Sakine Madon

Ska man få nobba en homosexuell läkare?

Publicerad

Liberala röster hävdar att kvinnotider i simhallen och samvetsfrihet för barnmorskor handlar om tolerans.

De har fel. Staten ska ägna sig åt likabehandling.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Svenskarna behöver bli mer toleranta för religiös- och kulturell mångfald, hävdade Markus Uvell, Timbros tidigare vd, på DN Debatt häromveckan. Han menar att exempelvis kritik mot utökade kvinnotider på badhusen vittnar om bristande tolerans.

På liknande sätt har Andreas Johansson Heinö, statsvetare på Timbro, försvarat könsseparation. Om en grupp människor önskar separata badtider ska det offentliga stå till tjänst, löd hans resonemang. En ytterligare liberal som avfärdar kritiken mot könsseparation är skribenten Mattias Svensson. Han jämför simhallsfrågan med att travbanor lockar med särskilda tjejkvällar och anser även att barnmorskor ska få vägra att utföra aborter.

Visst finns det en viss intolerans mot religiösa minoriteter. Och likriktning och konsensusmentalitet behöver alltid ifrågasättas. Så långt håller jag med. Men tolerans för olikheter är inte samma sak som att låta alla göra allt de vill, var de vill. En kommun är inte som vilket företag – eller travbana, för att låna Svenssons ord – som helst. Att exempelvis porta män och manlig simhallspersonal från kommunala badhus är varken tolerant eller mångfaldsfrämjande, det är diskriminering.

När jag för snart ett år sedan kritiserade Botkyrka kommun för utökade kvinnotider på en simhall hade den miljöpartistiska politiker som drivit på frågan skrivit att flickor från 9 års ålder inte kan bada bland män. Sedan blossade debatten upp.

Det bästa argumentet för kvinnotider har varit pragmatiskt: tänk om flickor och kvinnor annars inte lär sig simma? Lösningen är dock att stå upp för skollagen – det är obligatoriskt att delta i simundervisningen. Så lär sig både pojkar och flickor att simma, och badfrågan blir avdramatiserad för de familjer som är oroliga över rykten och omgivningens krav på hur flickor ska uppfostras.

I stället för att se särskiljandet av människor som en ”lösning” behöver vi kunna mötas. Den som söker vård ska inte välja bort en läkare för att läkaren är av motsatt kön. Barnmorskor ska inte välja bort vårdsökande som vill utföra abort. På simhallen ska den som bär burkini vara lika välkommen som den som väljer att bada topless. På samma sätt som vi står lika inför lagen, ska vi alltså stå lika inför stat och kommuner i övrigt.

Markus Uvell kallar kritiken mot könsseparation för ”ogenomtänkt”. Frågan är hur färdigtänkta de ”toleranta” liberalerna är. Kommer de applådera könsseparation på bussar och i klassrum? I en SFI-klass tog man skärmar till hjälp för att könsseparera. Om man kan tacka nej till en kvinnlig eller manlig läkare, varför inte då även en homosexuell? Om önskemål att dela upp efter etnicitet kommer, grönt ljus? Vad mer ska anställda inom vården kunna tacka nej till med hänvisning till tro? Att vårda alkoholister?

Frågan om tolerans för avvikande uppfattningar är viktig och förtjänar att tas på allvar. Men att liberaler skulle gå i täten för att försvara diskriminering i offentliga institutioner var en smula oväntat, det får jag medge.

 

Läs också:

Flickor ska ha skolplikt, inte kvinnobad

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag