Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sakine Madon

Överpolitisera inte morden i Trollhättan

Foto: Anna-Karin Nilsson

De rasistiska motiven bakom attacken i Trollhättan måste tas på största allvar. Men att slentrianmässigt smeta skuld på politiska meningsmotståndare gynnar ingen.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Det tidiga 1990-talet gör sig påmint. ”Kom hem direkt efter skolan!” minns jag att mamma beordrade de dagar det ryktades om rasistiska aktiviteter i bostadsområdet. ”BSS”, Bevara Sverige Svenskt, var ett vanligt klotter. Lasermannen härjade och spred skräck.

I dag har vi bränder på flyktingboenden, som uppmuntras på rasistiska sajter, och nu ett fruktansvärt dåd utfört av en maskerad, ung rasist med svärd. Alla fyra offer på Kronans skola i Trollhättan hade bakgrund i andra länder. Gärningsmannen valde, enligt polisen, ut skolan för att nästan alla elever där har invandrarbakgrund.

■■ Det politiska motivet bakom dådet behöver lyftas fram. Vad drev Anton Lundin Pettersson? Vilka är de som på nätet hyllar honom som martyr? Vad är det som triggar i gång dessa extremister?

I fria samhällen går det inte att undvika fruktansvärda våldsdåd, men vi kan åtminstone försöka motverka dem så gott det går. Lika lite som vi kommer kunna motverka jihadism hos IS-anhängare om vi blundar för ideologi och kontext, kan vi det om vi tonar ner ideologin bakom högerextremistiska terrordåd.

Att ta den politiska dimensionen på allvar är dock inte samma sak som att slentrianmässigt smeta skuld och ansvar på meningsmotståndare. Efter Anders Behring Breiviks terrordåd i Norge kopplade skribenter som Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg och kulturchefen Åsa Linderborg Breiviks idéer till svensk borgerlighet. Näringslivets tankesmedja Timbro, tidskriften Axess och den dåvarande partiledare för KD, Göran Hägglund, sammankopplades alla i olika grad med den norske massmördaren.

■■ Det är en lågoddsare att debattörer efter rasistmorden i Trollhättan kommer att koppla händelsen till den senaste tidens politiska debatt om de stora flyktingströmmarna. Men att det faktum att svenska partier - från Socialdemokraterna till Moderaterna - landar i att vi ska införa tillfälliga uppehållstillstånd skulle leda till rasistiska mord är långsökt. Att dra paralleller mellan exempelvis Breiviks föreställningsvärld och allmänborgerliga åsikter är bara oseriöst.

Därmed inte sagt att Lundin Pettersson inte tycks ha inspirerats av den politiska debatten. Han har på nätet till exempel visat uppskattning för Sverigedemokraternas förslag om en folkomröstning om invandringen. Efter Breiviks dåd skrev partiledaren för norska Fremskrittspartiet, där Breivik tidigare varit medlem, att det var viktigt att tänka på den egna retoriken. Har en sverigedemokrat som Kent Ekeroth någonsin kommenterat risken med tonläget på sajter som Avpixlat?

Att markera mot extremism betyder inte att man tar på sig skulden för våldet. Lika lite som eritreaner har med knivmorden på Ikea att göra, där den misstänkte gärningsmannen Abraham Ukbagabir berättat att han medvetet valde ut offren för att ”de såg svenska ut”, har svenskar skuld för attacken i Trollhättan.

När chocken lagt sig kommer de politiska analyserna vara många. Respekt för offren och dådets allvar, och den rädsla som sprider sig hos människor med utländsk bakgrund, bör stå i fokus. Inte politisk pajkastning.

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.