Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sakine Madon

Erkänn att du hade fel, Guillou, och skäms lite

Jan Guillou har viftat bort problemet våldsbejakande islamism.

Men i stället för att medge att han haft fel går han till attack.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

I sin nyutkomna bok ”Svenska IS-krigare – från al-Qaida till Jihadi Cool” nämner journalisten Magnus Sandelin att Aftonbladets skribenter Jan Guillou och Oisín Cantwell felaktigt har beskyllt rättegångar mot jihadister för rasism.

Min modesta hänvisning till Sandelins påstående i en recension här på sidan har fått Guillou att veva i gång om ”de liberala ledarsidorna” som likt ”SD:s stormtrupper” ägnar sig åt ”hatfyllda personangrepp” (30/10).

I själva verket fick Guillou varken påhopp eller en central roll i min text (14/10).

Så är Sandelins påstående – att Guillou och Cantwell felaktigt pekade ut rättegångar mot jihadister som rasistiska – välgrundad?

Mycket riktigt påstod Aftonbladetduon att terroristrättegången 2010, mot två män som rest till al-Shabaab, berodde på rasism mot muslimer (13/12 2010, 29/1 2011).

Cantwell fortsatte i samma anda inför en rättegång 2012 då knivbeväpnade islamister hade tagits fast när de var på väg till en utställning där konstnären Lars Vilks skulle ha deltagit (21/12 2011).

Eftersom jag har fått ta del av förundersökningsmaterial och domar kan jag konstatera att Guillou och hans Aftonbladetkollega antingen varit blinda, inte läst dokumenten eller förvrängt fakta.

2010 fälldes al-Shabaab-jihadisterna Mohamoud Jama och Billé Ilias Mohamed av Tingsrätten, men friades av hovrätten.

Hovrätten påpekade att bevismaterialet starkt talar för att de åtalade ”hade ett intresse för våldsamma sätt att bekämpa motståndare”.

Att det rörde sig om våldsbejakande islamister som anslutit till al-Shabaab rådde det inga tvivel om.

Det fanns bevis i form av terrorpropaganda på hårddisk, flertalet jihadistfilmer och dokument med kopplingar till martyrskap och jihad. Telefonsamtal finns också återgivna, där planer diskuteras, som att ”göra det riktiga uppdraget” med ”en explosion”.

Varför de åker till Somalia är också tydligt: ”Jag kom inte hit för att vila, jag kom hit för Jihad”.

Slutstationen är heller ingen hemlighet: ”Hoppas att Gud hjälper dig och att Gud älskar dig ännu mer och garanterar dig till paradis”.

Det hade även pratats förväntansfullt om 72 konkubiner.

I rättegången från 2012, med knivbärarna som ville till Vilks, påpekade hovrätten att mycket tyder på att de tre åtalade ”varit inställda på att inte bara föra en diskussion med Lars Vilks utan också velat iscensätta ett uppträdande och då inte skulle ha varit främmande för att bruka knivarna”.

Jan Guillou.
Foto: Henrik Jansson

Men eftersom vi har mycket höga beviskrav – vilket i sig är sunt – fälldes de inte för förberedelse till mord.

Efter dessa friande domar har två av de åtalade anslutit till Islamiska staten.

Guillous egen tidning har beskrivit Billé Ilias Mohamed som ”hjärnan bakom IS värvningar i Stockholm” (22/5 2015).

Alltså; de åtalade var inga oskyldiga offer för ett rasistiskt rättsväsen. Säpo drivs inte av ”muslimjakt”. Guillou bör läsa ”Svenska IS-krigare – från al-Qaida till Jihadi Cool” och skämmas en smula.

Inte ägna sig åt självömkan, när människor samtidigt förslavas, våldtas, halshuggs och sprängs i luften.


Läs också: Vänstern borde lära av Amineh Kakabaveh

Naivitet göder svensk jihadism

Stoppa IS-folk från att trakassera förortsbor 


Läs Expressen ledare på Facebook för fler ledartexter och krönikor.