Att ifrågasätta så kallade sanningar är något av Agnes Wolds paradgren, skriver Sakine Madon. Foto: Robin Aron
Att ifrågasätta så kallade sanningar är något av Agnes Wolds paradgren, skriver Sakine Madon. Foto: Robin Aron
Sakine Madon

Unga mammor borde lyssna på Agnes Wold

Publicerad

Agnes Wold är professorn som talar klarspråk, vilket vi ska vara glada över. Det sista nyblivna mammor behöver är moralpinnar och myter.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

På 1990-talet skapade Agnes Wold rabalder när hon var med och avslöjade att kvinnor som sökte forskartjänster diskriminerades. Ett då mycket känsligt ämne i akademien.

Att ifrågasätta så kallade sanningar är något av Wolds paradgren. När professorn i klinisk bakteriologi i veckans avsnitt av ”Min sanning” i SVT sa att barn inte kan påverkas av alkohol via bröstmjölken kom genast reaktionerna.

KD:s partiledare Ebba Busch Thor påpekade att barn förvisso inte får i sig alkohol, men att barn påverkas om föräldrarna är berusade. Det är förstås inte en god idé att supa om man har ansvar för små barn. Men Busch Thors uppmaning behöver riktas även mot pappor.

Rätt ska för övrigt vara rätt; ammande kvinnor har rätt till korrekt information, som alla myndiga människor. Man ska inte upprätthålla myter, hur goda avsikter man än anser sig ha.

 

Särskilt fel kan det bli när politiker och myndigheter är i farten. För två år sedan infördes exempelvis varningstext på bröstmjölksersättning. Detta trots att vi redan har en sträng livsmedelslagstiftning och köpemjölken är ett fullgott alternativ.

Det står nu på de små förpackningarna: ”VIKTIGT! Om amningen fungerar är bröstmjölk den bästa maten för det lilla barnet". Den som ändå vill mata bebisen med produkten uppmanas vidare att söka råd och rekommendation från barnavårdscentralen eller barnläkare. Som om produkten vore riskabel för barnet, något man behöver varnas för.

När denna märkning debatterades förklarade Agnes Wold att nej, minskad amning leder inte till bröstcancer, allergi, minskad intelligens och andra hemskheter. I DN uppmanade hon: "Riksdagsledamöter som förespråkar individens frihet, ett vetenskapligt förhållningssätt och kvinnors rätt att bestämma över sin kropp, bör rösta mot lagförslaget.” (27/11 2013).

 

Lyssnade ministrarna i den dåvarande alliansregeringen, såsom Centerpartiets Eskil Erlandsson och Liberalernas Jan Björklund? Tyvärr inte. Det är därför folk helt i onödan varnas när de handlar mjölk åt sina bebisar.

I höstas larmades det till och med om att kvinnor använder sin smartphone samtidigt som de ammar. I SVT Debatt satt både en barnmorska och en barn- och föräldrapsykolog och ojade sig (29/10). Bebisen kan behöva skrika för uppmärksamhet! Bebisen kan känna sig övergiven!

Handen på hjärtat: hur många bebisar skadas av att mamma kikar igenom Facebook-flödet? Och hur många bebisar kräver ständig ögonkontakt under amning? Min lilla ler brett och tappar fokus när jag stirrar. Det som passar en mamma och bebis kanske inte passar andra – som med det mesta i livet. Ändå kommer ständigt dessa varningar. Det är som att somliga provoceras av att kvinnor som får barn har det roligt.

 

Naturligtvis behöver en del föräldrar få höra att de gör fel. Det finns föräldrar som skakar bebisar, skäller och skrämmer, missbrukar och super bort barnbidraget. Tänk om alla moralister kunde ägna sig åt att motverka dessa riktiga problem.

Då skulle landets småbarnsmammor i stället kunna lyssna på Agnes Wold, lita mer på sig själva, och låta all onödig ångest och skam bara rinna av.

 

Läs också: Mamma-martyrerna borde tänka på sina döttrar

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag