Sakine Madon

Islamofobi är inte liberalism

Publicerad
Uppdaterad
Lösningen är att "lägga ner det mångkulturella samhället", sa konstnären Lars Vilks.
Enligt Ayaan Hirsi Ali, på länk från Washington, borde kristna via kyrkor värva muslimer i "getton". Och islamkritiska bloggaren Dick Erixon analyserade gruppen muslimer.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.
ISLAM
Så skulle man grovt kunna beskriva tisdagskvällens program i Axess tv om islam i väst. Axess ska creddas för att lyfta frågor om mångkultur, religion och idékrockar. Spännande internationella debattörer som Kenan Malik har lyfts fram i den annars grunda svenska integrationsdebatten.
Men ett helt tv-program med islamkritiska ryggdunkar är inte vasst. Hur hade det varit att kasta in en kritiker i sändningen med Hirsi Ali, Vilks och Erixon?
"Till upplysningens försvar" står det på nya numret av Axess magasins framsida som pryds av Ayaan Hirsi Ali. Upplysning låter trevligt, men låt mig påminna om vad hon faktiskt säger. Som "yttrandefrihetskämpe" kunde Hirsi Ali för några år sedan inte ge ett rakt svar på varför Muhammedkarikatyrer går för sig, men inte att muslimer bränner amerikanska flaggor. Konsekvens är inte hennes starka gren.

Tidigare i år
uttryckte Hirsi Ali stöd för ett minaretförbud i Schweiz. Och nu säger hon alltså att kyrkor ska försöka rekrytera muslimer i europeiska förorter. Minareten jämställs med hakkorset. Vi måste göra motstånd! varnar hon. Skulle de här resonemangen vara "till upplysningens försvar"? Då ligger vi risigt till.
Dick Erixon - populär bloggare som SvD:s ledarsida ofta länkar till - kallas också slarvigt för liberal. Svepande skriver han att islam är "en våldskult". När han bloggar för kristna "Världen i dag" ställer han kristendomen mot islam. Himmelriket tycks vara i sikte, bara vi blir av med en viss religion.
Det handlar om "krig" sägs det i Axess-debatten. Den som tror att tonläget existerar i ett vakuum får tänka om. Axess vänder sig till en borgerlig publik. På liknande sätt som antisemitismen viftas bort av vänsteranhängare viftas islamofobin bort i borgerliga och liberala kretsar.

Kan oförmågan att se när legitim islamkritik glider över i en önskan om att utplåna all muslimsk tro bero på svårigheten att hålla flera bollar i luften samtidigt? Jag hör till dem som kritiserar identitetspolitik, på engelska kallad "multicultiralism", det vill säga politik som särbehandlar etniska och religiösa grupper.
Vi är många som påpekar kulturrelativismens problem: att delar av vänstern blundar för kvinnoförtryck, homofobi med mera med hänvisning till "andras kulturer". Somliga av oss uttryckte stöd för Vilks självklara rätt att teckna långt innan resten av kåren kvicknade till.

Det är däremot skillnad på att ta dessa debatter av liberal övertygelse och på att göra det med udden riktad mot alla troende muslimer eller mot pluralism.
Hirsi Ali, Erixon och likasinnade har förstås all rätt i världen att tycka och uttrycka vad de vill. Att människor hotas till livet för sina åsikter är förkastligt. Konservativa eller nationalister får, om de så önskar, kritisera pluralism och mångkultur tills de hesnar.
Eller anse att kristendomen ska stärkas och sprida sig till den muslimska befolkningen. Att se det som lösningen på "kriget". Säg det högt och stå för er intolerans. Men sluta kalla det liberalt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag