Sakine Madon

Moralism bakom sexköpslagen

Publicerad
Uppdaterad
Nina Björk påstår att förbud mot sexköp inte handlar om sexualmoralism. "Det handlar om att moralisera över pengar och pengars makt" (11/3 DN Kultur). I klartext: antikapitalistiska feminister som Björk är endast sexmotståndare när pengar finns med i bilden.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.
Jag tvekar förvisso inte en sekund om att Björk och likasinnade avskyr pengar på ett filosofiskt plan. Men med samma logik borde de vilja förbjuda alla möjliga tjänster där den ena parten kan tänkas ha ett ekonomiskt övertag.
Ändå är det just pengar i kombination med sex som ger somliga något religiöst i blicken. Då påstås det att sexsäljande kvinnors kroppar köps och "ägs". Kvinnor riskerar tydligen att "förlora allt" och frivilliga sexsäljare antyds per definition vara psykiskt labila.
Moralismen handlar inte enbart om "pengars makt". Övrigt arbete där kroppar används går uppenbarligen finfint, så länge kvinnor inte ägnar sig åt sex eller annat Björk har moraliska betänkligheter kring. Att tro sig ha svaren på vad som är bäst för kvinnor är inget ovanligt.
Sjunger en sångerska att hon vill leka hela natten och bli dunkad gul och blå kommer påståenden om att kvinnor ska ha sex "med hjärtat" och att tjejen i fråga har en trasig bakgrund.
Politiker hänger förstås på trenden. Folkpartiets kvinnoförbund skickar pressmeddelanden där de vill att taxibilar inte ska köra prostituerade. Chaufförer ska alltså avgöra vem som ser "misstänkt ut" - hallickar, sexköpare eller sexsäljare - och vägra köra dem.

Susanne Dodillets
doktorsavhandling "Är sex arbete?", där hon jämför Tyskland och Sverige, kommer fram till två intressanta skillnader länderna emellan. Tyska feminister - till skillnad från tyska kristdemokrater och majoriteten svenska feminister - har prioriterat sexsäljares sociala rättigheter. Och i Sverige har vi en större tilltro till den stora statens förmåga att via lagstiftning skapa jämställdhet.
Visst är det så. Det märks inte minst när svenska politiker från vänster till höger pratar om kvotering, en skärpning av sexköpslagen, om en aktiv familjepolitik etc. Inte sällan målas bilden av världens mest jämställda land upp; det vi kan visa i lagstiftning och i tjusig statistik blir synonymt med jämställdhet. Men är det så enkelt?
När Maria Carlshamre sa att hon ville exportera sexköpslagen när hon kandiderade till EU för fem år sedan frågade jag vad hon tycker om att sexsäljare säger att de fått det svårare och tar större risker efter lagens införande. "Det spelar ingen roll", sa hon direkt och ärligt. Principen väger tyngst.

Det är klart att sexköpslagen
är en moralistisk lag - vad är den annars? En verklighetsbaserad lag? Reality check: Sexsäljare, som är en väldigt komplex grupp trots den utbredda föreställningen om trasiga kvinnor, utsätts för större risker med den dolda handeln. Få vågar vittna mot hallickar som ägnar sig åt allvarliga olagligheter.
Bara det att få sexsäljare anmäler sina torskar ger en hint om att lagen inte verkar i de prostituerades intresse. Red-light districts finns för övrigt på nätet och på många andra ställen där vi andra slipper att se.
Carlshamre sa det befriande ärligt; det spelar ingen roll. Nog sitter principfastheten och moralismen bland sexköpsmotståndare djupt alltid - trots Björks försök att låtsas motsatsen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag