Sakine Madon

Att håna islam är inte hets, Veronica Palm

Publicerad

“Je suis Charlie” säger många, och det är bra. Men försvara då yttrandefriheten även när rondellhundar ritas eller när tavlor plockas ner på svenska museer.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Efter attentatet mot den franska satirtidningen har hundratusentals människor manifesterat i januarikylan för yttrandefrihet och mot terror. Och rekordupplagan tre miljoner exemplar räckte inte - tidningens senaste nummer sålde slut direkt i onsdags. Bättre sätt att hedra de mördade tecknarna är svårt att föreställa sig.

Men yttrandefriheten behöver försvaras också när det är riktigt svårt och när ”alla andra” inte redan står upp för den. För handen på hjärtat, har tillräckligt många i den svenska debatten helhjärtat tagit strid för exempelvis konstnären Lars Vilks rätt att rita sina rondellhundar? Utan att flika in ett "men”. Och hur många höjde sina röster när världskulturmuseet i Göteborg tog ner den muslimska konstnären Louzla Darabis tavla av rädsla för militanta islamister?


När det blåste kring Lars Vilks teckningar 2007 lovade fanatikerna i al-Qaida en belöning på 100 000 dollar till den som mördade ”den otrogna brottslingen”. För Ulf Johansson, då chefredaktör för Nerikes Allehanda som publicerade Vilks bilder i anslutning till en krönika, lovades hälften av summan. Alliansregeringens svar var att inte kommentera ärendet eftersom det inte var ”en politisk fråga”.

Lek med den obehagliga tanken att något hade hänt de hotade. Islamisters angrepp på demokrati – och på människor som inte lyder dem - är i allra hösta grad en fråga för politiken.

Och medan extremister fortsätter att slakta människor i Mellanöstern – såväl muslimer som andra – är vi upptagna med diskussioner om huruvida Charlie Hebdos satir verkligen behöver visas.

 

I torsdagens SVT Debatt sa skribenten Ann Heberlein att yttrandefrihetens främsta syfte inte är att kränka. Expressen borde inte ha återpublicerat Charlie Hebdos bilder, enligt henne. Aftonbladets chefredaktör Jan Helin sa i samma diskussion att religionsfriheten bör respekteras.

Den underliggande tesen verkar vara att muslimer, generellt, känner sig kränkta av teckningar. Även Veronica Palm, socialdemokratisk riksdagsledamot, verkar tro att just muslimer behöver skyddas från angrepp på religion. Hon anmälde Sverigedemokraternas Björn Söder för hets mot folkgrupp efter att han i samband med Paris-dåden skrev att ”fredens religion har visat sitt ansikte”.

I stället för att fråga Söder hur det kommer sig att nästan samtliga av världens muslimer inte tar till våld mot oliktänkande, eller visa hur Koranens suror kan tolkas, tycks Palm tro att nedsättande omdömen om en religion kan förbjudas.

 

S-politikerns anmälan har fått stöd av Dagens Nyheters ledarskribent Erik Helmerson, som hoppas på en diskussion om yttrandefrihetens juridiska gränser. Men religionskritik – som Söders enskilda uttalande – har inte ett dugg med hets mot folkgrupp att göra.

Rättsväsendet bör förstås koncentrera sig på reella hot och uppvigling, inte jaga uttryck som kan såra eller uppröra. I en demokrati måste man lära sig att leva med risken att känna sig kränkt.

Författaren Salman Rushdie, som retade upp islamister redan på 80-talet, har uttryckt det bäst: ”Vad är yttrandefrihet? Utan friheten att förolämpa, upphör den att existera.”

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag