Foto: Cornelia Nordström
 Foto: Cornelia Nordström
Sakine Madon

Krigspsykos i bloggosfären

Publicerad
Uppdaterad
I bloggosfären och i andra medier höjs röster som förklarar att det pågår en revolution, ett krig mot "mäktiga grupper". En "främmande makt" sägs vilja "döda internet" och förstöra samhället.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.
Piratpartiets Rick Falkvinge i spetsen ropar att "Etablissemanget och politikerna har förklarat krig mot hela vår generation!" och applåderas av de yngre anhängarna.
En konservativ musikbransch, en övertro på regleringar, censuriver eller statskramande i största allmänhet är vi många som ogillar. Staten tar det mesta av vår lön och leds av politiker vill kontrollera vad vi stoppar i oss, vad vi säger eller har för privat moraluppfattning.
Så vill folk misstro politiker och stat - kör på.
Men många av tangentbordskrigarna får Jehovaaktivisterna vid min pendeltågsstation, med sina "VAKNA!"-broschyrer, att verka ha stenkoll på världen.

Jag har integritetskämpar i bekantskapskretsen som numera endast betalar kontant, för att ingen ska kunna spåra dem via kontokortet. Det värsta som kan hända är förmodligen att matbutiken skickar hem skräddarsydda rabattkuponger, men här gäller det ändå att ta på sig mörka solglasögon och vara en "medveten" very important person. En som "vägrar övervakas".
En del oroar sig för att staten vill ha information om i vilken tunnelbanestation i Stockholm de lämnar eller stiger på tunnelbanevagnen.
Det är en djup integritetskränkning att det finns kameror på tuben, viskar de med darrande röst. "Man ska kunna bli avstängd från nätet utan rättegång om EU fattar fel beslut", påminner de om i nästa ansträngda andetag. Som om det vore en nyhet. Det har man kunnat bli länge.
Ring upp din internetleverantör och förklara att du surfar barnporr så ska du se vad som händer.

När kammarrätten förra året sa nej till förslag på nya kameror i centrala Malmö hurrades det i bloggosfären, domen kallades "en integrationsseger". Minsta lilla kamera i syfte att få ner sabotage eller våldsbrott tycks ses som hot mot det öppna samhället. Proportioner verkar ointressant.
När kameror monterades på Möllevångstorget i Malmö minskade antalet polisanmälda våldsbrott med över 50 procent och egendomsbrott, alltså stöld och skadegörelse, med över 30 procent. Är det helt oviktigt?
Klart att kameror inte löser "allt", det påstår ingen heller. Men den som på allvar känner sig förföljd gör bäst i att akta sig för affärer, arbetsplatser och gå utomhus över huvud taget.
Ett första steg kan vara att inte fläka ut privatlivet på bloggar, Facebook och andra internetforum.

I dokumentären "Who really runs the world?" testar två psykologer en grupp människors inställning till konspirationsteorier. De som i allmänhet inte litar på sin omgivning tror att staten vill använda den nya tekniken för att övervaka medborgarna överallt.
Slutsatsen psykologerna drar är att teorierna om den ständiga övervakningen fyller en psykologisk funktion.
Det är just dessa psykologiska, närmast religiösa, vibbar jag får när vuxna fullt friska så kallade nätaktivister påstår att de vet hur det är att "vara hotade" och "i krig".
Visst har många IT-kunniga och integritetsintresserade - en del aktiva i "nätrevolutionen" - en hel del viktigt att säga. Kritisera en stat som gärna pillar i folks privatliv, skaka gärna om de etablerade partierna.
Men krigsretoriken förlöjligar, och sekterismen skymmer sikten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag