer glädjande. Den där skörden om 16 beslut får man nämligen efter att ha grävt bland beslut från 2012 och framåt. Vi snackar sexton klavertramp bland hundratals stipendier varje år. Utöver dessa förefaller mycket vara både korrekt och välfungerande. Reportern berättar att ”i de protokoll som jag går igenom från 2012 och framåt ser jag att vid varje beslutstillfälle är det ledamöter i arbetsgruppen som anmäler jäv – ofta för flera av dem som ansökt om pengar.”

Härinne är vi alla Prussiluskor, vår inre Pippi lämnar vi utanför. 

Hela den här historien har en ljus sida. En granskning är gjord, en granskning som kommer skrämma Konstnärsnämnden att återigen inskärpa för sina arbetsgrupper hur avgörande det är att de inte förslappas i sin inställning till de skattemedel de fördelar. (Senast det hände var 2008, då man fick kritik från Riksrevisionen.)

Detta i sig är viktigt, inte minst eftersom vi i Sverige tenderar att vilja dra slipsen av allt högtravande och avdramatisera allt som känns seriöst eller pretentiöst. Den tendensen bör motverkas när det handlar om resursfördelande instanser. Här ska man tvärtom inges känslan av vilken oerhörd ära det är att få ingå i en dylik arbetsgrupp och hur viktigt det är för kulturlivet att uppdraget förvaltas korrekt: gör aldrig något som Kaliber kan ringa om! Tyngden ska kännas när man går in i mötesrummet: Härinne är vi alla Prussiluskor, vår inre Pippi lämnar vi utanför. 

 

Läs också:

Vuxna människor ska inte skvallra för mamma 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Sanna Rayman är fristående kolumnist på Expressens ledarsida. Till vardags är hon debattchef på Dagens Samhälle.

Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag