Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sakine Madon

Erdogan drar ner Turkiet i totalt mörker

I Turkiet har terrorstämpeln utnyttjats maximalt och drabbat många oskyldiga, på samma sätt som även turkiska journalister och akademiker drabbas nu, skriver Sakine Madon.
Foto: / AP TT NYHETSBYRÅN

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hymlar inte med sitt förakt för demokrati. Nu arresteras kurdiska politiker en efter en.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Gultan Kisanak, borgmästare i Diyarbakir för det minoritetsvänliga partiet HDP, är en av de politiker som gripits. Kisanak var som Diyarbakirs första kvinnliga borgmästare en profilerad politiker för partiet, som är starkt bland kurder. Även Firat Anli, vice borgmästaren i staden som är huvudstad i landets kurdiska del, finns bland de gripna.

Redan i september avsattes 28 kurdiska borgmästare av myndigheterna, och ersattes av regeringstrogna. Såväl Gultan Kisanak som en rad andra kurdiska politiker har som oppositionella tidigare avtjänat långa fängelsestraff efter militärkupper. Nu upprepar sig historien.

Men var inte Turkiet på rätt väg med Erdogan, frågas det ibland. Så länge Erdogan tjänade på att genomföra reformer, som till exempel lättade på förtrycket mot landets minoriteter, gick det an. Sedan några år gör han i stället bedömningen att upptrappat våld och förtryck mot oliktänkande är det som kommer att säkra hans fortsatta makt.

Erdogan skulle inte kunna vara tydligare på den punkten: Tiotusentals journalister, akademiker, lärare och andra statsanställda har redan anklagats för terrorism efter det misslyckade kuppförsöket i somras.

Akademiker i Turkiet och utomlands som har skrivit på ett upprop mot militäroperationerna i kurdiska städer åtalas, anklagas för att ha spridit ”terroristpropaganda”. Medier stängs ner på löpande band. Inte ens den kurdiska barnkanalen Zarok TV har kommit undan. Även kurdiska kanaler utanför landet släcks efter påtryckningar från Turkiet. Newroz TV, med säte i Stockholm och som har sänts från den franska satelliten Eutelsat, stängdes tidigare denna månad. Kanalen har sänt nyheter och underhållning på kurdiska och persiska.

Kurder som i dagarna har protesterat mot gripandena av Gultan Kisanak och andra politiker möts med tårgas, vattenkanoner och polisbrutalitet. Militären har också slagit kulturarv i spillror, som stora delar av den Unescoskyddade kurdiska stadsdelen Sur i Diyarbakir. Bilder från kurdiska städer påminner om dem från krigets Syrien. 

EU:s ledning har i veckan uttryckt oro över att kurdiska politiker grips. Unionen har också krävt att Turkiet ändrar sina terrorlagar, då i princip vem som helst i dag kan pekas ut som terrorist. För landets kurder är dock detta inga nyheter. I början av 2000-talet sattes den socialistiska, tidigare marxistisk-leninistiska, PKK-gerillan upp på EU:s terrorlista. Som Mellanösternkännaren Aron Lund påpekat är det verkliga skälet till att EU terrorlistade PKK ”påtryckningar från Turkiet och USA”.

EU:s terrorlistor sätts samman genom hemlig, politisk kohandel, påpekade Lund. Det är alltså inte resultatet av någon juridisk prövning. I Turkiet har terrorstämpeln utnyttjats maximalt och drabbat många oskyldiga, på samma sätt som även turkiska journalister och akademiker drabbas nu.

Fram till förra sommaren pågick fredssamtal mellan PKK och Turkiet och många hoppades på annat än krig och förtryck. I dag - när folkvalda arresteras, medier tystas, och krigstillstånd råder i flera kurdiska städer - är läget det motsatta. Erdogan drar ner Turkiet i totalt mörker.


Läs också:

Väst måste sluta önsketänka om Turkiet


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.