Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sakine Madon

Sakine Madon: Även invandrare kan vara rasister

Judar flyr Malmö och muslimer flyr Södertälje. Politiker har svårt att tala klarspråk eftersom rasism utövad av personer med utländsk bakgrund är "känsligt". Men duckandet är inte hållbart.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Situationen i Malmö borde inte förvåna. Många har som Reepalu nonchalerat antisemitismen och gömt sig bakom att "man måste få kritisera Israel". Politisk positionering har intresserat mer än att reagera mot det judehat som en del invånare med rötter i Mellanöstern står för. Malmö är dessvärre inte den enda kommunen med problem.

I Södertälje har på senare år personer med muslimsk bakgrund trakasserats. Människor har fått tårgasfacklor slängda på balkongen, stenar genom fönstret, bensin och urin via brevinkastet.

 Folk som har misstänkts vara muslimer har attackerats med ägg, stenar och raketer. Kvinnor vittnar om hot och gäng som riktar laserstrålar mot dem. Barn får stryk i skolan och på föräldramöten sätter sig kristna föräldrar på avstånd. Fuad Mor, som tvingats flytta till hemlig adress, berättar på Newsmill att hans familj har polisanmält händelser fyrtio gånger. Vanligtvis pigga debattörer som ser islamofobi nästan överallt säger inte ett knyst om den här situationen i Södertälje.

 Kan det bero på att förövarna råkar ha assyrisk/syriansk bakgrund? Hade det varit lika tyst om snaggade nationaldemokrater i gäng hade jagat bort folk från områden som Ronna och Hovsjö? Inte så troligt.


Sympatierna och engagemanget beror nämligen på vem som utsatts, och vem som utsätter. I stället för att se varje dåd för vad det är väcks engagemanget till liv om det är "rätt" offer och "rätt förövare" med i bilden. Gillar man Israel bryr man sig om antisemitism, ogillar man Israel bryr man sig om islamofobi. Och rasister med mörkt hår? Då gäller det tydligen att tiga. Medierna är med på noterna.

För att citera en äldre journalist: "Redaktioner vet inte hur man ska förhålla sig till rasism mellan etniska grupper. De flesta tror att man går Sverigedemokraternas ärende om det belyses."

 Varför förhålla sig till ett litet invandringskritiskt parti i allt man gör? För det andra: Just relativiseringen av rasism gynnar partier som SD. När ungdomar får lära sig att hat mot svenskar inte tas på allvar, står SD med öppen famn och tar emot dem.

 Juristen Mårten Schultz har gått igenom domar inom hatbrottskategorin. Schultz skriver i senaste numret av Neo att "Det går inte att hitta en enda dom för diskriminering på grund av svensk etnicitet". Inte en enda dom för att en person är "vit". Inga domar om hets mot svenskar.


Fram till för två år sedan räknades inte hatbrott mellan minoritetsgrupper. Tror man att rasism inte finns bland invandrare är man rejält blåögd. Ändå låtsas många att det är så.

Tidigare justitiekansler försvarade att "hets mot svenskar" inte är grund för åtal då syftet med lagen var att skydda minoritetsgrupper. Men i många förorter är svenskar i minoritet. I Malmö är judar i minoritet, och i Södertälje är muslimer i minoritet.

 Och varför skulle hat eller hot mot en människa som "hör till en viss grupp" -  en minoritet eller majoritet -  nödvändigtvis vara mindre eller mer allvarlig?

 Sverige är ett annat land än åren efter andra världskriget. Inget folk har monopol på rasism. För muslimer i Södertälje eller för judar i Malmö är det ingen tröst att förövarna inte är blonda och blåögda.