Sakine Madon

Inför vapenlagar för kamphundar

Publicerad
Uppdaterad
Den som offentligt säger att kamphundar är ett samhällsproblem får räkna med att kallas okunnig, idiot, populist och rasist. Kamphundsförespråkare fördummar debatten.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.
När jag i somras skrev att kamphundar inte hör hemma i flerfamiljshus haglade orden och antydningar om att "vi vet var du bor". Men kära kamphundsförespråkare; problemet finns och försvinner inte av att ni bekräftar fördomarna om er själva.
Sanningen är att det sker tusentals fall av hundattacker, mot både djur och människor, varje år. Det finns ingen perfekt statistik men enligt TV4:s "Kalla Fakta" har antalet hundattacker nästan fördubblats de senaste tio åren. Under samma period sägs andelen kamphundar i Sverige ha ökat från cirka 300 till 5600.
I skogsdungar och på andra platser hittas söndertuggade träd där hundarna har "tränat".
I socialt problemtyngda bostadsområden är människor rädda. Rädda är säkert även de unga män som skaffar sig hundarna; Ju fler som skaffar sig kamphundar desto fler känner sig tvungna att själva skaffa sig en. Som vilket vapen som helst.
Dessutom kan man gissa att det finns ett mörkertal i anmälningsstatistiken. Om jag skulle attackeras av aggrohundar i mitt bostadsområde finns risken att jag inte skulle våga anmäla. Varför? Jo, för att de som äger hundarna vet vad de håller på med och är inga man vill reta upp. Alla vet vad det är frågan om: hundarna är farliga. Hundarna köps för sina egenskaper och tränas till att bli farliga.

Antingen kan man tycka att folk som bor i områden med farliga hundar får skylla sig själva, eller så diskuterar man vad man kan göra åt det. Kennelklubben rycker mest på axlarna. Fredrik Steen, hundcoach, diskuterade nyligen kamphundsfrågan i tv. När åsikten att människor måste gå före hundar kom upp under diskussionen svarade Steen nonchalant "du är inte påläst". Jaha, ja.
Så fort man inte tycker som hundcoachen, "experten", är man alltså okunnig och kan avfärdas. Lycka till med den strategin, Steen.
Om det är någon gång Kristdemokraterna har rätt så är det i den här frågan. I partiets manifest inför valet har det stått att folk inte ska behöva "möta hotfulla och aggressiva hundar i sin närmiljö" och att "Bostadsföretagen måste ta ett ökat ansvar och lagkraven på hundägare kan behöva skärpas."
Helt rätt, men ändå retar dessa harmlösa meningar gallfeber på somliga. Politiker som Lars Ohly jämställer "hetsen mot kamphundarna" med hets mot folkgrupp.
Kanske tycker Ohly att hetslagstiftningen ska justeras, så att folk som är rädda och "fördomsfulla" mot kamphundar kan anmälas.

Liknande strunt skrivs på nätet. En kamphundsförespråkare bloggar om att kamphundsförbud är "som att förbjuda en viss sorts människor, som romer eller afrikaner, mörkhyade..." Bloggaren i fråga konstaterar att Kristdemokraterna är ett - håll i er - "rasistiskt parti".
Man undrar om dessa skribenter, Ohly eller ledningen för Kennelklubben, någonsin behövt gå omvägar eller oroat sig för sina barn på grund av aggressiva hundar i bostadsområdet. Troligtvis inte.
I Facebook-gruppen "Vi som inte håller med Mats Odell om 'kamphundar'" står det "GUNS DON'T KILL PEOPLE, PEOPLE KILL PEOPLE". Ja, och just därför får inte vem som helst, hur som helst, köpa eller använda vapen. Varför ska hundar som vapen vara ett undantag?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag