Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Sanna Rayman

Benen är fulla med spring, men gårdarna krymper

Digital kompetens i all ära, men jag skulle gärna höra politikerna prata om satsningar på spring och stoj på förskolorna också, skriver Sanna Rayman.

Förskolornas gårdar krymper i Sverige. Med tio kvadratmeter per barn blir det inte många springsteg innan man krockar.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Vi blir fler barn i Sverige, konstaterade Lena Hallengren (S) och Gustav Fridolin (MP) tidigare i veckan och aviserade satsningar på pedagogik, gruppstorlek, jämställdhet, normkritik och digital kompetens. ”Tillgänglighet handlar inte bara om utbyggnad och platser”, skrev de i Svenska Dagbladet. Nej, men brist på plats påverkar allt – och den bristen tilltar såväl inom- som utomhus.

Boverkets rekommendation kring utemiljö i förskolan är 40 kvadratmeter per barn. Man påpekar också att gården bör överstiga 3 000 kvadratmeter, eftersom forskning visar att mindre gårdar försvårar lek och socialt samspel. Tilläggas bör att själva sinnebilden av dagisaktiviteter går förlorade när utrymmet är trångt. Välfyllda förrådsskjul med sparkcyklar och trehjulingar blir en omöjlighet – därmed blir det kunskaper som barnen bara kan slipa på under helgen. Försenar det färdigheterna?

Förskolornas gårdar krymper

Försämrade utemiljöer är inte bara ett Stockholmsfenomen, men sannolikt ett stadsdito. När Tidningen Stockholm Direkt granskar söderförorternas förskolegårdar säger Ulrika Åkerlund, utredare på Boverket, att dessa ”krymper i Stockholm och på många håll i Sverige”. I Lund går kommunen numera under 40 kvadratmeter per barn, men i Sydsvenskan framhåller byggnadsnämndens ordförande Björn Abelson (S) att Lund minsann ändå har högre ambitioner än grannarna i Malmö (som nyligen har skärpt kraven till minst 25 kvadratmeter per barn.) Dessutom, påpekar Abelson, ”finns det kommuner som knappt planerar för någon utemiljö alls”. Det är tyvärr sant. I Stockholm kan gårdarna vara så små som 0-10 kvadratmeter per barn. Det blir inte många springsteg innan man krockar då.

Förskoleförtätningar kan också bli konfliktgenererande. I Trelleborg har en dispyt om pulkor mellan en kommunal och en privat förskola utmynnat i att ungar från den senare portats från den gård de från början lovats fri tillgång till. Vuxnas feltänkande på planeringsstadiet går ut över barnen.

Små gårdar kräver mer av personalen då dagliga utflykter blir nödvändigt, vilket ökar konkurrensen om ”utomhuset”. Trängseln ökar på lekplatserna i Stockholm när fler förskolor saknar gård, rapporterade DN i januari. I min egen förort syns det tydligt. Ena dungen är ockuperad av det neonrosa laget, gläntan på kullen har intagits av ett gäng i grönt. Strax nedanför, på en fotbollsplan huserar en gruppering i gula västar. Gänget klätt i orange har slagit läger på en lekplats mellan två höghus. Var man än tittar knatar en trupp i neonfärger.

Boverkets rekommendationer ignoreras

Även bostadsrättsföreningars lekplatser får agera nödlösningar, vilket bäddar för fler konflikter. Ur ett perspektiv vore det väl snålt av en BRF att inte bjuda på lite klätterställning. Men hur ser vi på ansvaret för underhåll? Och vems fel är det i händelse av skador? Det är ett skört upplägg för det offentliga att luta sig mot.

En brittisk studie visar att barns fysiska aktivitet går ner redan vid sju års ålder, rapporterade Vetenskapsradion häromveckan. Sannolikt finns liknande trender också i Sverige - och vi motar inte trenden genom att tumma på utelivet redan i förskolan. 

Digital kompetens i all ära, men jag skulle gärna höra Hallengren och Fridolin prata om satsningar på spring och stoj. Alla barn är inte innepysslare. Nog är väl riksfriskvårdare Gabriel Wikström på min sida här?

 

Sanna Rayman är fristående kolumnist på Expressens ledarsida. Till vardags är hon debattchef på Dagens Samhälle.

 

 Läs också:

Varför måste ni ändra på Lucia? 

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!