Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sakine Madon

Sluta vuxenmobba sverigedemokrater

Foto: Cornelia Nordström

Ett metalband portades nyligen från ett musikarrangemang i Visby på grund av att sångaren misstänks vara sverigedemokrat. När ska vi inse att SD-åsikter inte försvinner med mobbning?

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Bandet, som heter Avenir, blev först tillfrågade att spela på "Rockskallen" och tackade ja. Plötsligt ändrade sig arrangörerna. Enligt Ulrica Fransson Ingelmark, redaktionschef på arrangören Gotlands Allehanda, beror beslutet på äventyrad säkerhet och inte på sångarens politiska åsikter.
Det låter ädelt, men luktar efterhandskonstruktion. Gotlandspolisen har dementerat att det skulle existera en hotbild. Eventuell SD-koppling är inte offentlig, då partiets medlemsregister är hemligt. Och bandets musik har inget med politik att göra. Den kontaktperson som hörde av sig till bandet via Facebook skriver inget om säkerhet: sångarens politiska sympatier anges vara problemet.
22-årige Rickard Möller, sångaren i nämnda band, berättar för mig att det blev svettigt med all uppståndelse. "Skulle jag kunna gå ut på stan efter det här, tänkte jag. Men jag har fått väldigt mycket stöd." Mer intressant än hans eventuella partisympatier är de återkommande försöken att utestänga alla som kan tycka fel, en misstänkt avvikare i fallet ovan. Ingen strid tycks för liten att ta.
Eskilstuna-kurirens politiske redaktör twittrade i veckan följande om några lokalpolitiker: "Noterade att @jaripuustinen @annelienystroms och KD:s gruppled. i Etuna Lotta Jonsson åt lunch med SD:s gruppledare Kim Fredriksson. Mysigt."
De åt lunch, tänka sig.
I stället för att lägga krut på att punktera Sverigedemokraternas argument, islamofobi och politiska förslag, hamnar en lunch i fokus. Blir sverigedemokraten i Eskilstuna mindre sverigedemokratisk om alla behandlar honom som paria? Vore det modigt och ädelt att fräsa "vi lunchar inte med sådana som du." Jag skulle inte tro det.

Åter till musiken.  När SD-politikern Richard Jomshof och hans band Elegant Machinery skulle spela på en festival i fjol protesterade kulturjournalister med flera. Inte heller deras musik har med politik att göra. Bandet är inte "sverigedemokratiskt", utan har tvärtom bandmedlemmar med olika politiska ståndpunkter.
I band som Guns n' Roses, däremot, sjungs det om "immigrants and faggots" som vill "start some mini-Iran or spread some ****ing disease". Men när Guns n' Roses spelar i Sverige hörs inga protester. Avsändaren ses som viktigare än vad som faktiskt yttras.
Gotlandbandet Avenirs Rickard Möller igen: "I Sverige är den här frågan svårare än i många andra länder. De flesta i kulturlivet är väldigt vänster. Jag sympatiserade med Moderaterna tidigare, och redan då blev man utstött och kallad 'borgarsvin' och 'moderatfitta'."
Det sista påminner om Bengt Ohlssons DN Kultur-artikel där han frågade om kulturen måste vara vänster. Alla dessa markeringar mot avvikare har lite med för eller emot främlingsfientlighet att göra; det har med åsiktsintolerans att göra.
Intolerans och främlingsfientlig dynga försvinner inte av att förment toleranta personer beter sig som panikslagna åsiktsjägare. De som kallade Möller "moderatfitta" lyckades uppenbarligen inte särskilt väl.
Att porta Avenir ger även det gratisreklam till SD. När trillar polletten ner?