Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Sanna Rayman

Det är svårt att lära gamla kulturmän sitta

Tommy Berggren har väckt reaktioner i samband med lanseringen av sin memoarbok "Tommy". Foto: HENRIK MONTGOMERY

Jag blir mer beklämd av reaktionerna än av Tommy Berggrens uttalanden. Trodde ni verkligen att en snart 80-årig kulturmans levnadsteckning skulle vara en rättviseförmedlad Södertörnsprodukt? 

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Han har en förskräcklig kvinnosyn, sade Margareta Winberg, vice statsminister med ansvar för bland annat jämställdhet, i Aftonbladet 2002. Föremålet för kritiken anklagades vidare för att befästa rådande maktstrukturer och låta män bete sig hursomhelst. 

Winbergs bredsida gällde Evert Taube och hennes kritik sträckte sig från Brevet från Lillan, via Min älskling, du är som en ros och till Flickan i Havanna. ”Attacken”, som kvällstidningen kallade det, skapade debatt och rubriker. Winbergs sätt att avkräva Taube en samtida syn på jämställdhet uppfattades av många som apart. Taubes visor var ju uttryck för sin tid – med både förtjänster och brister. Varför lära gamla hundar sitta? Idén att man bekräftar framsteg genom att rensa ut dåtiden är dessutom lika dålig i musiken som på biblioteken.

Tommy Berggren väcker reaktioner

”När tonåringar i förorten säger hora blir alla upprörda men för gamla Dramatenskådisar är det tydligen fritt fram”, skriver Natalia Kazmierska i Aftonbladet och frågar sig varför ingen är arg på Tommy Berggren som nyligen använde ordet i en intervju i P4, när han berättade om sitt umgänge med en prostituerad i Brasilien.

Det finns två svar på den frågan. Det ena är att Kazmierska har fel om det här med ”fritt fram”. Den 79-årige skådespelarens försök att marknadsföra sina memoarer har kantas av allt annat än överseende. Folk är arga – Kazmierskas reaktion är blott en. Berggrenintervjun i P4 har till och med försetts med en liten varningstext för att informera känsliga lyssnare om att Berggrens kvinnosyn matchar hans ålder och inte delas av radiokanalen. 

Och när SVT träffade honom smickrade han reportern (”Dig hade man nog kunnat bli lite förälskad i. Du är så go' i kroppen och håret”), varpå Kulturnyheterna genast gjorde inslaget ”Här kommenterar Tommy Berggren reporterns kropp”, i vilket skådespelaren får be om ursäkt för sitt hemska övertramp.

Obegriplig prioritering

Det andra möjliga svaret på Kazmierskas fråga är att hennes jämförelse är irrelevant. Upprördheten kring ”tonåringar i förorten” gäller vanligen situationer där kvinnor får höra att de är horor för att de klär sig som de vill eller har vänner av motsatt kön, medan Berggren alltså använde samma ord om en de facto prostituerad. Var och en utanför aktuell Aftonbladetspalt begriper nog skillnaden i att använda ordet som ogrundat tillmäle eller som en i sammanhanget korrekt yrkestillhörighet.

Jag blir mer beklämd av reaktionerna än av Berggren. Vad hade ni väntat er - att hans skrönor från 60-talet skulle passera Bechdeltestet med bravur? Att en snart 80-årig kulturmans levnadsteckning skulle vara en intersektionellt genomtänkt och rättviseförmedlad Södertörnsprodukt? Herregud, låt jycken stå! 

Varför är ni arga på förortsungar, undrar Kazmierska och efterlyser upprördhet mot Berggren i stället. I de vågskålar som riggas har vi alltså följande: 

1) en bitvis öppet misogyn generation som är ung nog att det ska vara lönt att försöka förändra kvinnosynen. 

2) en kulturherre som skrävlar om forna romanser och erövringar. 

Men förslaget är att vi bör ägna mer ilska åt det senare? Varför denna obegripliga prioritering? Tja, en möjlig förklaring är förstås att Berggren är ett enkelt byte, medan det andra är en kamp som är svår – och viktig på riktigt. Vi kan kalla det komfortfeminism. 

 

Sanna Rayman är fristående kolumnist på Expressens ledarsida. Till vardags är hon debattchef på Dagens Samhälle.

 

Läs också:

Medier i USA kan lära av våra SD-misstag 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!