Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Sakine Madon

Sluta dalta med rosa hbtq-huliganer

Poliser, soldater och folk från allianspartier ska kunna gå i Pridetåg utan att trakasseras. Arrangörerna måste markera mot vänsterextremisterna.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Journalisten Josephine Freje har granskat de så kallade rosasvarta, vars mål är att stoppa poliser, moderater och ”andra nazister” (Expressen, 28/7). De uttrycker hat och hyllar våld, och försöker skrämma bort politiska motståndare från Pride. Tidigare har personer från de rosasvarta till exempel spottat på gaypoliser. ”Vi vet att det finns våldsdömda och vänsterextremister bland de rosa-svarta”, säger en polis i Frejes reportage. Extremismen märks väl.

I Malmö har det gått så långt att exempelvis Edith Escobar, distriktsordförande för Moderaternas hbtq-förbund, inte längre vågar ha med sig sitt barn till Pride. Escobar, som har blivit spottad på av skrikande och maskerade extremister, säger att ”för flera år sedan var det nazisterna vi var rädda för, nu är det hbtq-personer från våldsvänstern som är det största hotet”. Maria Hölerman, distriktsordförande för HBT-liberalerna i Skåne, har blivit omringad i Malmö Pride. Aggressiva ”aktivister” fick då hennes barn att gråta av rädsla.

Såväl gaypoliser som personer från allianspartierna berättar att de snabbt byter om efter Pridetåget, för att extremister kan reagera på deras poliskläder eller partitillhörighet. Thomas Falkenstedt från ”Öppna moderater” tror att det är värst i Malmö och Göteborg, och var för två år sedan med om att få bengaler kastade mot sig av personer med banderolltexten ”död åt borgarna”. Maskerade i rosasvart skrek i fjol ”AK4, AK5. Alliansen hälsa hem”, när de såg moderaterna i West Pride. Falkenstedt berättar att han verkligen känner sig hotad - inte som hbtq-person utan för att ha ”kommit ut” som moderat.

Tidigare har Pride-deltagare från Judiska församlingen i Stockholm kallats barnamördare. Och för fem år sedan omringade, trakasserade och förföljde extremister från ”Ofog” en officer i Pridetåget. Officeren, som hette Lars Carlsson och inte lever längre, hade jobbat hårt för ökad tolerans i Försvarsmakten. Men enligt vänsterextremisterna var han en ”fel” homosexuell på grund av sitt yrke.

I deras snäva världsbild är alla poliser, militärer, liberaler och borgerliga ett gäng fascister. Extremisterna ger sig på enskilda när de själva är fler, och maskerade. Poliser i Pridetåg får stå till svars för den förda flyktingpolitiken, när ilskan borde riktas mot den rödgröna regeringen. Man hade kunnat skratta åt tramset, om det inte vore för att folk råkar illa ut och skräms i väg från en toleransfestival.

Så varför markeras det inte hårdare när extremister omringar enskilda, spottar, skriker och kastar bengaler? Även om polisen inte kan ingripa förrän brott sker borde Prides arrangörer markera mot hatet mot alliansanhängare eller gaypoliser. Sluta dalta och säg det uppenbara: hat och hot hör inte hemma i Pride, och det spelar ingen roll om hatet är rosa, svart eller brunt.

Att se mellan fingrarna är ett svek mot varenda hbtq-familj som inte vågar ta med sig sina barn på Pride, ett svek mot varenda hbtq-person som trakasseras för ”fel” åsikter eller ”fel” yrke.

 

Läs också:

Rasismen som får ryggdunkar

Stolt parad med en intolerant svans

 

Följ Epressen Ledare på Facebook för fler ledartexter och kolumner.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!