Sakine Madon

Låt inte en krona gå till IS-aktivism

Publicerad

Terrorismen får aldrig vinna, sägs det efter dåden i Belgien. I så fall: bort med skygglapparna och stödet till föreningar som bjuder in extremister.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Sverige har per capita näst flest personer som har anslutit sig till Islamiska staten av alla länder i EU. Flest har rest från Belgien. När belgisk polis nyligen utförde en antiterrorräd sköts 35-årige Mohammed Belkaid till döds, en jihadist som bodde i Sverige när han för två år sedan anslöt sig till terrorsekten.

Det finns personer i vårt land som både vill och kan utföra dåd. Konstnären Lars Vilks är en måltavla, och Taimour Abdulwahab tog upp just Vilks rondellhund som ett skäl till sitt självmordsdåd i centrala Stockholm 2010. På senare år har förortsbor vittnat om hot och trakasserier i bostadsområden där islamister finns, och asylsökande har mordhotats på asylboenden grund av sin kristna tro.

Trots detta verkar många tro att problemen är fjärran.

Aftonbladets Lena Mellin skrev strax efter dåden i Bryssel att man ska komma ihåg att ”de mord som utförts av extremister de senaste tjugo åren har utförts av högerextremister, inte jihadister. En gnutta hopp denna dag." Formuleringen ändrades något i efterhand, men den är ändå talande.

 

Mona Sahlin, regeringens samordnare mot extremism, bjöd å sin sida i Dagens Samhälle på meningar som ”Ingen blir extremist över en dag, därför kan vi heller inte utgå från att en enstaka temadag är vägen till lösning.”, samt ”Med kunskap om våra brister och styrkor ökar sannolikheten att vi inte bara fattar riktiga beslut, utan också det som kan göra verklig skillnad – fattar kloka beslut”. Vad är poängen med dessa vaga formuleringar? Och varför tycks det vara så förtvivlat svårt att låta jihadismen stå i fokus?

Det är bra att sprängämneslagstiftningen skärps och att terrorresor äntligen kriminaliseras. Men fördröjd lagstiftning har inte varit det enda problemet. Det har också gjorts – och görs – fel saker. En tydlig sådan är att fel aktörer ges legitimitet som representanter för muslimer.

Denna helg pågår det årliga eventet ”Muslimska familjedagarna” i Stockholm, med arrangörer som Islamiska förbundet och Sveriges unga muslimer. Tidigare har homofober bjudits in som talare vid upprepade gånger, bland annat Sheikh Mohammad Rateb Al-Nabulsi som hävdat att homosexualitet ska straffas med döden. Varför bjuder ni in hatpredikanter, är en fråga makthavare borde ställa oftare.

 

Göteborgs kommun har nu nekat organisationen Sveriges förenade muslimer att hyra lokal för en konferens eftersom personer kopplade till eventet enligt polisen kan misstänkas för brott inom området våldsbejakande extremism. Organisationen i fråga har sedan tidigare kända kopplingar till personer som rest till IS, vilket journalisten Magnus Sandelin påpekat.

Kommunen gör alltså helt rätt, men den anklagades raskt av Sveriges förenade muslimer, tillsammans med olika nätverk som har legitimitet i svensk offentlighet, för att demonisera muslimer och ta ifrån dem mänskliga fri- och rättigheter.

De som hotar muslimers – och alla andras – fri och rättigheter är snarare terrorsekten och dess anhängare. Det finns ingen anledning för svenska politiker, kommuner eller myndigheter att anpassa sig till deras ihåliga beskyllningar och krav. Svenska skygglappar har redan gjort tillräckligt mycket skada.

 

Läs också: Jihadisternas terror hotar även Sverige

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag