Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sakine Madon

Fega trakasserier mot förortens feminister

Dessa försök att skrämma feminister är lika fega som oacceptabla. Och dömda att misslyckas, skriver Sakine Madon.

Feministiska möten i förorter störs, och en socionom avfärdar hedersförtrycket som "bagatell”. Angreppen på feminister är alarmerande.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

”Varken hora eller kuvad” leds av Vänsterpartiets frispråkiga riksdagsledamot Amineh Kakabaveh. Föreningen kallar sig för en feministisk och antirasistisk gräsrotsrörelse och ordnar möten i förortsområden. I våras släpptes deras rapport ”Elvahundra”, som likt andra kartläggningar om hederskulturen visar att det finns omfattande problem.

På senare år har kvinnor vittnat om att män i deras bostadsområden kräver att de ska täcka sig och inte vara utomhus. De som är emot jämställdhet känner sig hotade av feminism. Det borde vara en självklarhet att man ska kunna hålla möten om jämställdhet utan att arrangörerna hotas och trakasseras.

Tyvärr är det inte det. 


Guluzar Tarhan, projektledare hos Varken hora eller kuvad, berättar för mig om ett tillfälle för några veckor sedan när hon hade presenterat nämnda rapport om hedersförtryck för Skärholmens stadsdelsnämnd i Stockholm.

Direkt efteråt mötte hon och andra från Varken hora eller kuvad arga män som skrek på dem, säger hon. Några dagar senare, berättar hon vidare, kom en man i 50-årsåldern fram till hennes bil. Tarhan vevade ner bilrutan och log, eftersom hon trodde att mannen ville hälsa eller fråga om vägen.

Men då spottade mannen in i bilen, berättar hon.

Chockad gick hon ut för att konfrontera mannen: ”Han skrek att Amineh och jag är horor. Ni vill göra oss som svenskar, sa han”, berättar Tarhan. ”Han tittade på mig som om han verkligen äcklades”, säger hon.


Därefter, den 12 september, anordnade Varken hora eller kuvad ett seminarium under Skärholmens dag i Stockholmsstadsdelen. Temat var demokrati och jämställdhet, men seminariet stördes.

I ett filmklipp kan man se att personer ur publiken avbryter representanter från Varken hora eller kuvad. Enligt Jonas Lundgren, även han projektledare i föreningen, som var på plats i Skärholmen, utbröt ett mindre tumult. Personer påstod bland annat att hedersförtrycket är påhittat.

En av personerna som tog till orda är anställd socionom i stadsdelsnämnden, skriver Varken hora eller kuvad i ett brev till nämnden. 

Jag lyssnar på en ljudfil från seminariet där det tydligt hörs att en man presenterar sig som socialarbetare sedan 11 år, och kritiserar Varken hora eller kuvad för att föreningen tar upp problem med förtryck och islamister.

”Det här är bagateller”, säger han om hedersfrågan.

Hur bemöter denne socionom hedersförtryckta ungdomar som söker hjälp? Viftar bort deras problem?


I tisdags samlade projektet Kvinnoväxt till debatt i Rinkeby, där även Varken hora eller kuvad deltog. Jonas Lundgren berättar att det då åter blev stökigt, att stämningen blev hotfull utanför möteslokalen och att många blev oroliga när en större grupp män kom in i entrén. ”Till mig sa männen att de vet vem jag är”, säger Lundgren.

Dessa försök att skrämma feminister är lika fega som oacceptabla. Och dömda att misslyckas.

Amineh Kakabaveh säger till mig att hon skulle lynchas utan sitt polisskydd. Men lägger till: ”Jag har ju varit peshmerga-krigare innan jag kom till Sverige så mig skrämmer de inte så lätt.”


Läs också:

Vänsterpartiet sviker hotade förortskvinnor


Hjälp flickorna i stället för att jaga burkinis


Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledartexter och krönikor.