Sanna Rayman

Förbud mot tiggeri verkar ligga i tiden

Förre tiggeriutredaren Martin Valfridsson byter fot och förordar nu ett tiggeriförbud samt en ny utredning.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT

Förre tiggeriutredaren Martin Valfridsson byter fot och förordar ett tiggeriförbud. Det är svårt att frigöra sig från tanken att hans tidigare slutsats mer var ett resultat av politikens inriktning än av informerade överväganden. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Jag sitter och fikar i en galleria. Några bord bort sitter en mammatrio med sina bebisar. En tiggare siktar in sig på kvinnorna, som viftar avvärjande. En av dem är inte bestämd nog, så mannen stannar och tjatar. ”Please please!” Han berömmer hennes lilla flicka – ”Beautiful, beautiful!” – och börjar klappa henne. Mamman försöker hitta situationens stoppknapp, men mannen tar ingen notis. Dottern börjar gråta och nu brister det för mamman som plötsligt skriker gällt åt mannen. ”KAN DU GÅ HÄRIFRÅN!” Och så slår/föser hon undan hans klappande hand. 

Han går. Kvar sitter tre mammor utan socialt facit för situationen. En i sällskapet har alltså skrikit åt en tiggare, tillrättavisat honom fysiskt rentav. Stämningen är tryckt. Osäker. Mammans kinder blossar. ”Han lyssnade ju inte. Ester blev rädd. Jag brukar ju ge…” 

De andra två nickar deltagande, men säger ingenting. 

Majoritet vill förbjuda tiggeri

Bara några dagar senare står jag på Coop försjunken i funderingar på middagsplaner och blöjbehov. Jag väcks ur mina tankar av ”tjejen vid tunnelbanan” – det vill säga den lokala tiggaren. I famnen håller hon ett tråg fläskkotletter, några paprikor, en burk vita bönor. Kan du köpa detta? gestikulerar hon. 

”Visst, okej.” 

”Tack så mycket.”

Jag får grejerna i korgen och letar vidare efter mitt. Strax kommer en kille ur butikspersonalen fram. 

”Är det okej att hon gör sådär?” 

”Jaja, det är lugnt.”

När han går i väg blir jag osäker. Var det fel eller rätt svar? Ville han bara försäkra sig om att jag inte är arg för att jag inte får vara i fred i butiken? Eller var hans fråga i själva verket ett diskret sätt att påtala att butiken inte uppskattar att jag belönar ett beteende som butiken helst inte vill vara arena för?

Det sägs ofta att viljan att förbjuda tiggeri bara beror på att man inte vill komma i närkontakt med djup fattigdom och dess konsekvenser. Men en annan faktor är mer svårfångad. Tiggeriet ger upphov till situationer där vi inte har en färdig social mall för vad som är moraliskt önskvärt och inte. Var för sig är de kanske bagatellartade, men tillsammans utgör de – tror jag – ett viktigt skäl till att en majoritet vill förbjuda. Tiggeriet skapar helt enkelt social friktion och osäkerhet i en tid då vi redan har för mycket av den varan.

Från makthavarhåll har debatten förts på ett annorlunda sätt. Förbud har avvisats med uppfordrande argument ur fågelperspektiv, som ”det löser inte fattigdomen i Rumänien”.

Tiggeriet skapar helt enkelt social friktion och osäkerhet i en tid då vi redan har för mycket av den varan.

Numera börjar förbudstanken bli politiskt allmängods. Socialdemokraternas partiledning fick förvisso nöja sig med uppmjukade versioner av sina förslag till kongressen, men riktningen är tydlig. Än tydligare är att den tidigare tiggeriutredaren Martin Valfridsson som häromveckan kovände och plötsligt meddelade att han numera är för ett förbud. 

Det är svårt att frigöra sig från tanken att utredningens svar häromåret mer var ett resultat av politikens inriktning än av informerade överväganden. Och Valfridssons fotbyte nu…tja...det sammanfaller ju onekligen med en politisk omsvängning. Ironiskt nog föreslår han en ny utredning. Vågar man månne tipsa om att den ska utreda förutsättningslöst, pragmatiskt och med samhällets bästa för ögonen? Och då menar jag inte det rumänska samhället…


Sanna Rayman är fristående kolumnist på Expressens ledarsida. Till vardags är hon debattchef på Dagens Samhälle.


Läs också:

Anna Dahlberg: Dags att införa ett tiggeriförbud