Tommy Berggren har väckt reaktioner i samband med lanseringen av sin memoarbok "Tommy". Foto: HENRIK MONTGOMERY
Tommy Berggren har väckt reaktioner i samband med lanseringen av sin memoarbok "Tommy". Foto: HENRIK MONTGOMERY
Sanna Rayman

Det är svårt att lära gamla kulturmän sitta

Publicerad

Jag blir mer beklämd av reaktionerna än av Tommy Berggrens uttalanden. Trodde ni verkligen att en snart 80-årig kulturmans levnadsteckning skulle vara en rättviseförmedlad Södertörnsprodukt? 

Expressen getinglogga
Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Han har en förskräcklig kvinnosyn, sade Margareta Winberg, vice statsminister med ansvar för bland annat jämställdhet, i Aftonbladet 2002. Föremålet för kritiken anklagades vidare för att befästa rådande maktstrukturer och låta män bete sig hursomhelst. 

Winbergs bredsida gällde Evert Taube och hennes kritik sträckte sig från Brevet från Lillan, via Min älskling, du är som en ros och till Flickan i Havanna. ”Attacken”, som kvällstidningen kallade det, skapade debatt och rubriker. Winbergs sätt att avkräva Taube en samtida syn på jämställdhet uppfattades av många som apart. Taubes visor var ju uttryck för sin tid – med både förtjänster och brister. Varför lära gamla hundar sitta? Idén att man bekräftar framsteg genom att rensa ut dåtiden är dessutom lika dålig i musiken som på biblioteken.

Tommy Berggren väcker reaktioner

”När tonåringar i förorten säger hora blir alla upprörda men för gamla Dramatenskådisar är det tydligen fritt fram”, skriver Natalia Kazmierska i Aftonbladet och frågar sig varför ingen är arg på Tommy Berggren som nyligen använde ordet i en intervju i P4, när han berättade om sitt umgänge med en prostituerad i Brasilien.

Det finns två svar på den frågan. Det ena är att Kazmierska har fel om det här med ”fritt fram”. Den 79-årige skådespelarens försök att marknadsföra sina memoarer har kantas av allt annat än överseende. Folk är arga – Kazmierskas reaktion är blott en. Berggrenintervjun i P4 har till och med försetts med en liten varningstext för att informera känsliga lyssnare om att Berggrens kvinnosyn matchar hans ålder och inte delas av radiokanalen. 

Och när SVT träffade honom smickrade han reportern (”Dig hade man nog kunnat bli lite förälskad i. Du är så go' i kroppen och håret”), varpå Kulturnyheterna genast gjorde inslaget ”Här kommenterar Tommy Berggren reporterns kropp”, i vilket skådespelaren får be om ursäkt för sitt hemska övertramp.

Obegriplig prioritering

Det andra möjliga svaret på Kazmierskas fråga är att hennes jämförelse är irrelevant. Upprördheten kring ”tonåringar i förorten” gäller vanligen situationer där kvinnor får höra att de är horor för att de klär sig som de vill eller har vänner av motsatt kön, medan Berggren alltså använde samma ord om en de facto prostituerad. Var och en utanför aktuell Aftonbladetspalt begriper nog skillnaden i att använda ordet som ogrundat tillmäle eller som en i sammanhanget korrekt yrkestillhörighet.

Jag blir mer beklämd av reaktionerna än av Berggren. Vad hade ni väntat er - att hans skrönor från 60-talet skulle passera Bechdeltestet med bravur? Att en snart 80-årig kulturmans levnadsteckning skulle vara en intersektionellt genomtänkt och rättviseförmedlad Södertörnsprodukt? Herregud, låt jycken stå! 

Varför är ni arga på förortsungar, undrar Kazmierska och efterlyser upprördhet mot Berggren i stället. I de vågskålar som riggas har vi alltså följande: 

1) en bitvis öppet misogyn generation som är ung nog att det ska vara lönt att försöka förändra kvinnosynen. 

2) en kulturherre som skrävlar om forna romanser och erövringar. 

Men förslaget är att vi bör ägna mer ilska åt det senare? Varför denna obegripliga prioritering? Tja, en möjlig förklaring är förstås att Berggren är ett enkelt byte, medan det andra är en kamp som är svår – och viktig på riktigt. Vi kan kalla det komfortfeminism. 

 

Sanna Rayman är fristående kolumnist på Expressens ledarsida. Till vardags är hon debattchef på Dagens Samhälle.

 

Läs också:

Medier i USA kan lära av våra SD-misstag 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Sanna Rayman är fristående kolumnist på Expressens ledarsida. Till vardags är hon debattchef på Dagens Samhälle.

Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag