Foto: Anna-Karin Nilsson
 Foto: Anna-Karin Nilsson
Sakine Madon

Överpolitisera inte morden i Trollhättan

Publicerad

De rasistiska motiven bakom attacken i Trollhättan måste tas på största allvar. Men att slentrianmässigt smeta skuld på politiska meningsmotståndare gynnar ingen.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Det tidiga 1990-talet gör sig påmint. ”Kom hem direkt efter skolan!” minns jag att mamma beordrade de dagar det ryktades om rasistiska aktiviteter i bostadsområdet. ”BSS”, Bevara Sverige Svenskt, var ett vanligt klotter. Lasermannen härjade och spred skräck.

I dag har vi bränder på flyktingboenden, som uppmuntras på rasistiska sajter, och nu ett fruktansvärt dåd utfört av en maskerad, ung rasist med svärd. Alla fyra offer på Kronans skola i Trollhättan hade bakgrund i andra länder. Gärningsmannen valde, enligt polisen, ut skolan för att nästan alla elever där har invandrarbakgrund.

Det politiska motivet bakom dådet behöver lyftas fram. Vad drev Anton Lundin Pettersson? Vilka är de som på nätet hyllar honom som martyr? Vad är det som triggar i gång dessa extremister?

I fria samhällen går det inte att undvika fruktansvärda våldsdåd, men vi kan åtminstone försöka motverka dem så gott det går. Lika lite som vi kommer kunna motverka jihadism hos IS-anhängare om vi blundar för ideologi och kontext, kan vi det om vi tonar ner ideologin bakom högerextremistiska terrordåd.

Att ta den politiska dimensionen på allvar är dock inte samma sak som att slentrianmässigt smeta skuld och ansvar på meningsmotståndare. Efter Anders Behring Breiviks terrordåd i Norge kopplade skribenter som Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg och kulturchefen Åsa Linderborg Breiviks idéer till svensk borgerlighet. Näringslivets tankesmedja Timbro, tidskriften Axess och den dåvarande partiledare för KD, Göran Hägglund, sammankopplades alla i olika grad med den norske massmördaren.

Det är en lågoddsare att debattörer efter rasistmorden i Trollhättan kommer att koppla händelsen till den senaste tidens politiska debatt om de stora flyktingströmmarna. Men att det faktum att svenska partier - från Socialdemokraterna till Moderaterna - landar i att vi ska införa tillfälliga uppehållstillstånd skulle leda till rasistiska mord är långsökt. Att dra paralleller mellan exempelvis Breiviks föreställningsvärld och allmänborgerliga åsikter är bara oseriöst.

Därmed inte sagt att Lundin Pettersson inte tycks ha inspirerats av den politiska debatten. Han har på nätet till exempel visat uppskattning för Sverigedemokraternas förslag om en folkomröstning om invandringen. Efter Breiviks dåd skrev partiledaren för norska Fremskrittspartiet, där Breivik tidigare varit medlem, att det var viktigt att tänka på den egna retoriken. Har en sverigedemokrat som Kent Ekeroth någonsin kommenterat risken med tonläget på sajter som Avpixlat?

Att markera mot extremism betyder inte att man tar på sig skulden för våldet. Lika lite som eritreaner har med knivmorden på Ikea att göra, där den misstänkte gärningsmannen Abraham Ukbagabir berättat att han medvetet valde ut offren för att ”de såg svenska ut”, har svenskar skuld för attacken i Trollhättan.

När chocken lagt sig kommer de politiska analyserna vara många. Respekt för offren och dådets allvar, och den rädsla som sprider sig hos människor med utländsk bakgrund, bör stå i fokus. Inte politisk pajkastning.

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag