Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanna Rayman

Motvilliga jurister lär inte porta några tjuvar från Ica

Mikael Ovrell, som driver Ica-butiken i Kortedala och har blivit både hotad, rånad och misshandlad, vill gärna se att det blir möjligt att utfärda tillträdesförbud.Foto: Linda Bergh
Den här typen av personliga förbud är också ett sätt att få grepp om individer tidigt, skriver Sanna Rayman.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Är utredaren det minsta representativ för juristkåren lär vi aldrig få se åklagare besluta om tillträdesförbud.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

”Då har man verkligen inte jobbat i butik.” Så utbrast Mikael Ovrell, Ica-handlare i Kortedala, när den motvilliga utredaren My Hedström lämnade sitt förslag om tillträdesförbud till regeringen. Själv tycker hon att ett tillträdesförbud till butiker, simhallar och bibliotek är onödigt. Ica-handlaren Ovrell, som blivit både hotad, rånad och misshandlad vid flera tillfällen, håller inte med. 

Det är en fråga om perspektiv, förstås. Den som återkommande trakasseras har ett perspektiv, den som har juristens makrosyn har ett annat. Men när jag återigen hörde My Hedström snacka ner sitt utredningsförslag i P1 Morgon i veckan lät hennes argumentation tämligen porös. 

Hedström säger att hon trots resor och möten har haft svårt att skapa sig en bild av problemen och att det sannolikt finns ett mörkertal som hon inte kan värdera. I nästa andetag slår hon dock fast att ett förbud som inskränker enskilda individers rörelsefrihet inte är motiverat eftersom problemen inte är tillräckligt stora. Så den bilden verkar hon åtminstone ha klar för sig… 

Ett förbud kommer ändå inte lösa detta, förklarar Hedström vidare. Nej, kanske inte. Men sen när är kravet på förbud att de ska ”lösa” de problem de riktas mot? Om detta är hur lagar och regler får sitt existensberättigande blir det inte mycket kvar i lagboken.

Tillträdesförbud skulle sända en signal

Allt kan inte lösas med lagar och förbud. Men lagen återkopplar och signalerar till medborgare vad som är tillåtet och inte. Det aktuella tillträdesförbudet har dessutom fördelen att det möjliggör för oss att återkoppla hårdare när felet upprepas. Det är allvarligt att trakassera handlare och svina på simhallar – och än allvarligare att göra det igen efter ett tillträdesförbud. Den här typen av personliga förbud är också ett sätt att få grepp om individer tidigt, innan de eventuellt kliver vidare i en brottskarriär som blir grövre. 

Dessutom. Ingen måste ansöka om ett tillträdesförbud. Det är fullt möjligt att handlare kommer att ansöka oftare än bibliotek och simhallar, helt enkelt för att man gör olika avvägningar. I det förra fallet finns främst arbetsgivaransvar och privat ägande i potten, i det senare handlar det även om offentligfinansierade mötesplatser där vi värderar öppenhet högt. Oaktat sådana variationer är möjligheten att alls ansöka värd mycket. 

Justitieministern beställde ett lagförslag

Rörelsefriheten är grundlagsstadgad. Jag förstår att en jurist värderar detta högt. Men att avfärda varje tänkbar situation som orimlig, när man just erkänt dålig insikt i problembilden? Nja, då ger man snarare intryck av att ha bestämt sig på förhand än att ha utrett förutsättningslöst. 

I linje med detta påtalar My Hedström syrligt att frågan minsann har utretts många gånger och att andra ur hennes skrå alltid har kommit fram till samma sak som hon, nämligen att man inte bör införa detta. Skillnaden är bara att den här gången forcerade justitieminister Morgan Johansson frågan och beställde uttryckligen ett lagförslag, vilket Hedström med högröstad motvilja har levererat. 

Och frågan är om inte Hedströms inställning är skäl nog att ge upp om tillträdesförbuden redan innan de införts. Är hon det minsta representativ för juristkåren lär vi väl aldrig få se en åklagare besluta om ett förbud i vilket fall… 

Kriminologen Manne Gerell: Det sticker ut att Sverige har en så tydlig ökning av skjutvapenvåld.