Torget i Tingbjerg, ett bostadsområde i Köpenhamn som står på den danska gettolistan. Foto: JOACHIM WALLTorget i Tingbjerg, ett bostadsområde i Köpenhamn som står på den danska gettolistan. Foto: JOACHIM WALL
Torget i Tingbjerg, ett bostadsområde i Köpenhamn som står på den danska gettolistan. Foto: JOACHIM WALL
Sanna Rayman

Även Sverige lär införa gettolagar

Publicerad

Kritiken mot det danska gettopaketet har varit hård. Men, det blir väl som det brukar. Om X antal år kopierar en svensk regering förslagen och låtsas som det regnar.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Danmark är exotiskt. Invånarna dricker sprit till lunch, har kort föräldraledighet och manschauvinister på tv. Och de tvångsskickar sina barn på ofrivilliga uppfostringsresor i utlandet, till exempel till Somalia! Eller nä. Det där sista sker faktiskt även i Sverige. Och här, liksom i Danmark, betraktar vi fenomenet som ett problem.

Danskarna vill kriminalisera uppfostringsresor. Förslaget ingår i danska regeringens nya ”gettopaket”. Målet med satsningen är att Danmarks getton ska bort till 2030. Det hela lät oroväckande i den svenska rapporteringen. Rasretorik, löd rubrikordet i SvD. Dansk skalle mot rättsstaten, förklarade DN:s ledarsida.

Gettopaket i Danmark

Har du hört om Danmark? Det låter helt sjukt, sade någon. Ja, sjukt, sade jag. Inte för att jag hade koll, men det är ju svårt att missa stöveltrampet när det står skrivet på ens näsa.

Snart satt jag med danska statsministeriets pdf i näven och funderade. Om Sveriges regering aviserade höjda straff på brott begångna på Östermalm, skulle vi kalla detta A) en diskriminering av Östermalmsbor eller B) en favorisering av Östermalmsbor?

B är förstås en rimligare tolkning, men A dominerade kritiken. ”Statlig sharia”, menade DN. I förslaget ger danska regeringen statistik på att invånarna i danska getton är väsentligt mer otrygga än andra danskar. Hur är det diskriminerande att värna dem från brott? 

Men likheten inför lagen? Ja, den kvarstår. Danska staten vill visa att man ser allvarligt på brott i vissa områden – oaktat vem som begår det. Egentligen inte konstigare än om Blåljusutredningen skulle förorda högre straff för brott som begås på sjukhus. Att höja kostnaden för brott i vissa zoner är att signalera att platsen adderar ett allvar som anses drabba hela samhället. Gravskändning – inte skadegörelse, till exempel.

”Bottenlös cynism”, tyckte DN Ledare och drog slutsatsen att allt handlade om en ”iver att försvara den västliga civilisationen mot hotet från ”icke-västliga invandrare”. 

För att komma åt detta ”hot” vill den danska regeringen även införa dagisobligatorium, ett maxantal barn från utsatta områden i barnomsorgen (för att forcera en bättre fördelning). Man inför språkstimulerande åtgärder för dagisbarn och ett språktest samt sommarskola för att säkerställa att ingen börjar skolan utan att klara språket. Sådär som man ofta gör med ett ”hot mot en civilisation”. Man erbjuder det sommarskola… 

Svenska gettoförslag

Tanken om att bryta invandrarbarns isolering finns även i Sverige och syns i regeringens tidigarelagda skolplikt, förslag om tidigare allmän förskola eller obligatorisk förskola från tre år. Bottenlöst cyniskt? 

Danska regeringen laborerar även med stöden för att motverka segregation. Den som redan går på bidrag och flyttar till dessa områden får sitt stöd neddraget till lägstanivån som kallas ”integrationsydelse”. En likartad tanke syntes i Sverige 2005 då EBO-stödet som förut gavs till asylsökande som ordnade eget boende avskaffades. Förhoppningen var att fler skulle godta Migrationsverkets anvisade boende. Så blev det inte. En politik som bryter med EBO-lagens segregationseffekter efterfrågas alltjämt. 

Men, det blir väl som det brukar. Om X år kopierar en svensk regering de danska förslagen och låtsas som det regnar. Givet att danskarna lägger 12 miljarder på att renovera getton, där Sverige satsar en miljard, bör vi kanske längta.

 

Läs också:

Jaha, nu passar det med svenska värderingar

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Sanna Rayman är fristående kolumnist på Expressens ledarsida. Till vardags är hon debattchef på Dagens Samhälle.

Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag