Sakine Madon

IS mördande ursäktar inte hat mot muslimer

Hala Qatanani som bär slöja och jobbar på Gävle sjukhus fick nyligen höra att hon är en "mördare" och en "jävla muslim" av en okänd kvinna på gatan.

Vi måste kunna diskutera våldsbejakande islamism och kvinnoförtryck – utan att oskyldiga muslimer ges skulden för allt elände.

Det är en skam att beslöjade kvinnor får glåpord kastade efter sig.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

En akutläkare i Gävle fick nyligen höra att hon är en ”mördare” och en ”jävla muslim” av en okänd kvinna på gatan. Hala Qatanani som bär slöja och jobbar på Gävle sjukhus fick i chocken inte ur sig ett ord, men skrev efteråt ett Facebookinlägg om det inträffade. Hon som räddar liv i sitt yrke, varför skulle hon vara en mördare?

Det är bra att hon skrev inlägget, hatet mot muslimer behöver ges uppmärksamhet. Många människor har gett Qatanani värmande stöd. Men inlägget påminner även om att det finns de som har svårt att skilja på fanatiker som använder religionen i syfte att förtrycka, trakassera och döda, och på det stora flertalet muslimer som vill leva sina liv i fred och frihet. 

Dagligen kan vi läsa nyheter om övertygade jihadister som åker ner till Irak och Syrien för att hugga halsen av människor och göra kvinnor till sexslavar. I svenska förorter har kvinnor larmat om hur islamister tagit över mer och mer, och kräver att kvinnor ska klä sig ”anständigt”. Hederskultur, barnäktenskap och könsstympning existerar och måste motverkas. De islamistiska hoten mot konstnären Lars Vilks är reella. Och nu på senare tid har bland annat kristna och ateister vittnat om trakasserier på stökiga asylboenden.

Att låtsas som att alla dessa problem inte finns vore ett svek mot offren. Det är en återvändsgränd att sluta lyfta dem i tron om att man på så sätt dämpar fördomarna mot muslimer. Tvärtom fördröjer man på det sättet nödvändiga politiska åtgärder, och låter problemen växa.

Gefle Dagblad granskade i höstas de lokala våldförespråkande islamisterna i läkaren Hala Qatananis hemstad. De visade sig finnas i moskéns högsta ledning. Imamen Abo Raad hade hyllat Islamiska statens terror och ansvarat för en hemsida med budskap om att homosexualitet ska straffas med döden. Enligt vittnen hade det i moskén till och med samlats in pengar till terrorsekten. Den ansvarige för moskéns missionsarbete, Ali Al-Ganas, som jobbade på en muslimsk förskola i kommunen, visade sig också hylla Islamiska staten.

Kvinnan som skrek ”jävla muslim” till läkaren Hala Qatanani hade kanske läst artiklarna i lokaltidningen. Kanske fick hon därmed sina fördomar bekräftade: fanatiker i själva moskén! Ledande extrema islamister i fina Gävle! De indoktrinerar barn i religiösa förskolor! 

Skulle Gefle Dagbland därmed ha legat lågt med nyhetsrapporteringen? Givetvis inte. Det var en mycket viktig granskning, inte minst för stadens många muslimer vars moské hade kommit att styras av extremister. Vi behöver fler granskningar som Gefle Dagblads. Samtidigt måste fördomar och hat mot människor motverkas.

Religioner ska tåla kritik som alla andra livsåskådningar. Det är därför demokratiska länder skyddar satiriker och konstnärer som tecknar profeten Muhammed. Så ska det förbli. Men hatar man muslimer som grupp är man inte längre religionskritiker, utan en fördomsfull rasist.

Det finns ingen ursäkt i världen för att skrika ”mördare” och ”jävla muslim” till en beslöjad kvinna på gatan.


Läs också:

Niqaben hör inte hemma på dagis


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.