Sakine Madon

Befria oss från "Enpartistaten"

När Socialdemokraterna hade makten kritiserade liberaler "Enpartistaten". Kritik mot att politik och stat kladdas ihop behövs även i dag - mot alliansen.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Ute i landet tillsätts tjänstemän som går den politiska majoritetens ärenden. "Samhällsinformation" färgas med vinklade påståenden intill fotografier på kommunstyrelsens ordförande som ler brett. Systembolaget, Sida och skatteverket fick för några år sedan, med rätta, hård kritik mot ogenerad propaganda för vänsterpolitik.


Markeringen från liberalt håll var tidigare tydlig: blanda inte ihop politik och stat. Kritiken är lika befogad i dag, men har trist nog tystnat. Här några exempel på hur allianspartierna inte kan låta bli den syltburk de tidigare kritiserat:

Integrationsminister Erik Ullenhags satsning på www.regeringen.se/tolerans innehåller opinionsbildning mot Sverigedemokraternas påståenden. Inget fel i sig, men ministerns åsikter hör hemma på Folkpartiets hemsida. Bedriv gärna politik, men låt bli att använda regeringens hemsida för påstått neutrala fakta. I synnerhet när den inte är det.

I huvudstaden vill alliansen ha en ny kommunikationsplan, där stadens anställda inte ska tycka annat än att Stockholm är i "världsklass" och gilla att staden växer. Det vill säga dela den borgerliga majoritetens uppfattning. Utöver den kritiserade kommunikationsplanen satsar Stockholmsalliansen nu enorma summor på PR.


Dessvärre glider "samhällsinformation" lätt över i partireklam. Reklam för nystartsjobben, med arbetsförmedlingen som avsändare, har presenterats med nya Moderaternas typsnitt. Finns det ingen broms mot dessa dumheter? Inser ledande politiker ens problemet?

Per Schlingmann, tidigare partisekreterare, är numera statssekreterare med ansvar för kommunikationsstrategi. Statsministern har traditionellt haft en statssekreterare för inrikesfrågor, och en för utrikesfrågor. Schlingmanns nya post blev en tredje, med regeringen - inte Moderaterna - som uppdragsgivare. Hans uppgift: att förklara regeringens reformer. Så sent som härom veckan satt Schlingmann och kommenterade Moderaternas utveckling i SVT:s Agenda. Samma opinionsbildare, men med neutral titel.


"Höger vänster verkar inte gälla", sade Maria Rankka, när hon var Timbro-chef, om politikers förhållande till opinionsbildande myndigheter. Helt riktigt; alliansregeringen lägger till exempel inte ner Forum för levande historia - de ser bara till att myndigheten även granskar kommunismens historia. Visst har regeringen putsat på ytan här och var, lagt ner myndigheter och till exempel gett Sida pisk på fingrarna. Men på andra områden har det bevisligen gått i motsatt riktning.

När tjänstemäns och politikers roller rörs ihop får vi ett demokratiproblem av rang. Vem kan utkrävas ansvar när tjänstemän leker politiker? Och hur hederligt är det att politiker använder neutrala kanaler för opinionsbildning?


Dilemmat är att det först är i opposition kritiker höjer rösterna. Väl vid makten är det tyst. Säkert tycker en del allianspolitiker att de ger igen mot oppositionen med samma mynt. Glöm då inte att vid maktskifte kommer rollerna att vara ombytta. Och fler övertramp lär vänta.

Den som oroas över Enpartistaten har inte lyxen att luta sig tillbaks för att vännerna för tillfället sitter vid makten.