Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sakine Madon

Madon: Jakten på rökare ger mig andnöd

Överkänsliga med­borgare och beslutsfattare är överens: Förbjud rökning på platser även utomhus. Frihet väger lätt mot ­förmynderi.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

HÄXJAKTER

På senare år har förbuds­ivrarna flyttat fram positionerna - och det går undan. Folkhälsoinstitutet har fått i uppdrag att utreda hur rökförbudet kan utvidgas. Präktiga politiker från höger till vänster ställde sig under veckan genast på rad: här gäller det att vinna tävlingen om vem som vill reglera och förbjuda mest.

Centerpartiets andre vice ordförande, Anders W Jonsson, vill ha rökförbud på perronger, gågator, delar av parker och "självklart" på uteserveringar. Rökarna får försvinna "till ställen där man inte tvingar andra människor att röka." Förlåt, men vem tvingas röka? Att känna av lite rök från någon annan, utomhus, är inte att jämföra med att tvingas blossa. Det är en mänsklig rättighet att slippa tobaksrök för det har WHO sagt, enligt samme W Jonsson.

Snacka om att devalvera innebörden av mänsklig  ­ rättighet.


Och han är i gott sällskap. Två Miljöpartister, Valter Mutt och Jan Lindholm, är bekymrade över balkong­rökning. I en riksdagsmotion bjuder de på följande bombastiska mening: "Denna 'tvångsrökning' är oförenlig med den medmänskliga respekt som all demokrati ytterst vilar på". Mänskliga rättigheter, respekt och demokrati. Jag trodde i min enfald att det innebar att myndiga medborgare får leva som de vill, så länge de inte hotar och direkt skadar medmänniskor.


James Dean tog gärna ett bloss.

Trots utvecklingen tycker Socialdemokraternas Lena Hallengren att alliansen "visar brist på handlingskraft". Redan i fjol hade hälften av landets kommuner hunnit införa rökförbud för anställda under arbetstid och raster. En del kommuner förbjuder även anställda att snusa. Det handlar alltså inte bara om att rök kan tänkas störa omgivningen. Människor, som inte vill leva som den medelklass vars religion stavas folkhälsa, anses behöva uppfostras. Regeringen flaggar för fler rök­förbud. Vad är det för ­ytterligare handlingskraft mot rökare som önskas?

Retoriken borde förvisso inte förvåna :  politiker vet att det finns en hel del  ­ kinkiga  ­ väljare som vill att staten kontrollerar mer. Bete ­ endet påminner om de där  ­ barnen på skolgården som, för minsta lilla, sprang till fröken för att skvallra.

Vad sägs om att försöka lösa saker genom eget ­agerande? Säg åt grannen, hyresvärden eller rökaren som sätter sig vid bordet intill. Gå någon annanstans, öppna rökfria uteserveringar, bo i rökfria kollektiv. Ingen dör av lite rök på en uteservering eller balkong, även om det låter så på alarmisterna.


Utomlands finns åtminstone satir mot den här sortens hysteri. I ett South Park-avsnitt (säsong 7, avsnitt 13) tjuvröker pojkarna efter en töntig skolshow mot rökning, för att slippa bli lika fåniga, och hamnar i trubbel. Antiröklobbyn - ledd av en matmissbrukare - går allt längre i sitt hat mot rökarna. Rekommenderas att se.

Bor man i en stad får man faktiskt leva med att det finns avgaser, märkliga dofter, uteserveringar där det röks, ljud och buller. Hur trevligt får vi det om allt, som måhända är ohälsosamt, förbjuds i det offentliga?

Personligen tillhör jag inte den grupp som drabbats av diverse rökförbud. Ändå är det jakten på rökare som gör svårare att andas i Sverige.