Sakine Madon

Röstjakt får MP att flörta med islamister

Publicerad

Avslöjandena om Miljöpartiets Mehmet Kaplan är bara toppen på ett isberg.

Partierna måste göra upp med den destruktiva identitetspolitiken.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Representanter för ett parti ska dela dess åsikter och ideologi. Men den grundläggande principen har partierna frångått i jakten på röster och mångfald. I stället för att lyfta fram politiker utifrån vad de står för, har man fokuserat på etnicitet och religiös bakgrund.

Det är därför Miljöpartiet har kunnat ha en minister som bjudit in en antisemit till riksdagen och jämfört IS-fanatiker med Finlandsfrivilliga, vägrat erkänna folkmordet på kristna och som sällskapar med turkiska islamister och våldsbejakande fascister.

Det är också därför Yasri Khan fram till för några dagar sedan var på väg in i MP:s partistyrelse. Khan – som leder föreningen ”Svenska muslimer för fred och rättvisa”, som Kaplan var med och grundade – kritiseras för att inte ta kvinnor i hand.

Hans ovilja att ta i kvinnohänder existerar inte i ett vakuum. Khan visade sig exempelvis ha svårt att direkt svara ”ja” på frågan om avrättningar av ateister i Saudiarabien är fel (Livsåskådningsforum, 25/2). Han har förklarat att beslutet att inte ta kvinnor i hand är grundat på ”en tro på sexuell separatism i det offentliga”.

Och här blir det intressant: miljöpartister gör politik av detta. I fjol drev MP-politikern Shakhlo Altieva frågan om utökade kvinnotider på simhallen i Fittja i Botkyrka. Hon menade att även barn behöver könsseparation. Altieva skrev i sitt förslag att flickor mognar mycket tidigare nu och ”redan från 9 års ålder börjar de känna sig obekväma att bada/simma med män och pojkar”.

Att vi inte kan bada ihop, ens som barn, är en fundamentalistisk föreställning. Ändå gav MP, som vanligen förespråkar genuspedagogik för barn, Altieva stöd. Även bland andra miljöpartisten Sümeyya Gencoglu, som likt Khan är aktiv i Svenska muslimer för fred och rättvisa, driver frågan om könsseparation i badhusen.

Trots allt detta har journalister i veckan frågat språkrören Fridolin och Romson om den uppkomna situationen beror på att de varit ”naiva” och ”omedvetna”. Då förstår man väldigt lite av hur partierna fungerar. Identitetspolitiken har tillämpats eftersom den genererar röster och ger sken av mångfald. Att Kaplan är muslim har varit rena vinstlotten i MP:s värld.

Fler partier har fallit i fällan. Socialdemokraterna hamnade i blåsväder när Omar Mustafa för några år sedan valdes in i partistyrelsen. Ordförande för Turkiska riksförbundet, Hasan Dölek, som själv i tal har uppmanat till våld, har varit socialdemokratisk politiker. Moderaterna hade den kontroversielle Abdirizak Waberi i riksdagen under den förra mandatperioden. Innan dess hamnade islamisten Mahmoud Aldebe, som förespråkade sharialagar, på Centerpartiets nomineringslista till riksdagen. Efter kritik lämnade han partiet 2010. I Vänsterpartiet är Zakarias Zouhir aktiv, han kallar skärpt terrorlagstiftning för en ”attack” mot muslimer. ”Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén” som han var med och grundade har bjudit in terrordömda till seminarier.

Det är att förminska allvaret i de här frågorna att låtsas som att partierna skulle ha varit omedvetna eller bara haft otur. Vad som behövs är självrannsakan: lär av MP:s magplask och sluta uppmuntra fel krafter.

 

Läs också: Sluta klaga och starta ett islamistiskt parti

Drevet mot Kaplan var inte islamofobiskt

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag