Sakine Madon

Sakine Madon: Sanningen är att ungdomar är lata

Aftonbladets kolumnist Lisa Magnusson tycker att ungas arbetslöshet bara beror på lågkonjunkturen. Jobb som bärplockning avfärdar hon som "slaveri". Bert Karlsson säger tvärtom att ungdomar är bortskämda. För ovanlighetens skull är det Bert som har rätt.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Ungdomsarbetslösheten debatteras hejvilt så här i valtider. I en tv-debatt i veckan drog SSU:s Jytte Guteland till med en intressant anekdot, som politiker så ofta gör när de vill berätta att de minsann har mött en vanlig människa. I det här fallet hade Guteland träffat en ung man som berättat för henne hur jobbigt livet var, eftersom han ”var trött på att spela dataspel hela dagarna”. Killen framställdes, naturligtvis, som ett offer för sin situation.


Så här är det ofta; det pratas om "unga arbetslösa" som om de vore ett gäng stackare, dömda att misslyckas. Sitter de hemma med en spelkonsol i handen, sju timmar i sträck, är det tydligen synd om dem. Varför det nu skulle vara det. I själva verket har ungdomar i allmänhet betydligt lättare att få jobb än andra arbetslösa.Visst ställer de problematiskt höga ingångslönerna till det; har man väl anställt någon är det svårt att som arbetsgivare ångra sig om det inte fungerar. Då aktar man sig för att anställa oprövade ungdomar.

 För Socialdemokraterna verkar det vara viktigare att gå till val på att hindra utländsk arbetskraft, för att skydda jobben inom bland  annat Byggnads. Om LO ska diktera svensk arbetsmarknadspolitik blir livet knappast lättare för arbetslösa.

Men allt löser sig inte via partipolitik. Bert Karlsson, som förvisso själv låter som en bortskämd tonåring när han klagar på hyfsad skolmat, har en poäng när han påstår att ungdomar borde sluta vara så kräsna: ”Vad tror de egentligen? Att de direkt ska få en direktörslön eller något annat toppavlönat jobb, trots att erfarenheten är noll?” (19/8, Aftonbladet).

På somliga ungdomar låter det onekligen så. När kolumnisten Lisa Magnusson ilsknar till över Karlssons text svarar hon inte bara att bärplockning är slaveri, utan skriver även om "större drömmar" än att jobba på McDonalds.Att utländska bärplockare har utnyttjats är förstås förfärligt och skyldiga borde få ett saftigt straff, men bärplockande i sig är det  inget fel på. Vadå "slaveri"? Inte heller är det fel att steka burgare på McDonalds. Dessa arbeten har gjort att många ungdomar har kunnat spara ihop pengar, få lite arbetslivserfarenhet och kunna ha pengar att resa eller köpa saker för.

 Problemet är snarare att alltför många ungdomar har en von oben-syn på arbete. De ser helt enkelt ner på jobb som inte är "fina" nog. Gissa vad; med den inställningen är det inte så konstigt att man riskerar arbetslöshet. 

 Är man däremot öppen kryllar det av sysslor att ägna sig åt. Ett av mina första jobb i de unga tonåren var att strosa runt och sälja rosor på en festival i Stockholm. Det, och alla andra extrajobb jag haft, har varit lärorika. Ni som klagar på "skitjobb" verkar sällan ha testat ett.

Vad är ni rädda för? Det är säkert lätt för den som redan har ett drömjobb – kolumnist på landets största tidning – och klanka ner på ”fula” jobb.

 Sällan får ungdomar höra vad som verkligen borde bankas in: ”Grattis, du bor i ett underbart land. Arbetsvillkoren är bra. Om du vill plugga kostar det inget. Du har tillgång till bibliotek, internet och hjälp. Lycka till!”.


Politiska åtgärder i all ära. Men så länge unga arbetslösa tycker synd om sig själva för att de spelar för mycket tv-spel kommer de att förbli arbetslösa.