Mats Dagerlind, Avpixlat, och Sakine Madon debatterade näthat på Publicistklubben.
Mats Dagerlind, Avpixlat, och Sakine Madon debatterade näthat på Publicistklubben.
Sakine Madon

Näthatarna som dyrkar Avpixlat

Publicerad

När kvinnliga journalister får hatmejl är det oftast av sexistisk karaktär.

Själv får jag övervägande rasistiska och islamofoba, skrivna av personer som ofta hänvisar till sina idoler på Avpixlat.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

På Publicistklubbens senaste seminarium diskuterades näthatet. Panelsamtalet fick stor uppmärksamhet då Mats Dagerlind, från sajten Avpixlat, deltog. Att jag, som också deltog, ställde frågan "Och vad gör dig till islam-expert?", fick Dagerlinds fanclub att gå igång.

En skriver i ett mejl: "Du din lilla uppnosiga näbbgädda", varpå hen berömmer Dagerlind, och fortsätter: "Du skulle aldrig våga mopsa upp sig [sic] mot en muslimsk man".

Min pappa, eller farfar som när han levde var troende, skulle invända, kan jag försäkra.

Men i följande mening blir islamofobin som tydligast: "Du och andra så kallade moderata muslimer, sekulära muslimer eller annat liknande påhitt, ni fungerar som legitimation för den importerade skamkulturen och för islams utbredning i landet."

Personen i fråga är alltså arg på att jag har muslimsk bakgrund.

Att jag inte är ett dugg troende, att jag är feminist som skriver om exempelvis hedersproblematik, eller försvarar yttrandefrihet, ja, även islamofobers yttrandefrihet, kvittar.

För en islamofob är världen svart eller vit; varje person med muslimsk bakgrund ses som ett hot.

Det är ingen slump att Sverigedemokraterna och Avpixlat riktar udden mot muslimer. De vet att det finns människor där ute som är rädda för islam eller samhällsförändringar.

Som en sverigedemokrat berättade för mig strax efter valet 2010: SD-filmen där kvinnor i burka jagar svenska pensionärer var osmaklig, men utan den kanske partiet inte hade kommit in i riksdagen.

Konspirationer om lömska muslimer, med målet att ta över Europa, får gehör. Är det undersköterskan i slöja, den somaliske tunnelbanestädaren eller den arbetslöse i Rosengård som skrämmer?

För den som är rädd för "mäktiga muslimer", kan lugnande besked ges: Europa är i trygghet.

Man behöver inte bläddra särskilt långt i Koranen för att inse att det finns motsägelsefulla budskap. En sura säger att kristna och judar ska respekteras och ses som bröder, en annan beskriver dem som fiender. Det finns såväl kvinnofientliga suror, som suror där kvinnor och män beskrivs som likvärdiga. Exemplen är många, tolkningarna likaså.

På frågan varför fler moderata muslimer inte tar avstånd från vad fundamentalister gör, är svaret därför enkelt: Varför skulle de? De delar inte gemenskap med all världens dårar som råkar kalla sig muslimer.

När en 55-årig man i Malmö, misstänkt för att ha trakasserat och knuffat en beslöjad kvinna på bussen, mötte polisen, förnekade han brott: "Det är bara araber som håller på med sådant", sa han enligt polisen. Drivkraften att skylla på andra är stark.

Även Mats Dagerlind slog ifrån sig all kritik under Publicistklubbens seminarium.

Gänget på Avpixlat framställde han som oskyldigt anklagade. De hade ju faktiskt bett folk att sköta sig i kommentarsfälten! Som om det spelade någon roll, när Avpixlat piskar upp hatet i huvudinläggen.

Resultatet får jag med jämna mellanrum i knät, postat från islamofober som refererar till Avpixlat och SD:

"Ni är det största hotet mot Sverige. Vi har genomskådat er. Ni är giftiga ormar."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag