Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sakine Madon

Landsbygden är inte enbart vänster, SVT

Det behövs mer journalistik om landsbygden. Men med Po Tidholm som programledare bjuder SVT-serien "Resten av Sverige" bara på förutsägbart vänstertugg.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Att SVT blickar bortom de större städerna är utmärkt, sådan journalistik behövs det mer av. Hur mycket vet vi om vår egen historia? Om samer? Eller om gruvnäringens för- och nackdelar för samhällen?

Intresset och kunskaperna haltar ofta när resten av Sverige skildras, särskilt när det gäller landets norra delar. Det är därför en moderat landstingspolitiker kan utbrista att satsningen på Norrbotniabanan är en ”krigsförklaring” mot Stockholmsregionen.

En av anledningarna till att Norra stambanan en gång i tiden inte drog längs kusten där förhållandevis många bor – den planerade Norbotniabanan är tänkt att gå mellan Umeå och Luleå – var militärstrategisk. Än i dag kan man se skotthål vid en kyrka i Skellefteå, från strider med ryska soldater 1809.

Public service gör rätt i att satsa på program som breddar de geografiska perspektiven. Men Po Tidholm hade passat bättre som en av de intervjuade i ”Resten av Sverige” än som programledare och manusförfattare. Nu blir det återigen nostalgisk vänster-tv där Tidholm till deppig bakgrundsmusik säger meningar som: ”Man hade sett hoppet, men förlorat det igen”.

Dessvärre är Po Tidholm också slarvig med fakta. I avsnitt två försöker han exempelvis göra en poäng av att Centerpartiet har satsat på att nå nya väljare i Stockholm, vilket han ställer mot partiets traditionella landsbygdsprofil. I samma andetag som Tidholm nämner bildandet av ”Stureplanscentern” hävdar han att "månggifte" då plötsligt blev en av partiets profilfrågor. Men det var ingen profilfråga för partiet då, och blev det inte heller efter det omdebatterade utkastet till idéprogram för några år sedan. Förslaget avfärdades av partiet.

Exemplet ligger i linje med hur Po Tidholm tidigare har hanterat fakta. När han för två år sedan sommarpratade i Sveriges Radio drog han till med att borgerliga debattörer tycker att nazister ska få vistas i svenska skolor. När han fick frågan vilka dessa debattörer är kom inget svar – de existerade nämligen inte. Att Tidholm slirar med fakta må vara hänt. Frågan är bara varför SVT paketerar hans ideologiska teser som journalistik.

Po Tidholm, programledare för "Resten av Sverige" i SVT.
Foto: Janerik Henriksson/TT

För tv-serien är verkligen starkt tesdriven. Experter som Po Tidholm valt ut bekräftar hans världsbild. Det är marknadskrafternas fel. Eller så är det politikernas fel, för att de låtit allt hemskt hända. Som Magnus Demervall, företagare med bakgrund i Centerpartiet skriver i Hela Hälsingland: ”Bilden SVT, och i detta fall Po Tidholm, väljer att ge är att landsbygden lider brist på bidrag och centralstyrning” (Hela Hälsingland, 30/9).

Bonden Martin Moraeus är en annan kritiker. ”Jag känner inte igen mig”, skriver han på sin blogg apropå seriens eländesskildring och han säger att han hellre vill få behålla kapital än ta emot allmosor.

Martin Borgs bor i Garpenberg i Dalarna och är en marknadsliberal röst i landsbygdsdebatten. Hans filmer har vunnit priser och visats i flera länder. Ändå är det svårt att tro att SVT någonsin skulle låta Borgs göra ett landsbygdsprogram. I tv-huset på Gärdet i Stockholm väljer man helst det förutsägbart röda perspektivet.

Men tro det eller ej, det finns faktiskt fler norrlänningar än Po Tidholm och alla som bor på landsbygden är inte socialister.


Läs också: Myterna växer när Norrland släcks ner

Populism räddar inte NorrlandFölj Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.