Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sakine Madon

Ni som förstör
borde skämmas

Gator som jag har lekt på som barn vilar i aska efter bränder och sabotage.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Skyldiga förortskillar får ryggdunkar. Oskyldiga förortskillar, som mer än någon annan grupp utsätts för rasism, kommer att få det ännu jobbigare. Drabbade förortsbor får betala för skadegörelsen, de som kan kommer att försöka flytta. Sverigedemokraterna får troligtvis ökat väljarstöd.

Och samtidigt: Ungdomar från Fittjaskolan, där jag tidigare har jobbat en kort period som fritidsledare, har städat upp krossat glas efter en natts sabotage. Förortsbor nattvandrar och kämpar för sina bostadsområden. En äldre finsk dam som medverkade i SVT:s "Debatt" berättade att hon till stökiga killar i Husby en natt röt "gå hem och läs era läxor!" Det ger hopp. Några råd från mig till inblandade:

Alla ni som har förstört bilar, föreningslokaler, samlingslokal för äldre och äldre i rullstol, frisörsalonger, skolor, pizzerior med mera borde skämmas. För att inte tala om gänget som misshandlade en ensam polis eller kastade sten på brandkår och räddningstjänst. Bara skäms. Det gäller även alla som "förstår" och ursäktar era handlingar.

Ansvariga för polisen: Red ut dödsskjutningen av 68-åringen ordentligt. Sköts det i onödan? Nu visar det sig att den skjutne mannen och hans fru, innan mannen viftade med en kniv på parets balkong, kände sig hotade av ett ungdomsgäng på gatan. Att som "Megafonen" få historien till att handla om "rasistpoliser mot invandrare" är både oansvarigt och, som det verkar, felaktigt. De poliser som uttrycker sig rasistiskt eller i onödan trakasserar människor ska däremot straffas, det är en självklarhet.


Makthavare och politiker: När ordningen är tillbaka, se då även de negativa effekterna av det fria skolvalet och friskolesystemet. De finns i utsatta förorter. Barn delas upp i tidiga år; de som har kunnat har flytt till bättre skolor, de vars föräldrar saknar utbildning och kunskap om systemet har blivit kvar.

Addera därtill regeringens vårdnadsbidrag som fått framför allt kvinnor i förorter att stanna hemma, och dagis att lägga ner. Bedriv inte en politik som utgår från Stockholms innerstad.

Socialdemokratisk politik har å sin sida mött arbetslöshet med bidrag, det har östs meningslösa integrationsprojekt ute i kommunerna. Erkänn hur destruktiv även den politiken har varit.


Få politiker har velat se problemen med eftersatt kollektivtrafik i många av städernas ytterområden. Jag kunde inte bo kvar i ett miljonprogram för att pendeltågslinjen mot Södertälje var så opålitlig. I lokaltidningar längs pendeltågssträckor söder om Stockholm har människor vittnat om svårigheten att få och behålla arbete på grund av kollektivtrafiken. Hör ni dem?

Sist men inte minst en uppmaning till alla föräldrar: Ta ansvar för era barn. Många av er har fattat beslutet att komma till Sverige och får anpassa er till den nya tillvaron.

Småkillar som springer runt om nätterna och lär sig hur man sätter eld på bilar gör det för att de tillåts göra det. Lyssna mindre på skvaller om döttrar och heder, hederslös är den som bränner lokaler för barn och äldre. Svenska förorter är paradis jämfört med länder som vi har flytt ifrån, här är fullt av möjligheter.

Berätta det för barnen i stället för att låta det gå åt helvete både för dem och för andra förortsbor.