Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Sanna Rayman

Nu måste även ministrar ta ansvar för sin svans

Kulturminister Amanda Lind visade på Instagram sitt stöd för Josefin Nilsson. Men i Aktuellt fick hon kritiska frågor om tonen i kommentarsfältet. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Amanda Lind bör tänka efter innan hon svingar sig upp på dagens virala kattdjur och postar tända ljus och hashtaggar, skriver Sanna Rayman. Foto: CHRIS GODFREY WILDLIFE PHOTOGRAP / CHRIS GODFREY WILDLIFE PHOTOGRAP

Kulturminister Amanda Lind bör tänka efter innan hon svingar sig upp på dagens virala kattdjur och postar tända ljus och hashtaggar. 

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Ebba rider på en tiger, skrev Lisa Pelling i Dagens Arena häromveckan, när det vankades KD-sammankomst. Analysen var i korthet att den våg Ebba Busch Thor surfar på inte är lätt att kontrollera, vilket gör framgångarna sårbara. 

Den analysen är förstås helt korrekt, men den hamnade helt i skuggan av att Pelling även kallade KD-ledaren ”schampo-reklam på stilettklackar”, vilket utlöste ett av Twitters alla meningslösa indignationsrallyn. Just det här berättade nog mer om KD-ledarens popularitet än om Twitters avsky mot sexism, om cynismen tillåts.  

Mer intressant än insikten om att det är en fördel att vara snygg var Pellings försök att skrämmas med KD-ledarens frikyrkliga bakgrund – en given del i kanon när Kristdemokraterna ska beskrivas från vänster. Den angreppspunkten är emellertid kraftigt försvagad, givet att svenskarna i dag är mer sugna på att bygga samhället på kristna värden än de varit på 40 år. Och detta samtidigt som allt fler lämnar Svenska kyrkan

I en sådan samtid är det fåfängt att hoppas på bördig jordmån för skrämseltaktiken ”kristen höger”. Herregud, det är en fördel att vara kristen höger i dag, förstår ni inte det? 

Svansregeln börjar bli generell

Därmed inte sagt att KD saknar insikt om vad man rider på. Visst njuter Busch Thor och hennes stab just nu av att de klarar att styra tigern hyfsat, men tveklöst är de också nervösa inför tanken att den plötsligt kan få blodvittring och gå till attack. Saken är dock denna: det är bättre att vara ett parti med svans, än ett utan. 

Det är någonstans där övervägandet alltid kommer att ligga. Vad är viktigast? Vi lever i svansens tid och till alla svansar hör alltid en svårdompterad tiger. En levnadsregel i den digitala samtiden har länge varit att den som har en svans måste ta ansvar för den. Alla reaktioner du kan tänkas väcka, hela vägen ut i svanstippen, är ditt ansvar. 

Hittills har den bestämmelsen mest gällt Hanif Balisar och Ivar Arpisar, som ofta kritiseras för bristande svanskontroll. Men nu syns tecken på att regeln börjar bli generell, vilket skapade en intressant situation när kulturminister Amanda Lind var i Aktuellt för att prata om Josefin Nilsson-dokumentären och Dramaten häromveckan (26/3). 

SVT:s Nike Nylander gjorde allt annat än trivselintervjuade kulturministern, som ställdes till svars för att hennes egen Instagramkanal hade upplåtits till hetsande samt namngivning och uthängning av skådespelaren i fråga. Hets och hat ”det är inte okej”, sa Amanda Lind på flytande Löfvenska, men tanken på att ta ansvar för sin Instagramsvans verkade inte gå in. 

Lynchstämning i Josefin Nilsson-fallet

Ytterligare några dagar senare satt Josefin Nilssons syster Marie Nilsson i Morgonstudion i SVT och fick frågor om mobben på nätet och blev även hon tvungen att urskulda sig. 

”Sådan där lynchstämning skulle inte 'Josa' ha tyckt om”, bedyrade Nilsson, som i ett försök att lugna tigern och dess piskande svans. 

Det är självklart att Marie Nilsson inte ska ansvara för hur internet reagerar, hennes systers historia bör berättas oavsett. Men det är också självklart att Amanda Lind bör tänka efter innan hon svingar sig upp på dagens virala kattdjur och postar tända ljus och hashtaggar. 

Det finns inte en enkel regel för svansar, men vi behöver alla jobba på vår svansmedvetenhet.

 

 

 

Kan man lita på svenska myndigheter vid en kris? Aud Sjökvist, som utredde Västmanlandsbranden, intervjuas i Ledarsnack nedan.