Hala Qatanani som bär slöja och jobbar på Gävle sjukhus fick nyligen höra att hon är en "mördare" och en "jävla muslim" av en okänd kvinna på gatan.
Hala Qatanani som bär slöja och jobbar på Gävle sjukhus fick nyligen höra att hon är en "mördare" och en "jävla muslim" av en okänd kvinna på gatan.
Sakine Madon

IS mördande ursäktar inte hat mot muslimer

Publicerad

Vi måste kunna diskutera våldsbejakande islamism och kvinnoförtryck – utan att oskyldiga muslimer ges skulden för allt elände.

Det är en skam att beslöjade kvinnor får glåpord kastade efter sig.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

En akutläkare i Gävle fick nyligen höra att hon är en ”mördare” och en ”jävla muslim” av en okänd kvinna på gatan. Hala Qatanani som bär slöja och jobbar på Gävle sjukhus fick i chocken inte ur sig ett ord, men skrev efteråt ett Facebookinlägg om det inträffade. Hon som räddar liv i sitt yrke, varför skulle hon vara en mördare?

Det är bra att hon skrev inlägget, hatet mot muslimer behöver ges uppmärksamhet. Många människor har gett Qatanani värmande stöd. Men inlägget påminner även om att det finns de som har svårt att skilja på fanatiker som använder religionen i syfte att förtrycka, trakassera och döda, och på det stora flertalet muslimer som vill leva sina liv i fred och frihet.

Dagligen kan vi läsa nyheter om övertygade jihadister som åker ner till Irak och Syrien för att hugga halsen av människor och göra kvinnor till sexslavar. I svenska förorter har kvinnor larmat om hur islamister tagit över mer och mer, och kräver att kvinnor ska klä sig ”anständigt”. Hederskultur, barnäktenskap och könsstympning existerar och måste motverkas. De islamistiska hoten mot konstnären Lars Vilks är reella. Och nu på senare tid har bland annat kristna och ateister vittnat om trakasserier på stökiga asylboenden.

Att låtsas som att alla dessa problem inte finns vore ett svek mot offren. Det är en återvändsgränd att sluta lyfta dem i tron om att man på så sätt dämpar fördomarna mot muslimer. Tvärtom fördröjer man på det sättet nödvändiga politiska åtgärder, och låter problemen växa.

Gefle Dagblad granskade i höstas de lokala våldförespråkande islamisterna i läkaren Hala Qatananis hemstad. De visade sig finnas i moskéns högsta ledning. Imamen Abo Raad hade hyllat Islamiska statens terror och ansvarat för en hemsida med budskap om att homosexualitet ska straffas med döden. Enligt vittnen hade det i moskén till och med samlats in pengar till terrorsekten. Den ansvarige för moskéns missionsarbete, Ali Al-Ganas, som jobbade på en muslimsk förskola i kommunen, visade sig också hylla Islamiska staten.

Kvinnan som skrek ”jävla muslim” till läkaren Hala Qatanani hade kanske läst artiklarna i lokaltidningen. Kanske fick hon därmed sina fördomar bekräftade: fanatiker i själva moskén! Ledande extrema islamister i fina Gävle! De indoktrinerar barn i religiösa förskolor!

Skulle Gefle Dagbland därmed ha legat lågt med nyhetsrapporteringen? Givetvis inte. Det var en mycket viktig granskning, inte minst för stadens många muslimer vars moské hade kommit att styras av extremister. Vi behöver fler granskningar som Gefle Dagblads. Samtidigt måste fördomar och hat mot människor motverkas.

Religioner ska tåla kritik som alla andra livsåskådningar. Det är därför demokratiska länder skyddar satiriker och konstnärer som tecknar profeten Muhammed. Så ska det förbli. Men hatar man muslimer som grupp är man inte längre religionskritiker, utan en fördomsfull rasist.

Det finns ingen ursäkt i världen för att skrika ”mördare” och ”jävla muslim” till en beslöjad kvinna på gatan.

 

Läs också:

Niqaben hör inte hemma på dagis

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag