Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Sakine Madon

Madon: Duktiga flickor måste bli ego

Borgerligheten hyllar den duktiga flickan som aldrig förr. Men kvinnor behöver snarare bli mer streetsmarta och ego, skriver Sakine Madon. Foto: Shutterstock/All over Press

Borgerligheten hyllar den duktiga flickan som aldrig förr. Men kvinnor behöver snarare bli mer streetsmarta och ego.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

I en intervju i tidningen Chef slår Folkpartiets Birgitta Ohlsson ett slag för den kvinnliga duktigheten. Hon skriver nu på boken “Ett försvarstal till den duktiga flickan” som kommer att ges ut i vår. Ohlsson säger sig vara trött på nedsättande ord som “prestationsprinsessor”, hon vill i stället ge den duktiga flickan överlevnadsstrategier.

I antologin ”Klassresan” (Bertil Ohlin Förlag) skriver den borgerliga skribenten Therese Bohman på samma tema. Det heter att den duktiga flickan gör klassresor och krossar glastak. Bohman menar att den ”enerverande och till intet förpliktande” feminism som ifrågasätter duktighetsidealet är ”slö och illa tänkt”. Den riskerar att få tjejer att sjabbla bort sin framtid, varnar Bohman.

 

Hon har fått medhåll i debatten. Enligt Sydsvenskans politiska redaktör Heidi Avellan avromantiserar Bohman ”(vänster)frigörelsen som går ut på att flickor ska bli rörigare, skrikigare och slarvigare, mer som pojkar” (11/4). Vidare kallade Göteborgs-Postens politiska redaktör Alice Teodorescu sitt sommarprogram i P1 “En duktig flickas revansch”. Kort sagt är den duktiga flickan omåttligt populär i borgerliga kretsar.

Men är det verkligen mer duktighet kvinnor behöver? Flickor lär sig tidigt att skaffa sig bra betyg. Vi är sedan länge så duktiga att svenska högskolor och universitet har försökt hjälpa in män på attraktiva utbildningsplatser. Enligt OECD är majoriteten av dem som tar universitets- eller högskoleexamen i de västliga industriländerna kvinnor. Är det några som behöver ”duktighetspepp” är det ju snarare pojkar och män.

 

Heidi Avellan hävdar att vänsterfrigörelsen går ut på att flickor ska bli slarvigare och mer som pojkar. Jag skulle säga nja, från vänsterhåll brukar önskan snarare vara att män ska bli mer som kvinnor: lek inte med våldsamma spel, hem och städa, tjäna inte så förbannat mycket pengar! När jag tidigare i den vänsterfeministiska tidskriften Bang skrev att kvinnor behöver ta för sig som män, och bli mer ego, kan jag intyga att ryggdunkarna uteblev.

Vad feminister däremot brukar kunna enas om, är att det i många sammanhang finns en överdriven press på kvinnor. Det destruktiva duktighetsidealet – med ångest, utbrändhet och ätstörningar till följd - ger med rätta feministisk migrän. Duktighet mixad med altruism, att kvinnor är duktiga för att behaga omgivningen, är en katastrofal kombination.

Den som hyllar duktighet behöver alltså svara på frågan duktig för vem. Är det för att det gynnar en själv, inga problem. Men är det för ett borgerligt duktighetsideal eller för andra, nej tack. Fina betyg i all ära, men vad hjälper det när den duktiga flickan sedan blir en usel löneförhandlare?

 

I stället för att tala om för unga tjejer att vara duktiga, skulle jag säga: Sikta högt, låt inte andra ta äran för vad du gör, kräv din rätt. Omtänksamhet är bra, men inte till den grad att du ständigt prioriterar andra före dig själv. Var hellre streetsmart än duktig flicka. Skapa dålig stämning när det behövs. Och snälla, strunta i att städa.

Det väntar ändå ingen medalj till duktiga vardagsmartyrer när det är dags att dö.

 

Läs också:

Vi feminister borde hylla Paradise Hotel

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!