Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sakine Madon

Jonssons snömos i hedersdebatten

Stefan Jonsson, professor i etnicitet, har gett sig in i debatten om hedersförtryck. Högt tonläge lyckas inte dölja hans svårigheter att hålla sig till sanningen.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

I likhet med SvD:s skribenter Sanna Rayman och Johanne Hildebrandt reagerade jag på att Jonsson varnade för rasism i samband med att polisen släppte en informationsfilm om hedersförtryck. "Kontrollerad, övervakad och bortgift", som riktar sig till ungdomar, är välgjord och finns på Youtube att se.

Integrationsminister Erik Ullenhag har även han påpekat att Stefan Jonsson landar fel. Likaså uttryckte Glöm aldrig Pela och Fadime-föreningens ordförande Sara Mohammad uppskattning för polisens informationskampanj.

Så kom ett svar till oss kritiker i måndags när Jonsson publicerades på DN Kultur. Det är naturligtvis bra att svara på kritik, men Jonsson bjuder på en aning mer än så.

Om mig skriver han: "Sakine Madon menar att jag är 'hedersvåldets nyttige idiot'" samt "Tar man en titt på den rasistiska sajten Avpixlat ser man att en hyllning av Sakine Madon legat i topp hela sommaren".


I den första meningen felciterar han, eftersom han troligen klipper ut ett påstått citat från just Avpixlat som i sin tur har felciterat rubriken till min kolumn på denna sida, publicerad 22/6. Hoppsan! Så kan det gå när man hämtar sin information från Avpixlat.

På internet finns det sidor med så kallade snapshots, skärmdumpar som visar hur en sida såg ut ett visst datum. För sommaren finns det snapshots som visar hur Avpixlat såg ut enstaka datum i juni, juli och augusti (web.archive.org). Ingenstans en Sakine-hyllning, faktum är att inget om mig går att se under kategorin populärast artiklar via någon av dessa skärmdumpar. Professorn har alltså ogenerat hittat på en hyllning, hela sommaren.

Fullt så populär är inte en liberal med muslimsk bakgrund, som är för fri invandring och som återkommande kritiserar Sverigedemokraterna för islamofobi, hos främlingsfientliga.


I ett tidigare Avpixlat-inlägg nämns min kolumn om hederskultur där jag kritiserade Jonsson (Expressen, 22/6). Där påstås det att jag, för att jag har skrivit en kolumn om hederskultur, ger Avpixlat stöd. Skrattretande: som om Avpixlat vore en tung central spelare i hedersdebatten. I samma post beklagas det över att jag kritiserar sajten.

Det brukar vara så konspirationssajter fungerar. Ena stunden länkar de till etablerade skribenter, för att i nästa andetag slussa sina arga islamofobiska läsare till ens mejlbox. Om det beror på okunskap att en anställd professor vid ett svenskt universitet ger främlingsfientliga den upphöjda roll de så gärna vill ha, kan jag inte svara på.

Däremot vet jag, efter att ha deltagit i debatten om hederskultur i över tio år, att det numera inte går att dribbla bort frågan om hedersförtryck. Från att ha varit en känslig och ny fråga engagerar den i dag många; inte bara feminister med rötter i Mellanöstern, utan ett helt samhälle.

Ungdomar vågar söka hjälp, och när de väl gör det finns nätverk, skyddsboenden och eldsjälar som fångar dem. Till syvende och sist är det vad som betyder något. Socialtjänst och polis har bättre koll än någonsin, detsamma gäller alla som intresserar sig för samhällsdebatt.

Man kommer inte längre undan med vilket snömos som helst, Jonsson.