Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sakine Madon

Låt inte en krona gå till IS-aktivism

Terrorismen får aldrig vinna, sägs det efter dåden i Belgien. I så fall: bort med skygglapparna och stödet till föreningar som bjuder in extremister.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Sverige har per capita näst flest personer som har anslutit sig till Islamiska staten av alla länder i EU. Flest har rest från Belgien. När belgisk polis nyligen utförde en antiterrorräd sköts 35-årige Mohammed Belkaid till döds, en jihadist som bodde i Sverige när han för två år sedan anslöt sig till terrorsekten.

Det finns personer i vårt land som både vill och kan utföra dåd. Konstnären Lars Vilks är en måltavla, och Taimour Abdulwahab tog upp just Vilks rondellhund som ett skäl till sitt självmordsdåd i centrala Stockholm 2010. På senare år har förortsbor vittnat om hot och trakasserier i bostadsområden där islamister finns, och asylsökande har mordhotats på asylboenden grund av sin kristna tro.

Trots detta verkar många tro att problemen är fjärran.

Aftonbladets Lena Mellin skrev strax efter dåden i Bryssel att man ska komma ihåg att ”de mord som utförts av extremister de senaste tjugo åren har utförts av högerextremister, inte jihadister. En gnutta hopp denna dag." Formuleringen ändrades något i efterhand, men den är ändå talande.


Mona Sahlin, regeringens samordnare mot extremism, bjöd å sin sida i Dagens Samhälle på meningar som ”Ingen blir extremist över en dag, därför kan vi heller inte utgå från att en enstaka temadag är vägen till lösning.”, samt ”Med kunskap om våra brister och styrkor ökar sannolikheten att vi inte bara fattar riktiga beslut, utan också det som kan göra verklig skillnad – fattar kloka beslut”. Vad är poängen med dessa vaga formuleringar? Och varför tycks det vara så förtvivlat svårt att låta jihadismen stå i fokus?

Det är bra att sprängämneslagstiftningen skärps och att terrorresor äntligen kriminaliseras. Men fördröjd lagstiftning har inte varit det enda problemet. Det har också gjorts – och görs – fel saker. En tydlig sådan är att fel aktörer ges legitimitet som representanter för muslimer.

Denna helg pågår det årliga eventet ”Muslimska familjedagarna” i Stockholm, med arrangörer som Islamiska förbundet och Sveriges unga muslimer. Tidigare har homofober bjudits in som talare vid upprepade gånger, bland annat Sheikh Mohammad Rateb Al-Nabulsi som hävdat att homosexualitet ska straffas med döden. Varför bjuder ni in hatpredikanter, är en fråga makthavare borde ställa oftare.


Göteborgs kommun har nu nekat organisationen Sveriges förenade muslimer att hyra lokal för en konferens eftersom personer kopplade till eventet enligt polisen kan misstänkas för brott inom området våldsbejakande extremism. Organisationen i fråga har sedan tidigare kända kopplingar till personer som rest till IS, vilket journalisten Magnus Sandelin påpekat.

Kommunen gör alltså helt rätt, men den anklagades raskt av Sveriges förenade muslimer, tillsammans med olika nätverk som har legitimitet i svensk offentlighet, för att demonisera muslimer och ta ifrån dem mänskliga fri- och rättigheter.

De som hotar muslimers – och alla andras – fri och rättigheter är snarare terrorsekten och dess anhängare. Det finns ingen anledning för svenska politiker, kommuner eller myndigheter att anpassa sig till deras ihåliga beskyllningar och krav. Svenska skygglappar har redan gjort tillräckligt mycket skada.


Läs också: Jihadisternas terror hotar även Sverige


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.