Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sakine Madon

Hjälp flickorna i stället för att jaga burkinis

Sedlighetspoliser ska inte jaga vuxna kvinnor som bär burkini. I stället borde vi lägga krut på att skolflickor ska få slippa heltäckande kläder som knappt går att röra sig i.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Frankrike är hårt drabbat av islamistisk terrorism, så sent som i juli körde en lastbil in i en nationaldagsfirande folkmassa i Nice. Det är lätt att begripa ilskan och oron efter de fruktansvärda dåden. Att franska poliser har letat burkiniklädda kvinnor på stränderna att bötfälla leder dock bara fel.

Personligen ger jag inte mycket för idén bakom slöjan, att kvinnor ska täcka sig för att ses som ”rena”. Men att alla kvinnor som bär slöja eller burkini är förtryckta eller i behov av ”klädkorrigering”, är ett befängt antagande.

Carolin Dahlman, Kristianstadsbladets liberala politiska redaktör, säger sig vilja gå fram till beslöjade och säga ”kom igen tjejen” (”Befria flickorna från burkinin”). Dahlman har goda avsikter, och sa i SVT Opinion i torsdags att hon hellre än klädförbud vill diskutera slöjan.

Diskussion är bra, men varken hon eller jag vet på förhand vilken slöjbärare som har gjort ett självständigt val, och vem som inte har det. Att då pika folk på gatan påminner därför i praktiken om när franska poliser letar burkinibärare på stränderna. I stället för att ifrågasätta hur kvinnor går klädda på fritiden borde fokus vara på reella problem:

 

✓ Barn som kläs i heltäckande klädsel får svårt att röra sig på skolgården och svårt att lära sig cykla, springa och simma. Här borde förskolorna och skolorna tydliggöra för föräldrar att hindrande klädsel inte hör hemma på barn. Religiösa friskolor borde få tydliga direktiv om vad som gäller. Föräldrarnas religion eller livsåskådning är irrelevant i sammanhanget.

 

✓ Kvinnor har vittnat om att de möter självutnämnda sedlighetspoliser i sina förortsområden. Män ropar åt kvinnor att täcka sig, och slöjbärandet går ner i åldrarna.

Många svenska debattörer och politiker har reagerat starkt mot det franska burkiniförbudet och försvarar den beslöjade kvinnans fria vilja. Det är bra – men vad görs åt de islamistiska sedlighetspoliserna på hemmaplan? Hör ni kvinnorna som tvingas täcka sig?


✓ Länge har diskrimineringsombudsmannen, DO, försvarat exempelvis män som inte vill ta kvinnor i hand på praktik- eller arbetsplatser. Det finns även förskolepersonal som vill bära den heltäckande niqaben. Tanken bakom det plagget är att helt avskärma kvinnor från män, och går omöjligen ihop med skolans jämställdhetsmål.

Här måste samhällets svar vara: du får göra vad du vill på din fritid, men uttryck för extremt konservativa religiösa tolkningar har ingen plats hos offentliga arbetsgivare. Niqab och burka hör inte hemma på förskolor.


✓ Krav på könsseparation, eller ”utökade kvinnotider” som det så tjusigt heter, omfamnas av makthavare. Av någon märklig anledning gillas idén om könsseparation av förment progressiva och feministiska partiledare på vänsterkanten. Kommunala badhus ska förstås vara öppna för alla, inte anpassas efter religiösa krav.

Burkinin döljer inte, namnet till trots, ansiktet och kräver heller inte könsseparation i badsammanhang. I stället för att jaga burkiniklädda kvinnor bör vi ta tag i de riktiga problemen. Låt oss börja med att landets alla skolflickor ska få slippa heltäckande plagg som fungerar som fotbojor.

 

Läs också: Försvara rätten att vägra slöja, feminister

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.