Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sakine Madon

Barn ska inte vara religiösa maskotar

Humanisterna har rätt i att myndigheterna inte ska stämpla barn som religiösa. Hur kan något så självklart reta upp så många?

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Den ideella föreningen Humanisterna, som vill minska religionens politiska inflytande, hade nyligen en liten annons införd i DN Kultur. Där citerades styrelsemedlemmen Emilia Ericson: ”Jag tycker att barn ska ges en rimlig möjlighet att själva komma fram till vad de tror på. Att stämpla barn med en viss livsåskådning är en kränkning av dem som individer. Religionsfriheten bör gälla alla, oavsett ålder."

Detta har lett till en vild debatt där missförståndsproffsen ställt sig på rad: Vill Humanisterna inte att föräldrar själva ska få uppfostra sina barn? Menar de att religion är kränkande? Vill vi ha det som i Nordkorea?


En av dessa kritiker, författaren Anita Goldman, menade i en radiodebatt att Humanisterna har en ”orimlig människosyn”.  I en artikel i DN Kultur drog hon paralleller till Pol Pot, Nordkorea och Nazityskland. Prästerna Maria Klasson Sundin och Carl Henric Svanell antydde å sin sida i en artikel i Svenska Dagbladet att Humanisterna är ute efter att ”isolera barn från religion och tradition”.

Stopp och belägg! Företrädare för Humanisterna har upprepat att föräldrar självfallet får uppfostra sina barn som de vill, men att samhället inte ska förhålla sig till barn som religiösa. Lika lite som att staten ska prata om marxistiska barn, ska den dela ut religiösa etiketter.

Det borde vara en självklarhet. När vi gång på gång bortser från denna självklarhet är det barn som drabbas.


Härom året fick till exempel tre högstadieelever i Pajala i Norrbotten ”rätten” att slippa dansa på skolgymnastiken, med hänvisning till att de är laestadianer. Kammarrätten i Sundsvall körde över Skolverket. Som skäl angavs ”familjernas religiösa övertygelse”. Handen på hjärtat: Det är föräldrarnas religiösa övertygelse det handlar om. Barn kommer inte av sig själva på idén att det är omoraliskt att dansa.

Tidigare har religion godtagits som skäl för att tillåta hemundervisning. Judisk-ortodoxa föräldrar till fyra flickor hävdade att deras extremt strikta regler inte gick att kombinera med den svenska skolan. Efter många om och men - och efter en skärpning i skollagen - fick föräldrarna backa.

För några år sedan var Jönköpings kommun ute och cyklade när den slog fast att “muslimska skolbarn” skulle ”skyddas” från att exempelvis duscha nakna efter skolgymnastiken och sova över på klassresor. I Botkyrka kommun biföll nyligen den rödgröna majoriteten ett medborgarförslag, från en miljöpartistisk politiker, som uttryckligen hävdade att det behövdes speciella kvinnotider i simhallen för flickor så unga som nio år. Underförstått: barn från andra kulturer, såsom den muslimska, behöver könssepareras.


Dessutom tillåts ju en lång rad religiösa friskolor, exempelvis den som drivs av den kristna sekten Plymouthbröderna. Där isoleras barn till den grad att de inte ens får äta mat med andra än sektens medlemmar.

Alla debattörer som i dagarna har skällt på Humanisterna: Var är ert engagemang för dessa barn? Ägna dem en tanke i stället för att medvetet missförstå en annons om barns rätt att slippa behandlas som religiösa maskotar.


Läs också:

Sakine Madon: Att håna islam är inte hets


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

0