Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sakine Madon

Hotade Soheila ska få samma stöd som Zara

Soheila Fors som kämpar mot hedersvåld har dödshotats för en harmlös dikt. Hon borde få samma backning som Zara Larsson.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Soheila Fors är en av många som tidigare levt under hedersförtryck, och som i dag hjälper andra. Hon har startat tehus för invandrarkvinnor och tagit initiativ till ett skyddat boende. Häromåret gav hon ut boken "Kärleken blev mitt vapen" (Libris förlag). Boken, som ska filmatiseras, handlar om hennes liv. Men offentligheten har också ett pris.

Fors har genom åren fått motta hot från såväl islamister som nazister. När hon nyligen publicerade en, i mina ögon, harmlös dikt om kvinnoförtryck på sin officiella Facebooksida fick hon samtal och sms med budskapet att hon är en hora som ska ta bort dikten, och att hon inte ska kriga mot Daesh (det vill säga Islamiska staten). I dikten står det bland annat ”Jag förslavas, köps och säljs” intill en bild med en kvinna i Islamiska statens fångenskap.


I onsdags hittade Soheila Fors en lapp på sin bil som det stod ”Du ska dö” på. Jag ringer och frågar henne vad det kan bero på att hoten riktas mot henne. Fors håller nämligen en förhållandevis lågmäld ton när hon framträder i medier och berättar om hederskulturen. Kanske provoceras islamisterna lite extra av att hon har konverterat till kristendomen, säger hon. Men någon tanke på att dra sig undan har hon inte: ”Om vi blir tysta, vem ska då tala för de rädda tonåringarna som kontaktar mig och som hotas av tvångsgiften?”

Varje gång jag är i kontakt med drabbade ungdomar eller kvinnor som lever under hot är kontrasten till debattens lyxtyckare, kulturrelativisterna, slående.

Härom veckan satt debattören Behrang Kianzad i SVT Debatt (20/8) och ifrågasatte fakta om hedersförtrycket. 


Enligt en undersökning från Ungdomsstyrelsen har vi ungefär 70 000 ungdomar mellan 16 och 25 år som känner att de inte fritt kan välja livspartner. Den självutnämnde experten i tv-debatten menade att uppgifterna “inte stämmer”.

Trots alla vittnesmål från feminister i förorter var det, enligt Kianzad, även hittepå att det finns islamister som lägger sig i hur människor ska leva. Det är svårt att tänka sig debattörer på bästa sändningstid som ifrågasätter förekomsten av våldtäkter. Hederskulturen går däremot an att förminska.


En del personer i debatten medger att problem förvisso finns, men vill ändå försköna sakernas tillstånd. I måndagens Aktuellt sa till exempel Ibrahim Bouraleh från Islamiska förbundet att det är av välvilja som män talar om för kvinnor att klä sig anständigt. De skulle alltså göra det för att de bryr sig om kvinnorna i fråga. Men kvinnor har inte bett om den sortens ”välvilja”. Välvilja vore snarare att ryta till mot dem som beter sig respektlöst mot kvinnor. Som tar sig friheten att diktera hur kvinnor ska leva.

Många röster har på sistone velat lägga locket på eller leda in diskussionen på sidospår med argument som ”kvinnoförtryck finns ju överallt”. Ingen har dock förnekat det. Det enda som jag och andra debattörer begär är att jämställdhet ska gälla alla. Att förtryck ska erkännas vem det än drabbar.

Statsminister Stefan Löfven lyfte i sitt sommartal ”den våg av hat” den 17-åriga artisten och feministen Zara Larsson har drabbats av. Det är bra. När blir det lika självklart att uppmärksamma hotade kvinnor som Soheila Fors?


Läs också:

Flickor ska ha skolplikt, inte kvinnobad

Kvinnovärdet sitter inte mellan benen


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.