Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Sanna Rayman

Folkomröstning om extremism, var god dröj

Gustav Kasselstrand, partiledare för Alternativ för Sverige, talade på Stortorget i Malmö inför EU-valet. På fredagen balanserade man mellan fyra och fem promille av rösterna. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialdemokraterna döpte EU-valet till en folkomröstning om högerextremism. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Alternativ för Sverige fick cirka fem promille och Nordiska motståndsrörelsen runt 600 röster i EU-valet. Preferensen för extremism är svag i Sverige.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

På valnatten stod en vresig Soraya Post i SVT och sa att Feministiskt initiativs trista öde i valet berodde på att svenskarna hade röstat på högerextremismen (och klimatförnekelsen). 

Verkligen? Nog för att Sverigedemokraterna gick framåt i valet, men det är en rätt slarvig slutsats. Det är värt att stanna upp och fundera lite mer över omständigheterna. 

Det pratades mycket högerextremism under EU-valrörelsen. En folkomröstning om högerpopulism, sades det vara, detta val. Och visst, kikar man ut i Europa är dessa rörelser och influenser inte utan framgångar. Populister och EU-skeptiker andas morgonluft i flera europeiska länder. Men i Sverige kan man tvärtom hävda att en förkrossande majoritet av svenskarna vände högerextremismen ryggen i Europaparlamentsvalet. 

SD tappade inte högerut

Ja, jag vet. Det gick bra för Sverigedemokraterna och frågar man Stefan Löfven eller Heléne Fritzon så är det SD som är högerextremisterna. Men det är värt att beakta att SD gör dessa framgångar efter en valkampanj som har handlat om att tona ner sin EU-fientlighet, stryka sitt krav på utträde och att göra kampanjfilmer där Jimmie Åkesson släntrar omkring i Europa med Zlatantisha och bokstavligen trånar efter Europa. Som en klick (härsken) grädde på moset försökte man dessutom brunsmeta nazism på Socialdemokraterna. Lyckat? Nej, inte direkt. Men att detta skulle vara de smartaste lockropen för att nå högerextrema väljare? Tillåt mig tvivla. 

Givet SD:s försök att kliva mittåt hade man kunnat vänta sig ett väljartapp högerut. Det fanns dessutom någon där, redo att fånga upp besvikna SD-väljare. Som vanligt satte Alternativ För Sverige sprätt på en ansenlig mängd tusenlappar genom att köpa stortavlor i bland annat Stockholms tunnelbana. Man höll torgmöten från norr till söder, vid vilka Gustav Kasselstrand lovade uttåg ur EU. Alla riksdagspartier fick sig en släng av sleven för att de lämnar över makt till Bryssel. Exakt sådana tongångar som har belönats av väljarna i flera länder Europa, med andra ord. 

I EU-valet behöver väljarna inte tänka på regeringsfrågan

Så, hur gick det budskapet hem här? Tja, I skrivande stund pågår den slutliga rösträkningen och AfS balanserar mellan fyra och fem promille av rösterna. Nordiska Motståndsrörelsen har å sin sida runt 600 röster. Allt är förvisso inte klart än, men såvida det inte dyker upp en stor högerpopulistisk eller nazistisk diaspora i poströsterna så kan vi nog andas ut. 

AfS själva ser sina 4-5 promille som en framgång jämfört med riksdagsvalets tre. Men då bör man betänka att EU-valet är ett val då folk inte behöver fundera över regeringsfrågan och kostar på sig att rösta på särskilda frågor. 

Den faktorn förklarar för övrigt även Miljöpartiets kliv uppåt jämfört med vad man klarade i september förra året. Klimatfrågan var stor i EU-valet och det hade snarast varit en skräll om MP inte hade gjort bättre ifrån sig nu än i höstas. Man kan rentav hävda att skrällen är att MP inte kammade hem mer. 

På samma sätt förhåller det sig med AfS. I ett val som etablerade partier kallar en folkomröstning om högerpopulism, ett val där migration, säkerhet och liknande frågor är heta potatisar klarar man ändå inte mer än ett kliv från tre promille till fem. 

Mycket kan man kalla detta land, men någon stark preferens för extremism har vi inte. 

 

Läs också:

Vem ska se till att buset hålls undan från bibblan? 

Charlotta Mellander: Politikerna ägnar sig åt symbolfrågor.