Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sakine Madon

I morgon samlas vi mot rasismen

Varför demonstrerar inte liberaler mot rasism?

Det gör vi, om vi slipper legitimera politiskt våld.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Personer med kopplingar till det nazistiska Svenskarnas parti sitter häktade, misstänkta för mordförsök. Detta efter att fyra personer, en av dem en känd vänsteraktivist som fick så allvarliga skador att han kämpar för sitt liv på sjukhus, knivskars.

Någon dag senare klottrades hakkors, riktade mot judiska elever, på en skola i Stockholm.

Vi som minns det tidiga 90-talet minns hur nazister dök upp i bostadsområden, ordnade manifestationer och skrämde folk. De klottrade BSS, Bevara Sverige Svenskt, på var och varannan byggnad.

Spring raka vägen hem efter skolan, minns jag att min mamma sa. Vi var livrädda för skinheads och Lasermannen.

Den tiden lärde oss att kunskap om nazism och rasism måste spridas, om och om och om igen. Journalister får inte slarvigt beskriva nazistiska aktörer för "invandringskritiska", rasism mot muslimer ska inte kallas "islamkritik" och polisen måste agera när nazister slår till.

I veckan la åklagare ner åtalet mot en nazist från Dalarna som misstänktes för misshandeln av vänsterpartisten Daniel Riazat för två år sedan.

Fallet har hanterats uselt, med fördröjningar och missar. Åklagarsidan medger brister, men vad hjälper det när den signal det nedlagda åtalet sänder är att attacker av det här slaget inte tas på större allvar?

Snälla säg att knivattacken för en vecka sedan utreds bättre.

Så var är liberalerna? Liberaler demonstrerar sällan överhuvudtaget, traditionen saknas. Jag har vuxit upp med Första majtåg och kan sakna demonstrationslustan i liberala sammanhang.

Dessutom har antirasistiska manifestationer visat sig bli vänstermanifestationer med brandtal mot kapitalism eller alliansen, med en mjuk hållning till extremister på vänsterkanten.

Som DN:s ledarskribent Erik Helmerson skrev häromdagen: "Varför demonstrerar inte liberaler? En motfråga kan vara på plats: Varför skulle de demonstrera med människor som hotar dem eller kallar dem Breivik?"

På Etc.se skrev Nabila Abdul Fattah en ledare om sin ilska mot liberaler: "För att de bara måste, i en tid som denna, sitta och gnälla om att antirasismen har 'kap'ats av vänsterfolk'. Och därför kan de inte engagera sig i antirasismen."

Nu är sanningen att liberaler gärna går tillsammans med "vänsterfolk" mot rasism. Däremot vill få hamna i sammanhang med politiska huliganer.

Abdul Fattah, som har hyllat Revolutionära fronten och medverkat på webbportalen "Motkraft", där hot mot politiska motståndare har publicerats flitigt, känner förstås till detta.

Det tål att upprepas att Afa ger sig på liberaler. De tog bland annat på sig misshandeln av två personer från Liberala partiet, harmlösa ungdomar som "tror på ett samhälle där individerna ges makten över sina egna liv". Det är varken "självförsvar" eller antirasism.

En sak har liberalkritiker dock rätt i: det har varit mycket gnäll och lite verkstad. Det ska vi ändra på.

I morgon ordnas en manifestation mot nazism, rasism och våld på Norrmalmstorg i Stockholm, start klockan 17 (information på sakine.blogspot.se). Privatpersoner är lika välkomna som politiska nördar. Vänstern är lika välkommen som borgerligheten. Mona Sahlin får lika mycket talartid som Birgitta Ohlsson.

Välkommen! Inget hotar nazism som enade demokratiska antirasister.