Sakine Madon: Liberaler sviker yttrandefriheten

Publicerad
Uppdaterad
Gärna yttrandefrihet, men inte när jag blir ledsen och kränkt!
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Resonemanget är förvånansvärt vanligt. När även liberaler ägnar sig åt dubbla måttstockar har yttrandefriheten inte många vänner kvar.
I veckan öppnade Elisabeth Ohlson Wallins utställning "Jerusalem" i Stockholm. Ohlson Wallin har fotat homosexuella tillsammans med bibel- och koranverser som fördömer homosexualitet. På andra ställen har det inte varit lika lätt för henne att ställa ut bilderna.
I Göteborg darrade Världskulturmuseets chef av skräck och pressade Ohlson Wallin att ställa in utställningen. Redan för några år sedan plockade samma museum ner den franskmuslimska konstnären Louzla Darabis verk som visade verser ur Koranen och en sexscen.
Självcensuren växer bland konstnärer, varnar Ohlson Wallin. Vem är förvånad? Så fort en konflikt blossar upp - eller innan den ens existerar - ställs krav på hänsyn och försiktighet.
Utgångspunkten är ofta att lättstötta grupper lurar bakom varje hörn, redo att ta till tårar och hot.
Till och med Mathias Sundin (FP), vanligtvis en principfast yttrandefrihetsförsvarare, fick tidigare bort delar av en utställning i hemkommunen Norrköpings stadsbibliotek. Upprörande var den gången ihopsatta fotografier som föreställde nazister i ett judiskt getto, och i det andra israeliska soldater i Gaza.
Osmaklig och osaklig jämförelse? Javisst. Rasistiskt? Det är diskutabelt, precis som det går att diskutera om karikatyrer av muslimer - observera att exempelvis de danska karikatyrerna inte enbart föreställer Muhammed - är rasistiska.
Frågar du Sundin är det rasistiskt att jämföra Gaza med Förintelsen. Men frågar du någon annan kan de danska karikatyrerna anses vara rasistiska.
I rimlighetens namn kan inte subjektiva åsikter och känslor diktera var gränsen ska gå.

En annan liberal som verkar ha kort minne är Neo:s chefredaktör Paulina Neuding. Hon var mer än lovligt förbannad på Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu som i fjol antydde att judar i Sverige bör ta avstånd från Israels politik. Så här citerades han i Sydsvenskan: "Jag skulle önska att judiska församlingen tog avstånd från Israels kränkningar av civilbefolkningen i Gaza. I stället väljer man att hålla en demonstration på Stortorget, som kan sända fel signaler. Samtidigt skulle jag önska att företrädare för muslimer i Malmö klart och tydligt säger att judarna i Malmö inte ska blandas in i Israel-Palestina-konflikten." (27/1 2010)
För detta fick han rättvis kritik; judar har naturligtvis ingen kollektiv skyldighet att förhålla sig till vad den israeliska staten gör. Neuding påpekade att Reepalu var inne på en farlig väg.
Men efter det nyliga terrordådet i centrala Stockholm skrev samma Neuding på Twitter att "avståndstaganden från muslimer" kan "GÖRA SKILLNAD".

Hur var det nu, ska man önska avståndstaganden från oskyldiga människor för att de delar någon form av grupptillhörighet med förövare? Var det inte precis vad Reepalu gjorde?
Att vi har ett samhälle där människor kräver censur varje gång de är förbannade över yttranden och konst är illa nog.
Att inte ens liberala debattörer kan hålla i enkla principer gör debatten om yttrandefrihet och mångkultur till en lekstuga. Det duger inte i skarpt läge. Kvar får vi rädda och tysta debattörer och konstnärer, och en samhällsdebatt där alla smyger omkring på helspänn.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag