Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sanna Rayman

Även Sverige lär införa gettolagar

Torget i Tingbjerg, ett bostadsområde i Köpenhamn som står på den danska gettolistan.
Foto: JOACHIM WALL

Kritiken mot det danska gettopaketet har varit hård. Men, det blir väl som det brukar. Om X antal år kopierar en svensk regering förslagen och låtsas som det regnar.

Danmark är exotiskt. Invånarna dricker sprit till lunch, har kort föräldraledighet och manschauvinister på tv. Och de tvångsskickar sina barn på ofrivilliga uppfostringsresor i utlandet, till exempel till Somalia! Eller nä. Det där sista sker faktiskt även i Sverige. Och här, liksom i Danmark, betraktar vi fenomenet som ett problem.

Danskarna vill kriminalisera uppfostringsresor. Förslaget ingår i danska regeringens nya ”gettopaket”. Målet med satsningen är att Danmarks getton ska bort till 2030. Det hela lät oroväckande i den svenska rapporteringen. Rasretorik, löd rubrikordet i SvD. Dansk skalle mot rättsstaten, förklarade DN:s ledarsida.

Gettopaket i Danmark

Har du hört om Danmark? Det låter helt sjukt, sade någon. Ja, sjukt, sade jag. Inte för att jag hade koll, men det är ju svårt att missa stöveltrampet när det står skrivet på ens näsa.

Snart satt jag med danska statsministeriets pdf i näven och funderade. Om Sveriges regering aviserade höjda straff på brott begångna på Östermalm, skulle vi kalla detta A) en diskriminering av Östermalmsbor eller B) en favorisering av Östermalmsbor?

B är förstås en rimligare tolkning, men A dominerade kritiken. ”Statlig sharia”, menade DN. I förslaget ger danska regeringen statistik på att invånarna i danska getton är väsentligt mer otrygga än andra danskar. Hur är det diskriminerande att värna dem från brott? 

Men likheten inför lagen? Ja, den kvarstår. Danska staten vill visa att man ser allvarligt på brott i vissa områden – oaktat vem som begår det. Egentligen inte konstigare än om Blåljusutredningen skulle förorda högre straff för brott som begås på sjukhus. Att höja kostnaden för brott i vissa zoner är att signalera att platsen adderar ett allvar som anses drabba hela samhället. Gravskändning – inte skadegörelse, till exempel.

”Bottenlös cynism”, tyckte DN Ledare och drog slutsatsen att allt handlade om en ”iver att försvara den västliga civilisationen mot hotet från ”icke-västliga invandrare”. 

För att komma åt detta ”hot” vill den danska regeringen även införa dagisobligatorium, ett maxantal barn från utsatta områden i barnomsorgen (för att forcera en bättre fördelning). Man inför språkstimulerande åtgärder för dagisbarn och ett språktest samt sommarskola för att säkerställa att ingen börjar skolan utan att klara språket. Sådär som man ofta gör med ett ”hot mot en civilisation”. Man erbjuder det sommarskola… 

Svenska gettoförslag

Tanken om att bryta invandrarbarns isolering finns även i Sverige och syns i regeringens tidigarelagda skolplikt, förslag om tidigare allmän förskola eller obligatorisk förskola från tre år. Bottenlöst cyniskt? 

Danska regeringen laborerar även med stöden för att motverka segregation. Den som redan går på bidrag och flyttar till dessa områden får sitt stöd neddraget till lägstanivån som kallas ”integrationsydelse”. En likartad tanke syntes i Sverige 2005 då EBO-stödet som förut gavs till asylsökande som ordnade eget boende avskaffades. Förhoppningen var att fler skulle godta Migrationsverkets anvisade boende. Så blev det inte. En politik som bryter med EBO-lagens segregationseffekter efterfrågas alltjämt. 

Men, det blir väl som det brukar. Om X år kopierar en svensk regering de danska förslagen och låtsas som det regnar. Givet att danskarna lägger 12 miljarder på att renovera getton, där Sverige satsar en miljard, bör vi kanske längta.


Läs också:

Jaha, nu passar det med svenska värderingar

Detta är en text av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.