Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Sakine Madon

Vi feminister borde hylla Paradise Hotel

I Paradise hotel har killarna muskler och tatueringar, och tjejerna silikon och string. Men den som skrapar på ytan ser kvinnor som bryter mot könsrollerna.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Jag tittar på TV3-programmet, som hade säsongsavslutning i veckan, för att det är underhållande. Det innehåller gott om intriger, spel, drama, fest och snygga människor.

Fortfarande provocerar dock denna dokusåpa. Paradise hotel står för ”samtidens sämsta sida”, skrev exempelvis Susanna Birgersson på Dagens Nyheters ledarsida (17/9). Enligt Birgersson skapar de ”vuxna människor” som står bakom programmet en låtsasvärld ”där ungdomar förlorar all uppfattning om integritet”.

Nu är det så att alla medverkande är myndiga, ”ungdomarna” i programmet är inga minderåriga som kan ställas i motsats till ”vuxna människor”.

För det andra förlorar deltagarna i regel inte alls ”all uppfattning om integritet”. Däremot har de förmodligen en annan syn på vad integritet är än DN:s ledarskribent. Att ha sex eller dansa på bord behöver inte betyda slutet för en människas självrespekt.

När Sveriges Radios Kino i höstas ställde frågan ”hur kan sex i tv bli feminism?” drogs slutsatsen att Paradise hotel inte är någon feministisk framgång. Detta eftersom deltagaren Paulina – Paow – Danielsson efter förra säsongen fick sexistiska nätkommentarer (17/10).

Men att det finns män på internet som skriver ”hora” så fort de får chansen kan inte skyllas på Paulina Danielssons deltagande. Det är deras eget problem att de provoceras av att en tjej struntar i värderingar om att kvinnor inte ska ”ligga runt”. Därför är det bara bra att näthatarna ”utsätts” för att en tjej glatt tittar in i tv-kamerorna och säger: ”sex ska vara roligt, check!”

En annan deltagare i programmet som har kört sin egen grej denna höst är Saga Scott. Man kan ha invändningar mot hur hon har betett sig, inte minst mot Kristian Täljeblad som ständigt stod med öppen famn trots Sagas otrohet, utskällningar och svek. Men hon hymlade inte med vad hon gjorde. Och om någon under tävlingens gång vågade ha invändningar mot Scotts beteende fräste hon ifrån på bred skånska att hon gör väl för fan som hon vill.

Så ytterligare ett exempel: ”Jasse”, Jasmine Gustafsson. Hon har pratat högt och intensivt om sina toalettvanor, pruttat och rapat. Var det någon av de andra i tävlingen som hade problem med detta okvinnliga beteende? Inte alls, och Kian Avar berättade senare i säsongen fint om sina känslor för denna Jasse som han till en början inte stod ut med.

Visst har det funnits tjejer som killar bland de tävlande som har intagit och förstärkt traditionella könsroller även i årets säsong. Evelina Szigeti och Carl Åberg, exempelvis. En person som Evelina visade sig dock inte bli särskilt långvarig i tävlingen, desto bättre gick det för dem som inte snällt väntade på att bli uppbjudna.

Paradise hotel-tjejer som Jasse, Saga och Paow må se ”tjejiga” ut, med höga klackar och ett och annat opererat bröst. Men de har inte sämre integritet än genomsnittlig jämnårig för det. Att dumförklara dem är bara förmätet och slappt.

Tvärtom borde varenda feminist applådera att tjejer äntligen tävlar och har kul utan en tanke på att be om ursäkt.