Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sakine Madon

Sakine Madon: Näthatarna som dyrkar Avpixlat

Mats Dagerlind, Avpixlat, och Sakine Madon debatterade näthat på Publicistklubben.

När kvinnliga journalister får hatmejl är det oftast av sexistisk karaktär.

Själv får jag övervägande rasistiska och islamofoba, skrivna av personer som ofta hänvisar till sina idoler på Avpixlat.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

På Publicistklubbens senaste seminarium diskuterades näthatet. Panelsamtalet fick stor uppmärksamhet då Mats Dagerlind, från sajten Avpixlat, deltog. Att jag, som också deltog, ställde frågan "Och vad gör dig till islam-expert?", fick Dagerlinds fanclub att gå igång.

En skriver i ett mejl: "Du din lilla uppnosiga näbbgädda", varpå hen berömmer Dagerlind, och fortsätter: "Du skulle aldrig våga mopsa upp sig [sic] mot en muslimsk man".

Min pappa, eller farfar som när han levde var troende, skulle invända, kan jag försäkra.

Men i följande mening blir islamofobin som tydligast: "Du och andra så kallade moderata muslimer, sekulära muslimer eller annat liknande påhitt, ni fungerar som legitimation för den importerade skamkulturen och för islams utbredning i landet."

Personen i fråga är alltså  arg på att jag har muslimsk bakgrund.

Att jag inte är ett dugg troende, att jag är feminist som skriver om exempelvis hedersproblematik, eller försvarar yttrandefrihet, ja, även islamofobers yttrandefrihet, kvittar.

För en islamofob är världen svart eller vit; varje person med muslimsk bakgrund ses som ett hot.

Det är ingen slump att Sverigedemokraterna och Avpixlat riktar udden mot muslimer. De vet att det finns människor där ute som är rädda för islam eller samhällsförändringar.

Som en sverigedemokrat  berättade för mig strax  efter valet 2010: SD-filmen där kvinnor i burka  jagar svenska pensionärer  var osmaklig, men utan den kanske partiet inte hade kommit in i riksdagen.

Konspirationer om lömska muslimer, med målet att ta över Europa, får gehör. Är det undersköterskan i slöja, den somaliske tunnelbanestädaren eller den arbetslöse i Rosengård som skrämmer?

För den som är rädd för "mäktiga muslimer", kan  lugnande besked ges:  Europa är i trygghet.

Man behöver inte bläddra särskilt långt i Koranen för att inse att det finns motsägelsefulla budskap. En sura säger att kristna och judar ska respekteras och ses som bröder, en annan beskriver dem som fiender. Det finns såväl kvinnofientliga suror, som suror där kvinnor och män beskrivs som likvärdiga. Exemplen är många, tolkningarna likaså.

På frågan varför fler moderata muslimer inte tar avstånd från vad fundamentalister gör, är svaret därför enkelt: Varför skulle de? De delar inte gemenskap med all världens dårar som råkar kalla sig muslimer.

När en 55-årig man i Malmö, misstänkt för att ha trakasserat och knuffat en beslöjad kvinna på bussen, mötte polisen, förnekade han brott: "Det är bara araber som håller på med sådant", sa han enligt polisen. Drivkraften att skylla på andra är stark.

Även Mats Dagerlind slog ifrån sig all kritik under Publicistklubbens seminarium.

Gänget på Avpixlat framställde han som oskyldigt anklagade. De hade ju faktiskt bett folk att sköta sig i kommentarsfälten! Som om det spelade någon roll, när Avpixlat piskar upp hatet i huvudinläggen.

Resultatet får jag med jämna mellanrum i knät, postat från islamofober som refererar till Avpixlat och SD:

"Ni är det största hotet mot Sverige. Vi har genomskådat er. Ni är giftiga ormar."