Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sakine Madon

Skolflickor ska inte behöva skyla sig

Skulle beslutsfattare på Skolinspektionen och skribenter på DN vifta bort problemet om det hade gällt deras egna döttrar? Låt mig tveka, skriver Sakine Madon.

Barns rätt till jämställd undervisning måste gå före religiösa krav på könsseparation. Skolinspektionen och landets kulturrelativister är ute och cyklar.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

I veckan uppmärksammades att Skolinspektionen gett Al-Azharskolan, en muslimsk friskola i Stockholm, rätt att separera pojkar och flickor i undervisningen. Friskolans linje är tydlig: eleverna har ”muslimsk kulturbakgrund” och kan därför inte ha gemensam idrott. Utan könsseparation kommer eleverna inte att idrotta och lära sig simma, påstår skolan i Skolinspektionens beslutsdokument om ärendet. Barnen anses i idrottssammanhang vara ”betydligt mer lättklädda” än annars. Pojkarna får manlig idrottslärare, flickorna kvinnlig.

Personal från skolan har även sagt till Lärarförbundets tidning att det ”går emot flickornas religion” att visa sig för det motsatta könet utan täckande klädsel (26/8). Flickorna ska inte behöva ta av sig sjal eller gå i T-shirt framför män, lyder resonemanget. Att barnen däremot kan leka tillsammans på rasterna beror på att ”alla har ytterkläder på sig då”. Al-Azharskolan hymlar heller inte om att det saknas en ambition att införa gemensam idrott.

Nu är det så att skolor, enligt läroplanen, ska ”motverka traditionella könsmönster”. Al-Azharskolan motverkar inte dem, skolan snarare stärker och befäster dem. Trots det påstår Skolinspektionen att könsseparationen inte visar att nämnda skola ”inte tar ansvar för att motverka traditionella könsmönster”.

Det finns en uppenbar idékonflikt mellan jämställdhet och konservativa religiösa ideal. Varför låtsas Skolinspektionen inte om den? Vi har dessutom skolplikt, vilket innebär att grundskoleelever inte kan skolka från lektioner med hänvisning till religion. Varför skulle skolplikten inte gälla i det här fallet?

När vuxna hävdar att små flickor inte kan bära T-shirt inför pojkar borde varningslampor blinka hos varje feminist. Men av någon anledning har könsseparationen på den muslimska friskolan gott om försvarare.

Dagens Nyheters ledarskribent Hanne Kjöller hävdar att eftersom hon minsann hade könsuppdelad gymnastik är detta inget problem (30/8). Att något fanns förr betyder förstås inte att vi måste vrida tillbaka klockan. Flickor och pojkar på Al-Azharskolan delas som sagt upp av religiösa skäl, inte för att - som när Kjöller gick i skolan - underlätta för flickor som var sämre på bollsport. Kjöller bortser dock inte bara från den ”detaljen”, hon skriver också att vi borde koncentrera oss på ”verkliga problem”, som till exempel hederskulturen. Men hederskultur och sexistiskt motiverad könsseparation följs åt. Se bara på länder som Iran. Det är ingen slump att de som arbetar mot hederskulturen också är kritiker av könsseparation, särskilt för barn.

I min förra lördagskolumn skrev jag om vuxna kvinnors rätt att klä sig i burkini. Vuxna är fria att välja. Men för att få fria och kritiskt tänkande medborgare behöver vi en skola som låter barn få vara barn. Läroplanen måste gälla alla. Al-Azharskolan delar upp eleverna från förskoleklass. Redan från sex års ålder lär sig flickor att dölja sina kroppar.

Skulle beslutsfattare på Skolinspektionen och skribenter på DN vifta bort problemet om det hade gällt deras egna döttrar? Låt mig tveka.

 

Läs också:


Varning för vänsterns könsseparatister


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.