Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sakine Madon

Säg i stället nej till cancerbluffarna

Cancerfonden skulle med fördel kunna ersätta #nejtillcancer-kampanjen med en #nejtillkvacksalveri-kampanj, skriver Sakine Madon.

Cancerfonden gör rätt i att lägga ner sin kritiserade kampanj #nejtillcancer. Myten att drabbade kan säga nej utnyttjas flitigt av kvacksalvare.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Så gott som alla känner någon som fått diagnosen, om man inte har drabbats själv. En del som får cancer har varit rökare eller solat för mycket, andra är barn eller maratonlöpare. Visst kan vi minska risken för att få vissa cancertyper, lungcancer påverkas exempelvis starkt av rökning. Men de flesta som får cancer hade omöjligen kunnat göra något för att slippa mardrömsbeskedet. Cancerfondens illa genomtänkta kampanj har därför med rätta mött stark kritik, inte minst från cancerdrabbade.

Problemet med nej-kampanjen har inte primärt varit det hurtiga hälsopeppandet, eller för den delen att man kopplade in kändisar som Musse Hasselvall och Kakan Hermansson som sa ”nej” till sjukdomen. Alla vet att det är dåligt att röka och sola i överdriven mängd. En mer allvarlig aspekt är att dylika kampanjer spär på föreställningen att man kan botas bara man har rätt inställning och ”bestämmer” sig. Att makten vilar i ens egna händer. Det utnyttjas nämligen av fel aktörer. 

Läkaren Mats Reimer, som bloggar för tidningen Dagens Medicin, skrev nyligen om hur cancerpatienter förmedlas en glättig bild av alternativmedicin. Det är Cancercentrum Stockholm-Gotland som tagit fram en broschyr om ”komplementär och alternativ medicin”. En av broschyrförfattarna är onkologen Kathrin Wode som föreläst om ”mistelbehandling vid cancer”. I broschyren påstås till exempel att alternativmedicin inte erbjuds i vården för att metoderna inte studerats tillräckligt eller för att de traditionellt sett inte har ingått i vårt hälso- och vårdsystem. Men som Reimer påpekar är huvudanledningen till att vården inte använder alternativmedicin kort och gott att ”det inte fungerar”.

Tidigare har att bluffen ”kolloidalt silver”, silverpartiklar utspätt i vatten, marknadsfördes som om det skulle kunna bota bland annat cancer. Detta trots att det inte får ges i kosttillskott. Och när P1-programmet Kropp och själ ringde så kallade frekvensterapeuter erbjöd nästan samtliga uppringda behandling mot cancer, trots att det strider mot lagen. Det saknas förstås vetenskapligt stöd för att ”elektroniska impulser” skulle behandla eller bota orsaken till cancer.

När Expressens medicinreporter Anna Bäsén med dold kamera granskade alternativmedicinare fick man nypa sig i armen både en och två gånger. I mötet med en ”kvantmedicinare” fick Bäsén, med hjälp av en ”orakelmaskin”, ett 50-tal diagnoser. Detta trots att legitimerad läkare hade konstaterat att hon är helt frisk. Dyra och meningslösa behandlingar rekommenderades av bluffaren, och orakelmaskinen påstods bland annat kunna bota cancer.

Låt gå för att folk som inte är allvarligt sjuka lägger pengar på onödiga krämer eller ”magiska” bär. Men cancerpatienter har rätt till saklig information. Förutom det djupt omoraliska i att lura desperata och sjuka människor, kan bluffmetoder ge biverkningar eller försena viktig läkarbehandling. 

Cancerfonden skulle med fördel kunna ersätta #nejtillcancer-kampanjen med en #nejtillkvacksalveri-kampanj.


Läs också:

Hokuspokus för gravida


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.